ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή για μία προοδευτική διακυβέρνηση με πυρήνα της τον άνθρωπο και την κοινωνική δικαιοσύνη

6704

Άρθρο της ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Έλενας Κουντουρά, στο αφιέρωμα για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα Μαγνησία του Βόλου, με θέμα : «Προοπτικές, αλλαγές, προτάσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία, μέσα από το Συνέδριο».

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ / ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σηματοδοτεί μία νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή, στην  πορεία για μία  προοδευτική διακυβέρνηση που θα απαλλάξει τη χώρα από τα σημερινά αδιέξοδα και θα έχει στον πυρήνα της τον άνθρωπο και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Σε αυτήν την ιστορική συγκυρία της πανδημίας και του πολέμου οι κοινωνικές αντοχές δοκιμάζονται σκληρά. Σε όλη την Ευρώπη, τα ανθρώπινα δικαιώματά υπονομεύονται και οι δημοκρατίες αξίες βάλλονται.

Στην Ελλάδα, οι πολίτες αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωση, μέσα στις  ασφυκτικές συνθήκες της πολλαπλής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και ακόμη δεν έχει φανεί το πραγματικό της μέγεθος.

Δεν οφείλεται μόνο στους εξωγενείς και αστάθμητους  παράγοντες η ανεξέλεγκτη ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση, η  εξάντληση των μισθών και συντάξεων στα μέσα κάθε μήνα. Oι συνειδητές και μεθοδευμένες επιλογές της κυβέρνησης, που πρεσβεύουν τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία, ευθύνονται για την απειλή της φτώχειας στα νοικοκυριά, τον κίνδυνο λουκέτων στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, την αγωνία των νέων για την εργασία και το μέλλον τους, και την κοινωνική ανασφάλεια.

Το  νεοφιλελεύθερο μοντέλο απέτυχε στην πράξη και αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά στην τωρινή κρίση  ότι δεν μπορεί να προστατεύσει τον πολίτη. Πρέπει άμεσα να ανατραπούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ιδεολογίες, που απειλούν τη συλλογική πρόοδο.

Οι αδικίες και ανισότητες διευρύνονται εξαιτίας της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση ότι όλα τα ρυθμίζει η αγορά. Και αυτό σημαίνει ότι ισχυροποιούνται οι ισχυροί και αποδυναμώνονται οι πιο ευάλωτοι. Ειδικά σε περιόδους κρίσεων, αυτό το νεοφιλελεύθερο μοντέλο απορυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, συρρικνώνει το ρόλο του δημοσίου στη λογική μίας οριζόντιας ιδιωτικοποίησης των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών,διαλύει τη δημόσια υγεία,  αλλά και οδηγεί στη  συνολική αναδιάρθρωση της οικονομίας ώστε να εξυπηρετηθεί το κέρδος των λίγων, σε  βάρος της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η πρόταση που εισάγει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αφορά στην προοπτική μίας ισχυρής διακυβέρνησης, ανθρωποκεντρικής με κοινωνικό πρόσημο. Με βάση τις προγραμματικές του θέσεις αλλά και τις προτάσεις και ζυμώσεις στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

  • αγωνίζεται για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στην υγεία, στην παιδεία, στα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες κοινής ωφελείας.
  • υπερασπίζεται το ισχυρό κοινωνικό κράτος, την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, το  δικαίωμα κάθε πολίτη σε μία ζωή με αξιοπρέπεια και προοπτική.
  • έχοντας έγκαιρα εντοπίσει τους κινδύνους και τις απειλές, έχει διαμορφώσει στιβαρές προτάσεις και ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση,για να κρατήσει την κοινωνία όρθια.
  • και προσδίδει στην ίδια την κοινωνία τη δυνατότητα να συνδιαμορφώσει τις αποφάσεις που την αφορούν και καθορίζουν το μέλλον της.

Οι νέες μορφές ενεργής  συμμετοχής των μελών του κόμματος στις πολιτικές αποφάσεις, που θα προκύψουν μέσα και  από τις δημοκρατικές διαδικασίες του συνεδρίου, αντανακλούν το όραμα και το στόχο για ένα  σύγχρονο με ανοικτούς ορίζοντες προοδευτικό κόμμα, πρωτοπόρο για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα, που εργάζεται μαζί με την κοινωνία για να δώσει λύσεις, κοινωνικά δίκαιες.  Το Συνέδριο είναι  ένα ουσιαστικό βήμα στην μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  και στο  κάλεσμα συμπόρευσης προς  όλους τους προοδευτικούς πολίτες που θέλουν η ζωή τους να βελτιωθεί, και επιζητούν στήριξη και προοπτική για το μέλλον.