Ο αθλητισμός και ο τουρισμός, ενώνουν τους ανθρώπους και τα έθνη.

12502

Ομιλία της τ. υπουργού Τουρισμού και υποψήφιας Ευρωβουλευτή Έλενας Κουντουρά στην ανοιχτή ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του τμήματος φυσικής αγωγής κι αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ στο ΣΕΦ (19/5/2019).

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΣΕΦ

«Φίλες και Φίλοι,

Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτή την ανοικτή πολιτική εκδήλωση, εδώ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με επίκεντρο τον αθλητισμό, το όραμα και τους στόχους που θέτουμε, στην επόμενη ημέρα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

Ο αθλητισμός όπως ίσως να γνωρίζετε υπήρξε για μένα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου.

Μπήκα στον αθλητισμό από πολύ μικρή ηλικία και κυριολεκτικά μεγάλωσα μέσα στο στίβο. Η οικογένειά μου, οι γονείς μου πίστευαν πολύ στη δύναμη του αθλητισμού, με έσπρωξαν προς τα εκεί, και τους ευχαριστώ για αυτό όλη μου τη ζωή. Διότι έμαθα  να αγωνίζομαι με πειθαρχία, προσήλωση και αφοσίωση, να βάζω στόχους και να παλεύω να τους πετύχω, απέκτησα αξίες και ιδανικά, και  ολοκληρώθηκα σαν προσωπικότητα. Ήμουν για δέκα  μέλος στην Εθνική Ομάδα Στίβου Ελλάδος στο άλμα εις ύψος και στα 100 μέτρα με εμπόδια, όπου σημείωσα πανελλήνιο ρεκόρ το 1977, το οποίο έσπασε 12 χρόνια μετά, το 1989 και έλαβα μέρος σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις εκπροσωπώντας την πατρίδα μας.

Μία φορά αθλητής, πάντα αθλητής στην καρδιά, όπως λένε. Είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής μου, προσφέρω ενεργά στον αθλητισμό και στον εθελοντισμό, και έχω συμβάλλει στη διάδοση του Ελληνικού Παραολυμπιακού Εθελοντισμού.

Ο αθλητισμός είναι βασική  ανάγκη και δικαίωμα  των παιδιών, των νέων, όλων μας.

Τα  παιδιά μέσα  τον αθλητισμό εντρυφούν στην υπέρτατη αξία του  ευ αγωνίζεσθαι. Χτίζουν δυνατό χαρακτήρα, αποκτούν πνεύμα ομαδικότητας, συλλογικότητας και αλληλεγγύης. Κοινωνικοποιούνται, δημιουργούν φιλίες και υγιείς σχέσεις. Απομακρύνονται από τους  πειρασμούς της σύγχρονης ζωής, από κακές επιρροές και βλαβερές συνήθειες.

Ο  αθλητισμός διαμορφώνει την κοινωνία μας, τις νέες και τους νέους. Και όπως αναδεικνύει η σημερινή εκδήλωση,  ο μόνος δρόμος για τον αθλητισμό είναι ο δημοκρατικός.

Όσοι  έχουμε ασχοληθεί με τον αθλητισμό, γνωρίζουμε πολύ καλά το μέγεθος του αγώνα που δίνουν οι αθλητές μας μέσα στο στίβο, στα γήπεδα και στα γυμναστήρια, καθημερινά στις προπονήσεις τους, με τα λίγα μέσα που διαθέτουν να προσπαθούν να γίνονται καλύτεροι, να ξεπερνούν τον εαυτό τους, να βάζουν στόχους και να τους πετυχαίνουν.

Είμαστε υπερήφανοι για τους αθλητές μας που διαχρονικά, αλλά και ειδικά τα τελευταία χρόνια, μέσα στα χρόνια της κρίσης, μέσα σε δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα με ελάχιστους πόρους και μέσα, αλλά με μεγάλη δύναμη ψυχής,  έδωσαν ο καθένας τον δικό του προσωπικό αγώνα,  και ανύψωσαν την Ελλάδα στο παγκόσμιο στερέωμα.

Ο  συνυποψήφιός μου  Αλέξανδρος Νικολαίδης που είναι εδώ σήμερα μαζί μας, η Κατερίνα Στεφανίδη, η Άννα Κορακάκη, όλοι οι Ολυμπιονίκες μας,  οι Παραολυμπιονίκες μας, οι εθνικές μας ομάδες, οι αθλητικοί σύλλογοι,  ένας προς ένας όλοι οι αθλητές μας.

με τον Ολυμπιονίκη μας Αλέξανδρο Νικολαϊδη, το μουσικό Mάριο Θεοφιλάτο και τον καθηγητή Μιχάλη Σπουρδαλάκη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκαρη με τις πολύ σημαντικές νίκες τους και επιτυχίες τους για την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

Ο  Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μου να γίνει πρεσβευτής της Ελλάδας και του ελληνικού τουρισμού και τον ευχαριστώ που αφιλοκερδώς  πρωταγωνίστησε στο βίντεο του ΕΟΤ για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού διεθνώς, και με κάθε ευκαιρία σηκώνει την ελληνική σημαία και αναφέρεται στην Ελλάδα με αγάπη και υπερηφάνεια.

Και θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ ξεχωριστά στους αθλητές της ομάδας ποδοσφαίρου του  Παναθλητικού Ομίλου Κωφών ΠΟΚ, που στήριξα όλα αυτά τα χρόνια, και είναι οι πρωταθλητές της καρδιάς μας, όχι μόνο γιατί κατέκτησαν τέσσερις φορές το κύπελλο μέχρι σήμερα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά γιατί το αγωνιστικό τους πνεύμα, η ισχυρή θέλησή τους και η καταπληκτική τους πορεία όλα αυτά τα χρόνια τιμά τη χώρα μας.

Οι αθλητές μας αγωνίζονται και φέρνουν παγκόσμιες διακρίσεις για την Ελλάδα, είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό.

Έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο σε  κάθε αθλητή και αθλήτρια,  αλλά και κάθε αυριανό αθλητή, και  κάθε παιδί σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας, που έχει δικαίωμα στην άσκηση και στην άθληση, για την σωματική, την πνευματική και την ψυχική του υγεία.

Ως Υπουργός Τουρισμού αυτής της κυβέρνησης για περισσότερο από 4 χρόνια, από τον Ιανουάριο του  2015 που ο πρωθυπουργός μου εμπιστεύτηκε το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του τουρισμού, και μέσω του ΕΟΤ,  στηρίξαμε τη διεκδίκηση, την προσέλκυση και φιλοξενία στην Ελλάδα δεκάδων διεθνών αθλητικών διοργανώσεων.

Ενισχύσαμε  την τουριστική προώθηση και προβολή κορυφαίων αθλητικών γεγονότων με παγκόσμια εμβέλεια, όπως ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, και σειρά  άλλων μαραθωνίων, ημιμαραθωνίων, πρωταθλημάτων και θεματικών αθλητικών εκδηλώσεων, σε πόλεις και νησιά της Ελλάδας.

Επίσης συνεργάστηκα στενά με τον Γιώργο Βασιλειάδη, σε όλες τις συναρμοδιότητες που αφορούν στον τουρισμό και τον αθλητισμό.

Στον νόμο που θεσπίσαμε και δημιουργεί το πρώτο στην Ελλάδα θεσμικό πλαίσιο για την οργανωμένη ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, ορίσαμε την έννοια και το πλαίσιο για  τον αθλητικό τουρισμό, και τις επιμέρους μορφές, τον τουρισμό αθλητικών διοργανώσεων, τον τουρισμό υπαίθριων δραστηριοτήτων αθλητικής αναψυχής και περιπέτειας, και επίσης τον προπονητικό τουρισμό.

Θεσπίσαμε ειδικά σήματα, δημιουργήσαμε το πλαίσιο των πιστοποιήσεων και ανοίξαμε το δρόμο για νέες επαγγελματικές δραστηριότητες για τους νέους και τις νέες μας, σε αυτόν τον τομέα, που μπορεί να αποφέρει σημαντικά οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη τα επόμενα χρόνια.

Και επίσης προωθήσαμε και προβάλλαμε στοχευμένα σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, τις αθλητικές μας υποδομές, για τη φιλοξενία όχι μόνο αγώνων αλλά και προπονητικών προγραμμάτων των ομάδων ξένων αθλητών.

Στόχος μας ήταν να βάλουμε τις βάσεις ώστε η Ελλάδα και πολλές περιοχές της να αναπτυχθούν οργανωμένα  και να αναδειχθούν ως κέντρα αθλητικού και προπονητικού τουρισμού, ώστε να ενισχύσουμε τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές αγορές, με νέες πηγές εσόδων και να κινητοποιήσουμε νέα αναπτυξιακά έργα.

Ο αθλητισμός και  ο τουρισμός, ενώνουν τους ανθρώπους και τα έθνη.

Έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν και κινητοποιήσουν εκατομμύρια πολιτών του κόσμου.

Συμβάλλουν στην ανάπτυξη των τοπικών και εθνικών οικονομιών, αλλά και της παγκόσμιας αγοράς, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Είναι τομείς  που αλληλοσυμπληρώνονται και μοιράζονται κοινούς σκοπούς και αρχές, όπως η αμοιβαία κατανόηση, η επικοινωνία και η συνεργασία  μεταξύ των λαών  που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς και αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς τρόπους ζωής.

Η  Ελλάδα, είναι η χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, οι Ολυμπιακοί αγώνες και ο Ολυμπισμός, τα υψηλά αθλητικά ιδεώδη.

Είναι η χώρα που γέννησε την Εκεχειρία, η οποία αποτελεί  ένα παγκόσμιο μήνυμα για την Ειρήνη.

Την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, επιβαλλόταν η κατάπαυση πυρός και έπαυαν οι πόλεμοι ώστε οι αθλητές και οι θεατές να μεταβούν στην Ολυμπία για να παρακολουθήσουν τους Αγώνες. Είναι η περίοδος που ανέστειλαν οποιαδήποτε σύγκρουση,  απολάμβαναν τα αγαθά της ειρήνης και μέσα από τον αθλητισμό και το «ευ αγωνίζεσθαι», κατανοούσαν και αναδείκνυαν την ανάγκη συμφιλίωσης τους.

Η Ελλάδα, που τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουμε αναδείξει σε παγκόσμια πρωταθλήτρια στον τουρισμό, και με τη στρατηγική μας που έχει αναγνωριστεί διεθνώς από όλους τους παγκόσμιους φορείς ως πρότυπο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και ως παράδειγμα για άλλες χώρες,  είναι η χώρα επίσης που γέννησε τη φιλοξενία.

Από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα οι Έλληνες τιμούν τους επισκέπτες, τους υποδέχονται  με την πραγματική έννοια της πηγαίας και ζεστής φιλοξενίας που απλόχερα προσφέρουν και για την οποία η Ελλάδα ξεχωρίζει και διακρίνεται διεθνώς.

Ο τουρισμός ως έννοια γεννήθηκε στην Ελλάδα και ο  πρώτος τουρίστας ήταν ο Ηρόδοτος, ο πατέρας της Ιστορίας.

Και σε αυτό το πλαίσιο θέλω να σταθώ σε μία κορυφαία πρωτοβουλία που ανέλαβα, με την οποία ιδρύεται   ο πρώτος με έδρα την Ελλάδα Διεθνής Οργανισμός που θα προωθεί μέσα από τον αθλητισμό και τον τουρισμό την ειρήνη και την ευημερία  σε παγκόσμιο επίπεδο, International Sports and Tourism Organization for Peace and Prosperity, ISTO for P&P. Ο πρωθυπουργός μας  Αλέξης Τσίπρας το αγκάλιασε, ο Υπουργός  Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος το στήριξε ώστε να ξεκινήσουμε να το υλοποιούμε, και φυσικά ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης προσφέρει την αμέριστη υποστήριξη  του.

Ο νέος αυτός διεθνής οργανισμός  φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο της παγκόσμιας κοινότητας όσον αφορά τις πρωτοβουλίες και δράσεις σε διεθνές επίπεδο μέσα από τον αθλητισμό και τον τουρισμό, θυμίζοντας πως όλες αυτές οι οικουμενικές αρχές και αξίες για τις οποίες αγωνιζόμαστε, ξεκίνησαν από εδώ.

Με την ολοκλήρωσή της ίδρυσής του, θα τελεί υπό τον ΟΗΕ. Έχει τη στήριξη εμβληματικών προσωπικοτήτων της παγκόσμιας κοινότητας, του τέως Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Τάλεμπ Ριφάι, της Πρέσβειρας Γιουνγκ Σιμ Ντο, που διετέλεσε πρόεδρος του  του ST-EP, του Ιδρύματος για το Βιώσιμο Τουρισμό με στόχο την Εξάλειψη της Φτώχειας, από το 2004 οπότε και ιδρύθηκε μέχρι την παύση της λειτουργίας του το 2018.

Η ανταπόκριση είναι  τεράστια, ήδη περισσότερες από 50 χώρες έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στον Οργανισμό.

Ο ISTO for P & P  ενσωματώνει   τις τέσσερις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης  για την επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ: την παγκόσμια οικονομική ευημερία, την κοινωνική συνοχή, το αειφόρο περιβάλλον, την καλή διακυβέρνηση. Θα αποτελέσει κέντρο διεθνούς διαχείρισης της γνώσης και ανάπτυξης έργων για την  εξάλειψη της φτώχειας και των ανισοτήτων. Θα παρέχει υποστήριξη σε κράτη και εταίρους, θα  ενθαρρύνει τις συνέργειες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.Θα συνεισφέρει στην διαφύλαξη της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς, και στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, μέσα από τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις και αρμόδιες αρχές, ιδρύματα,  ιδιωτικές εταιρείες, συνδέσμους, με προσωπικότητες και με  όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν σε αυτό το παγκόσμιο εγχείρημα που ξεκινά εδώ, από την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, με παρεμβάσεις στην Ευρώπη, διεκδικήσαμε να διαμορφωθεί μία ευρωπαϊκή πλέον πολιτική για τον τουρισμό, ο τουρισμός να μπει υψηλά στην ατζέντα των θεσμικών ευρωπαϊκών οργάνων και όλων των κυβερνήσεων, δεδομένου ότι είναι περισσότερο από το 10% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να ενισχυθεί με κονδύλια στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για μετά το 2020.

Επίσης, με τις σχέσεις που έχτισα στο εξωτερικό και με πρωτοβουλίες που ανέλαβα, αποκτήσαμε για πρώτη φορά εκπροσώπηση σε διεθνείς οργανισμούς, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού όπου είμαστε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου έως το 2021, και  στην Επιτροπή Τουρισμού του ΟΟΣΑ. Για πρώτη φορά η χώρα μας βρίσκεται μέσα στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων και συμμετέχει ενεργά στη χάραξη των παγκόσμιων πολιτικών για τον τουρισμό.

Στην Ελλάδα με την τουριστική πολιτική που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε από το 2015 με πυρήνα της τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, εδραιώσαμε την Ελλάδα ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο και ο τουρισμός αποτέλεσε ισχυρή κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία.

Η θεαματική αυτή τουριστική ανάπτυξη που κινητοποιήσαμε  στήριξε την Ελλάδα στα πιο δύσκολα χρόνια. Συνέβαλε στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, απογείωσε τα έσοδα για την εθνική μας οικονομία και λειτούργησε καταλυτικά  στην επίτευξη του στόχου της κυβέρνησής μας για την έξοδο από τα μνημόνια και την επιστροφή στην ανάπτυξη

Αυξήσαμε κατά 35% τον  εισερχόμενο τουρισμό, με συνεχή ετήσια ρεκόρ σε όλα τα τουριστικά μεγέθη, με αποκορύφωμα τα  33,1 εκατ. διεθνείς αφίξεις  και 18,5 δισ. ευρώ έσοδα το 2018 σύμφωνα με τα  επίσημα στοιχεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και ΤουρισμούWTTC.

Το WTTCδημοσιοποίησε στην τελευταία του έρευνα ότι ο τουριστικός τομέας της Ελλάδας αναπτύχθηκε το 2018 με 6,9%, ρυθμό ανάπτυξης 3,5 φορέςυψηλότερο από το ρυθμό ανάπτυξης του συνόλου της εθνικής οικονομίας, που ήταν 2,0% και τουευρωπαϊκού ρυθμού ανάπτυξης 2,4%. H συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά μίαποσοστιαία μονάδα, είναι σήμερα  το 20,6% του ΑΕΠ της χώρας, και συνεισέφερε συνολικά την οικονομία μας 37,5 δις. ευρώ.

Ήδη, το 2019 ξεκίνησε με αύξηση 10% στις διεθνείς αφίξεις και 40% αύξηση στα έσοδα, έχοντας όλεςτις προδιαγραφές να αποτελέσει νέα χρονιά-ρεκόρ, και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν  το 1εκατομμύριο οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα που συνδέονται με τον τουρισμό.

Με αυτές τις επιδόσεις,ο τουρισμός αποτέλεσε τη γέφυρα που συμπαρέσυρε στην ανάπτυξη και όλους τους παραγωγικούςκλάδους, τις μεταφορές, την ενέργεια, το εμπόριο, την πρωτογενή παραγωγή, τις κατασκευές, την κτηματαγορά, και θα εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στην εθνική ανάπτυξη και στην επόμενη ημέρα για την Ελλάδα  τα επόμενα χρόνια.

 

Φίλες και Φίλοι,

Είμαστε μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές.

Αυτές οι ευρωεκλογές είναι πολύ κρίσιμες για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Οι πολιτικές που θα χαραχθούν

θα καθορίσουν την κοινή ευρωπαϊκή πορεία για την επόμενη δεκαετία, θα ορίσουν  το μέλλον των κρατών μελών και φυσικά της χώρας μας.

Στο  ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενώσαμε δυνάμεις όλοι όσοι είμαστε απέναντι στον νεοφιλελευρισμό και τις καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας και των αριθμών που δίχασαν την Ευρώπη, και οδήγησαν σε οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. Είμαστε  απέναντι  στις ακραίες φωνές, απέναντι σε κάθε είδους αποκλεισμό και διακρίσεις, απέναντι  στις δυνάμεις της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Με αυτήν την ισχυρή προοδευτική πολιτική πρόταση ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία  θα αγωνιστούμε για να  δώσουμε λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις στην οικονομία, την κοινωνία, την απασχόληση, σε αυτήν την μεταβατική περίοδο για την Ευρώπη, και σε αυτήν την νέα εποχή για την Ελλάδα.

Είμαστε έτοιμοι για να  αντιμετωπίσουμε τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος, στην ασφάλεια, στο  μεταναστευτικό, να  κερδίσουμε το στοίχημα της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, με πολιτικές που θα  έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο.

Διεκδικούμε πολιτικές  που θα διορθώσουν τις αδικίες, θα άρουν τις ανισότητες θα δημιουργήσουν  ίσες ευκαιρίες και οφέλη για την Ελλάδα και όλους τους λαούς σε μία Ευρώπη πιο δημοκρατική, δίκαιη, αλληλέγγυα και ανθρώπινη, που  πλέον δεν θα διχάζει, αλλά θα ενώνει.

Πολιτικές με τις οποίες κερδίσουμε το πραγματικό στοίχημα που είναι η ανάπτυξη και η ευημερία για όλους.

Όλοι όσοι με τη δύναμη του ελληνικού λαού, θα βρεθούν  να εκπροσωπήσουν την πατρίδα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα επόμενα πέντε χρόνια, θα πρέπει να είναι οι πιο ικανοί, αυτοί που θα αγωνιστούν  με πάθος, με πείσμα και σκληρή δουλειά για το καλύτερο αποτέλεσμα, για τις  καλύτερες αποφάσεις που θα διαμορφώσουν και το μέλλον μας.

Θα είναι  η «Εθνική Ελλάδας» στην Ευρώπη.

Σας ευχαριστώ.