Συνέντευξη της ευρωβουλευτή Έλενας Κουντουρά στην Espresso για την βία κατά των γυναικών.

11832

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά στη συνέντευξή της στην Βίβιαν Μπενέκου μιλά για τις μάχες της στην Ε.Ε. ώστε νομοθετικά να χτυπηθεί στη ρίζα της η βία κατά των γυναικών.

Ερώτηση: Η μαζική συμμετοχή στα κινήματα metoo, διευκολύνει τη δουλειά σας; Είναι πιό εύκολο σήμερα να νομοθετήσει κανείς «υπέρ των γυναικών»;

Το #metoo, ξεκίνησε από θαρραλέες γυναίκες που μίλησαν δημόσια για  τη βία που δέχθηκαν για να ακουστεί η αλήθεια και να δικαιωθούν. Η εξάπλωσή των κινημάτων αυτών ενθάρρυνε  περισσότερα θύματα να μιλήσουν και στην Ελλάδα, για να σπάσει αυτό που ονομάζουμε Σπιράλ της Σιωπής. Όμως ούτε η οργή, ούτε τα κινήματα από μόνα τους αρκούν. Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση για μηδενική ανοχή στη βία με πιο αυστηρά μέτρα. Να διορθωθούν στρεβλώσεις και κενά στην ευρωπαϊκή και στην εθνική νομοθεσία,  και να γίνουν στοχευμένες εκστρατείες συστηματικής ενημέρωσης για την πρόληψη. Ως Εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατάρτισα  την έκθεση-σταθμό  για τον αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας στις γυναίκες και τα παιδιά, που  υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία ως ψήφισμα. Ζητήσαμε  από την Κομισιόν μία ολιστική ευρωπαϊκή οδηγία και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και ποινικά οι μορφές έμφυλης βίας.

Ερώτηση: Πως νιώθετε εσείς όταν ακούτε άντρες να λένε, πως οι γυναίκες τους καταγγέλλουν, (καταγγέλλουν δήθεν σεξουαλικά εγκλήματα), όταν δεν καταφέρνουν τον όποιο σκοπό τους;

Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων, σε ποσοστό που ξεπερνά το 90% είναι γυναίκες. Μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση κάποια στιγμή στη ζωή της, και δύο στις τρεις δεν προχωρούν στην καταγγελία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, και αυτό κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μπορεί να συμβεί, υπάρχουν γυναίκες που για προσωπικό τους όφελος εκμεταλλεύονται καταστάσεις. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει από το μεγάλο πρόβλημα της κακοποίησης των γυναικών, που συμβαίνει σε κάθε χώρο όπου υπάρχει κατάχρηση εξουσίας και την νοοτροπία που αντιμετωπίζει απαξιωτικά τη γυναίκα, ως αντικείμενο. Είναι εξοργιστικό ότι ακόμη και σήμερα, παρά τα βήματα προόδου, οι γυναίκες εξακολουθούν να αγωνίζονται για το αυτονόητο, που είναι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Ερώτηση : Πως μπορούν να προστατευθούν παιδιά από την βία στο σπίτι τους;

Οι υποθέσεις κακοποίησης παιδιών, και στην ακραία τους μορφή οι παιδοκτονίες, μας συγκλονίζουν όλους. Το γεγονός ότι ένα παιδί, στο οικογενειακό περιβάλλον, εκεί δηλαδή όπου θα έπρεπε να νιώθει τη μεγαλύτερη ασφάλεια, την αγάπη και τη φροντίδα, είναι τελικά εκεί που κινδυνεύει και βιώνει την κακοποίηση και το θάνατο, δεν είναι απλώς αδιανόητο, είναι μια πληγή για την κοινωνία μας.  Πρέπει να δράσουμε πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη και τη μέριμνα για το δικαίωμα του παιδιού στη ζωή, στην υγιή ανατροφή και ανάπτυξη.

Η ευρωπαϊκή και κατ’ επέκταση  η εθνική νομοθεσία μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά που ζουν σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον ή είναι θύματα ενός κακού διαζυγίου. Για αυτό με τις προτάσεις μου, που υιοθέτησε αυτούσιες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πήραμε πολύ ξεκάθαρες θέσεις. Το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού πρέπει να υπερέχει οποιωνδήποτε άλλων κριτηρίων στις δικαστικές υποθέσεις για την επιμέλεια και τη γονική μέριμνα και φροντίδα. Οι υποθέσεις οικογενειακού δικαίου πρέπει να εκδικάζονται από εξειδικευμένα δικαστήρια και δικαστές, και μάλιστα με τη στήριξη ψυχολόγων και παιδοψυχολόγων. Επιβάλλεται ακόμη  η οριζόντια εκπαίδευση όλων των αρχών στη διαχείριση περιστατικών βίας. Και ειδικά στα σχολεία, οι  καθηγητές και δάσκαλοι πρέπει να μπορούν να εντοπίζουν έγκαιρα τα σημάδια της βίας πάνω σε ένα παιδί, ακόμη και όταν το παιδί δεν μιλάει.

 

Ερώτηση : Που οφείλονται αυτά τα φαινόμενα  στην ελληνική κοινωνία;

Τα φαινόμενα αυτά δεν υπάρχουν μόνο στην ελληνική κοινωνία, είναι παγκόσμια.  Όπου συντηρείται  η πατριαρχία, τα στρεβλά στερεότυπα και οι προκαταλήψεις,  έρχεται η απαξίωση, η σεξουαλική κακοποίηση και η έμφυλη βία. Σε αυτόν τον πλανήτη ζούμε άνδρες και γυναίκες και όταν ενωθούμε δημιουργούμε μία νέα ζωή. Ο καθένας και η καθεμιά μας προσφέρει κάτι διαφορετικό και κάτι καινούριο. Αλληλοσυμπληρωνόμαστε. Η  κοινωνία μπορεί  να ευημερεί μόνο όταν ισότιμα και ενωμένοι συνυπάρχουμε, με σεβασμό στον άνθρωπο ανεξάρτητα από το φύλο. Επιβάλλεται να αλλάξουμε νοοτροπία και αυτό είναι υπόθεση όλων μας. Αφορά εμάς τους ίδιους, στην οικογένειά μας, στις παρέες μας, στο χώρο εργασίας μας.  Και αφορά και την Πολιτεία. Σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης πρέπει να υπάρξουν συστηματικά προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα παιδιά και τους νέους. Επίσης, στην τηλεόραση, στον καλλιτεχνικό χώρο, ακόμη και τη μουσική όπου έχουμε τραγούδια με μεγάλη απήχηση και εκατομμύρια views, με χυδαίους και απαξιωτικούς στίχους για το πώς βλέπει ο άνδρας τη γυναίκα. Όλα αυτά τα στρεβλά πρότυπα πρέπει να αντικατασταθούν από πρότυπα σεβασμού, με βάση τις ανθρώπινες αξίες.

 

Ερώτηση : Υπάρχει αντίστοιχη της ελληνικής, ακρίβεια και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ;

Η άνοδος του πληθωρισμού απασχολεί όλη την Ευρώπη, όμως όλες οι χώρες παρεμβαίνουν για να συγκρατήσουν τις τιμές και να στηρίξουν τις κοινωνίες και τις πιο ευάλωτες ομάδες.

Στην Ελλάδα, η ακρίβεια δεν οφείλεται μόνο στον πόλεμο. Οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι. Και ενώ βλέπουμε ότι σε άλλες χώρες βρίσκονται τρόποι να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία, στην Ελλάδα αυτό  δεν έχει συμβεί ακόμη. Αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στην έλλειψη πολιτικής βούλησης. Η  Ελλάδα συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών της ΕΕ με τους χαμηλότερους μισθούς και με τις χαμηλότερες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Όμως, οι συνεχείς ανατιμήσεις ανεβάζουν κατακόρυφα το κόστος ζωής,και οι  πολίτες μένουν ανυπεράσπιστοι μπροστά σε μία κρίση που συνεχώς διογκώνεται. Όταν οι μισθοί και οι συντάξεις ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού πληθυσμού εξανεμίζονται στα μέσα του  μήνα, και η κοινωνία γονατίζει, πρέπει να υπάρξουν δραστικά μέτρα άμεσης και ουσιαστικής στήριξης.

 

Ερώτηση : Ο ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ανέτοιμος για τις εκλογές και χαρακτηρίζεται από τους αντιπάλους του, ως λίγος…Δεν εισπράττει καν από την κυβερνητική φθορά.Γιατί αυτό;

 Ο Αλέξης Τσίπρας παρέλαβε την Ελλάδα χρεοκοπημένη, στα πρόθυρα διάλυσης,  και ήταν ο μόνος πρωθυπουργός που όχι μόνο κατάφερε να ανακόψει την πορεία προς την καταστροφή,  αλλά έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, την οδήγησε ξανά στην ανάπτυξη, και την παρέδωσε με πλεόνασμα.  Στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, έγινε ξανά βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα, καθιερώθηκε η δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στην υγειονομική περίθαλψη, ενισχύθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας, αντιμετωπίστηκε η ανθρωπιστική κρίση και η φτώχεια, και η ανεργία μειώθηκε κατακόρυφα. Σήμερα, η κοινωνία αντιμετωπίζει ξανά μία πολύ ισχυρή πολλαπλή κρίση, που η ελεγχόμενη πληροφόρηση δεν αναδεικνύει, παρότι οι πολίτες τη βιώνουν σκληρά στην καθημερινότητά τους. Η αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική που πρεσβεύει ότι όλα τα ρυθμίζει η αγορά, δεν προστατεύει τους πολίτες, και φροντίζει μόνο για το κέρδος και το συμφέρον των λίγων και ισχυρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει σχέδιο και προτάσεις κοινωνικά δίκαιες και επωφελείς και  έχει στον πυρήνα της πολιτικής του τον άνθρωπο, που αυτό έχει σήμερα ανάγκη περισσότερο από ποτέ η χώρα και η ελληνική κοινωνία.  Όταν  γίνουν οι εκλογές, είμαι βέβαιη ότι οι Έλληνες πολίτες θα εκφραστούν με τη θετική τους ψήφο στην πολιτική πρόταση μας.

 

Ερώτηση : Θα έκανε κυβέρνηση συνεργασίας ο ΣΥΡΙΖΑ αν χρειαζόταν? 

Κυβερνήσεις συνεργασίας υπάρχουν σήμερα σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Η  πολιτική αλλαγή είναι σήμερα αναγκαία και επιβεβλημένη, για να βγει η χώρα μας και η κοινωνία από τα αδιέξοδα.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ανοικτός σε ανοίγματα και συνεργασίες, εάν και εφόσον χρειαστεί, για να δημιουργηθεί μία προοδευτική διακυβέρνηση,  για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τους πολίτες.

 

Ερώτηση : Θέλετε να συνεχίσετε στην ευρωβουλή; ή θα επιστρέψετε;

Στο πρώτο μισό της θητείας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχτισα σχέσεις και συνεργασίες, έχω κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στις αρμοδιότητες που έχω αναλάβει και προωθώ θέσεις ευρωπαϊκά που υποστηρίζουν οφέλη για την πατρίδα μας.  Σε όποια θέση ευθύνης έχω διατελέσει, δούλεψα σκληρά για να φέρω ουσιαστικά αποτελέσματα. Πιστεύω ότι έχω να προσφέρω ακόμη περισσότερα με το έργο μου και την εμπειρία μου στην Ευρωβουλή. Και σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο προέχει να διεκδικήσουμε λύσεις και  ευρωπαϊκές αποφάσεις που επηρεάζουν στο μέλλον  την Ελλάδα και την καθημερινότητα των πολιτών.

 

Ερώτηση : Πόσο ασχολείστε με τα social media; Έχουν πολιτική δύναμη;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επιρροή. Είναι ένα  μέσο που αξιοποιούμε για να προβάλλουμε το έργο μας άμεσα. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνουμε για τις διεκδικήσεις και τις επιτυχίες μας, τους πολίτες που μας ανέθεσαν αυτή τη μεγάλη ευθύνη να τους εκπροσωπήσουμε στην Ευρώπη. Η πρόσφατη ανάδειξή μου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως της πιο δραστήριας Ευρωβουλευτή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών, είναι για μένα μία μεγάλη τιμή και αναγνώριση του έργου μου.

 

Ερώτηση : Περιγράψτε μου μιά χαρούμενη και μιά λυπημένη στιγμή σας, τους τελευταίους 12 μήνες

Υπήρξαν πολλές λυπημένες στιγμές τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας και του εγκλεισμού, κυρίως για ανθρώπους που γνώριζα και έχασαν τη μάχη  με τον Covid-19. Υπήρξαν όμως και αρκετές στιγμές χαράς και ικανοποίησης, για όσα διεκδίκησα και πέτυχα μέσα από σκληρή δουλειά. Ανέδειξα σημαντικά κοινωνικά θέματα, μέσα από τις δύο εκθέσεις που είχα την τιμή να εκπονήσω ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και υπερψηφίστηκαν για το πώς θα αντιμετωπίσουμε οριζόντια  την έμφυλη βία και πώς θα βελτιώσουμε την οδική ασφάλεια ώστε να μην χάνονται ζωές στους δρόμους, δύο εξίσου  κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας.

 

Ερώτηση : Πόσες ώρες γυμνάζεστε εβδομαδιαίως;

Περπατάω καθημερινά τουλάχιστον για μία ώρα, είτε για να πάω στη δουλειά μου είτε για τις μετακινήσεις μου στο κέντρο της πόλης. Αυτή είναι η καθημερινή μου άσκηση.

 

Ερώτηση : Το αγαπημένο σας φαγητό, κρασί ή ποτό

Τα τελευταία χρόνια έχω αλλάξει τις διατροφικές μου συνήθειες και έχω επιλέξει να τρώω πιο υγιεινά. Αυτή την περίοδο, μία αγαπημένη μου γεύση είναι η  ασιατική πικάντικη σούπα με νουντλς, Ράμεν. Αποφεύγω τα ποτά γενικά και πίνω πολύ νερό. Είναι ελάχιστες οι φορές που θα συνοδεύσω το φαγητό με ένα ποτήρι λευκό κρασί ή μια ελαφριά μπύρα.

Πηγή : Espresso