Βιογραφικό

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ (2019-2024)

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  |  GUE/NGL
– Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN) συντονίστρια
– Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών & Ισότητας των Φύλων (FEMM)
– Επιτροπή Βιομηχανίας Έρευνας & Ενέργειας (ITRE)
– Αντιπροσωπία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ για τη Μεσόγειο (DMED)
– Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τις χώρες του Μασρέκ (DMAS)

Προσωπικές πληροφορίες

Η Έλενα Κουντουρά γεννήθηκε στην Αθήνα.
Μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου επί σειρά ετών, υπήρξε πρωταθλήτρια Ελλάδος στο άλμα εις ύψος και στα 100μ. με εμπόδια, με πανελλήνια ρεκόρ, νίκες και διεθνείς διακρίσεις.
Είναι πτυχιούχος της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α) του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μιλάει τρείς ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά.

Επαγγελματική διαδρομή

Την περίοδο 1984-1996 ξεχώρισε με τη διεθνή της καριέρα στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας.
Την περίοδο 1996-2003 ήταν διευθύντρια σε εκδόσεις δημοφιλών περιοδικών στην Ελλάδα, με θέμα τη γυναίκα, το lifestyle, το σπίτι και την οικογένεια.

Πολιτική διαδρομή

Εισήλθε στην πολιτική το 2004, και έχει εκλεγεί Βουλευτής έξι φορές στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών.
Από τον Ιανουάριο 2015 έως τον Μάιο 2019 διετέλεσε Υπουργός Τουρισμού στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 εξελέγη Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Κοινοβουλευτικό Έργο
Συμμετείχε στις εξής κοινοβουλευτικές επιτροπές:

-Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, για τα θέματα του Τουρισμού
-Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, για θέματα πολιτισμού, εκπαίδευσης και αθλητισμού
-Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
-Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος
και ως Γραμματέας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων τους Ανθρώπου.
-Από τον Ιούνιο του 2014, συμμετείχε στην Ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία (PACE) στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ως τακτικό μέλος της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισθέντων Ατόμων και ως αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Ισότητας και μη-Διακρίσεων.
-Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Κορέας και μέλος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας, με την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, το Ουζμπεκιστάν και την Ιορδανία.

Κοινωνικό και Εθελοντικό έργο

Έχει αναπτύξει πολυετή κοινωνική και φιλανθρωπική δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι Πρόεδρος της «EUROPA DONNA HELLAS», του ελληνικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης EUROPADONNA για την πρόληψη και ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού, και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων για καλύτερες υπηρεσίες σε ασθενείς με καρκίνο.
Έχει εργαστεί και υποστηρίξει ενεργά σειρά διεθνών και ελληνικών μη κερδοσκοπικών Οργανισμών, όπως UNESCO, UNICEF, Κιβωτός του Κόσμου, Φροντίδα, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, και σε θέματα που σχετίζονται με την υγεία, το περιβάλλον, τις γυναίκες, τα παιδιά, την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και τον εθελοντισμό.

Έχει τιμηθεί για την υποστήριξή της στη διάδοση του Ελληνικού Παραολυμπιακού Εθελοντισμού, ενώ τον Δεκέμβριο του 2007 τιμήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης για τον Κοινωνικό Εθελοντισμό.

Διεθνείς Βραβεύσεις και Διακρίσεις

Η Έλενα Κουντουρά στη θητεία της ως Υπουργός Τουρισμού έχει λάβει σειρά διεθνών καταξιωμένων βραβείων και διακρίσεων για το έργο της:

• “Καλύτερη Υπουργός Τουρισμού της Χρονιάς Παγκοσμίως”- “Tourism Minister of the Year”, στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITB 2019 στο Βερολίνο.
• Το βραβείο “Global Champion 2019” από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού WTTC στη Σεβίλλη το 2019, για τη επιτυχημένη στρατηγική της στην ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο προορισμό 365 ημέρες το χρόνο, και το έργο της στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.
• Το βραβείο για την Ελλάδα “Καλύτερος Τουριστικός Προορισμός Αναψυχής Παγκοσμίως – “Βest Leisure Destination”, από την PATWA στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ 2019 στο Βερολίνο.
• Καλύτερος Τουριστικός Προορισμός Κρουαζιέρας παγκοσμίως” – “Best Destination Port or Country”, στα διεθνή καταξιωμένα βραβεία θαλάσσιου τουρισμού Wave Awards 2019 στο Λονδίνο
• Tο παγκόσμιο βραβείο “Tourism Strategy and Resilience award” από το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ειρήνη μέσα από τον Τουρισμό, International Institute for Peace through Tourism- IIPTI για την πιο επιτυχημένη τουριστική στρατηγική και την ανθεκτικότητα του τουρισμού, στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ 2019 στο Βερολίνο.
• Το βραβείο “Woman Achiever” από το Ινστιτούτο Γυναικών της Νοτίου Ασίας ISAW για την ηγετική της πορεία και την μακροχρόνια συμβολή της στην φροντίδα των γυναικών και των παιδιών, στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ 2019 στο Βερολίνο.
• “To πιο Υποστηρικτικό Υπουργείο Τουρισμού Παγκοσμίως 2018”- “Τhe Most Supportive Tourism Ministry in the World 2018” από την Ένωση των Αμερικανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, American Society of Travel Advisors ASTA), στη Φλόριντα των ΗΠΑ το 2018.
• Την υψηλότερη διάκριση “Aurum of Honor 2018” από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδερφοτήτων Γαστρονομίας & Oίνου CEUCO, στην Αθήνα το 2018.
• Το βραβείο “Καλύτερου Ευρωπαϊκού Θεσμού στον Τουρισμό και τη Γαστρονομία” για το Υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας – “Best European Institution in Tourism and Gastronomy” από το CEUCO, στην Αθήνα το 2018.
• Τα παγκόσμια βραβεία World Travel Awards 2018 για την Αθήνα ως κορυφαίο προορισμό για ταξίδια πόλεως στην Ευρώπη “Top City-Break Destination in Europe” και στον ΕΟΤ ως τον καλύτερο φορέα εθνικής τουριστικής στρατηγικής και καμπάνιας στην Ευρώπη “Europe’s Leading National Tourism Strategy & Campaign”, στην Αθήνα το 2018.
• Τιμητική διάκριση από την Κομητεία Clark County της Νεβάδα, για τη συμβολή της στην προώθηση των τουριστικών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ το 2018.

Επιπλέον η Ελλάδα έχει αναδειχθεί
• “Καλύτερος Προορισμός Οικογενειακών Διακοπών”- “Star Family Holidays Destination” για το 2018 στα ετήσια βραβεία Travel Bulletin Star Awards 2018 στο Λονδίνο το 2018
Στην 1η θέση στα “Καλύτερα νησιά παγκοσμίως” (Best islands / Favourite islands), στην 1η θέση με κορυφαίο βραβείο προορισμού “The World’s Top 100”, και 2η πιο «αγαπημένη χώρα παγκοσμίως»(Best/Favorite countries) στα Conde Nast Traveler’s 21st Annual Readers’ Awards 2018, στο Λονδίνο το 2018
• “Καλύτερος τουριστικός προορισμός πολιτιστικής κληρονομιάς παγκοσμίως” – Best Heritage Destination in the World” στα διεθνή ταξιδιωτικά βραβεία της Ινδίας, India’s Best Awards ΙΒΑ 2018, στη Βομβάη το 2018
• “Ο κορυφαίος προορισμός με τις καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη”, πρώτο βραβείο της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης ΜΙΤΤ της Ρωσίας, στη Μόσχα το 2019.
• “Best short-haul destination for families”- 1η θέση στην κατηγορία των καλύτερων προορισμών για οικογένειες στα Family Traveller Awards 2018 από το δημοφιλές βρετανικό περιοδικό Family Traveller, στο Λονδίνο το 2018

Το βίντεο του ΕΟΤ “Greece, A 365-Day Destination”, παραγωγή που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με στόχο την τουριστική προώθηση και προβολή της χώρας παγκοσμίως ως ελκυστικού προορισμού 365 ημέρες το χρόνο, ψηφίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών UNWTO το 2017 ως το καλύτερο παγκοσμίως βίντεο ευρωπαϊκού τουριστικού προορισμού , πήρε το κορυφαίο παγκόσμιο βραβείο «People’s Choice Awards World’s Best Tourism Film 2018» της Διεθνούς Επιτροπής Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών CIFFT (International Committee of Tourism Film Festivals), και έχει λάβει 7 ακόμη διεθνείς διακρίσεις σε θεσμούς και ξένες διοργανώσεις το 2017 και 2018.

Με τις διεθνείς της πρωτοβουλίες της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, η Ελλάδα για πρώτη φορά έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, για την περίοδο 2018-2021, ενώ προτάθηκε και ανέλαβε θέση αντιπροεδρίας στην Επιτροπή Τουρισμού του ΟΟΣΑ για το 2019.
Η Έλενα Κουντουρά προήδρευσε στην 100η επετειακή Συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι το 2017, την πρώτη επί ελληνικής προεδρίας. Εξασφάλισε την διοργάνωση στην Ελλάδα του Παγκόσμιου Τουριστικού Φόρουμ της Λουκέρνης το 2018 για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη συμμετοχή παγκοσμίων ηγετών στον τουρισμό, όπως επίσης και την 8η Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τον Τουρισμό στο Δρόμο του Μεταξιού το 2018 στην Ελλάδα, ως την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα φιλοξενίας της διοργάνωσης.
Η Έλενα Κουντουρά, προσκεκλημένη των μεγαλύτερων παγκόσμιων φορέων του τουρισμού, έχει συμμετάσχει ως κεντρική ομιλήτρια σε σειρά διεθνών συναντήσεων και φόρα της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας στην Ευρώπη, την Αμερική, και την Ασία.