Έλενα Κουντουρά στο «People» : «Δουλεύω μεθοδικά και θεωρώ πως όλοι κρινόμαστε από το έργο μας»

8190

«Κάθε μέρα προσπαθώ να ξεπερνάω τον εαυτό μου». Η πρώην υπουργός Τουρισμού εύχεται να κριθεί στις ευρωεκλογές από το έργο της και μιλάει στο People και στον Πάνο Γεωργίου για όλους και για όλα.

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ, People

Στο νέο της γραφείο, που νοίκιασε πριν από λίγες ημέρες στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχουν ακόμη στοιβαγμένες κούτες, τις οποίες οι βοηθοί της προσπαθούν να τακτοποιήσουν. Μη φανταστείτε ότι είναι πολλοί, μια μικρή, ευέλικτη ομάδα που πίνει νερό – και πολλούς καφέδες στο όνομά της. Η Έλενα Κουντουρά εμφανίζεται με τζιν και χωρίς μακιγιάζ. Θα πρέπει να ταξιδέψει στη Ρόδο, οπότε κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. «Δεν είναι εύκολο να γυρίσεις όλη την Ελλάδα μέσα σε δύο εβδομάδες. Σχεδίασα μια περιοδεία, ώστε να επισκεφτώ όσες περισσότερες περιοχές μπορώ» μου λέει ενώ κάθεται στο λιτό της, λευκό γραφείο.

Έχει συμπληρώσει αισίως δεκαπέντε χρόνια στα κοινοβουλευτικά έδρανα, άρα είναι μπαρουτοκαπνισμένη στη δυσβάσταχτη προεκλογική περίοδο, που καταβάλλει τους υποψηφίους. «Η προεκλογική περίοδος υπενθυμίζει στον πολίτη πως πρέπει να πάει να ψηφίσει τον πιο ικανό –κατά τη γνώμη του– για να τον εκπροσωπήσει στην επόμενη Ευρωβουλή, εκεί όπου θα καθοριστεί και το προς τα πού θα βαδίσει η Ευρώπη, άρα και η Ελλάδα» μου λέει. Στην επόμενη μία ώρα θα μου αναλύσει το έργο της στο Υπουργείο Τουρισμού, τον λόγο που επέλεξε να είναι υποψήφια με τον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τη σχέση της με τα δύο της αγόρια.

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ τ. υπουργός τουρισμού

Είσαι αγχωμένη τώρα που διανύουμε προεκλογική περίοδο ή λόγω της εμπειρίας σου μπορείς να το διαχειριστείς;

Δεν είμαι αγχωμένη. Δουλεύω μεθοδικά και θεωρώ πως όλοι κρινόμαστε από το έργο μας, και οι πολίτες αντιλαμβάνονται. Καταλαβαίνω πως θα κριθώ για όλη μου την πορεία. Άλλωστε, δεν θα πω και κάτι διαφορετικό από αυτά που για χρόνια πρεσβεύω. Είμαι στη δημοσιότητα από πολύ μικρή, λόγω του αθλητισμού, της σταδιοδρομίας μου στη μόδα, του κοινωνικού μου έργου και φυσικά λόγω του κοινοβουλευτικού έργου. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια κάναμε πολύ καλή δουλειά και στο Υπουργείο Τουρισμού και στον ΕΟΤ, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Ήταν η πρώτη φορά που ενωθήκαμε, με τις Περιφέρειες, τους παραγωγικούς φορείς, τον ιδιωτικό τομέα. Είναι επιτυχία όλων μας ό,τι πετύχαμε στο Υπουργείο Τουρισμού και, πάνω απ’ όλα, του απλού εργαζόμενου. Από την αεροσυνοδό που καλωσορίζει τους τουρίστες μέχρι τον οδηγό ταξί, τον εργαζόμενο στο ξενοδοχείο, τον ξεναγό, τον υπάλληλο σε ένα κατάστημα εστίασης… Όλα αυτά μάς κάνουν γνωστούς παγκοσμίως, η ζεστή ελληνική φιλοξενία, και όλοι οι επισκέπτες φεύγουν με εξαιρετικές εντυπώσεις και γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στις πατρίδες τους. Και αυτή η διαφήμιση από στόμα σε στόμα είναι η πιο σημαντική. Όλα αυτά χτίστηκαν χρόνο με τον χρόνο. Έτσι, φτάσαμε το 2018 να έχουμε κάνει το ιστορικό ρεκόρ των 33 εκατ. αφίξεων και τα έσοδα να ξεπεράσουν τα 18,5 δισ. Ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 20,6% του ΑΕΠ της χώρας, άμεσα και έμμεσα έσοδα 37,5 δισ. ευρώ.

Ποια ήταν τα βήματα που έγιναν για να φτάσουμε έως εδώ;

Θέλαμε να επιμηκύνουμε την καλοκαιρινή περίοδο, να ενισχύσουμε τη χειμερινή, να προωθήσουμε προορισμούς που δεν ήταν τόσο δημοφιλείς, δημιουργήσαμε θεματικά προϊόντα, όπως είναι ο ιατρικός τουρισμός, ο ιαματικός, ο συνεδριακός, ο αθλητικός, η γαστρονομία, ο τουρισμός της περιπέτειας και πολλά άλλα. Το mega trend στον παγκόσμιο τουρισμό αυτή τη στιγμή είναι οι αυθεντικές εμπειρίες. Βέβαια, πρωταγωνιστής θα είναι πάντα ο πολιτισμός και ιστορία μας, αυτή είναι η αλήθεια. Ένα άλλο κομμάτι ήταν το άνοιγμα νέων αγορών. Ενισχύσαμε την παρουσία μας στη Ρωσία, στον Καναδά και στις ΗΠΑ με απευθείας πτήσεις –για τις οποίες διαπραγματευτήκαμε σκληρά– και επίσης στην Κίνα. Αυτές οι κινήσεις ενεργοποίησαν και μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Πέρσι στην αγορά δόθηκαν επιπλέον 55.000 κλίνες και φέτος θα δοθούν άλλες 20.000. Αυτή η στρατηγική και οι λεγόμενες «καλές πρακτικές» αναγνωρίζονται από όλους τους διεθνείς φορείς, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού, τον ΟΟΣΑ, στον οποίο προεδρεύσαμε στην πανηγυρική τελετή για τα 100 χρόνια του Τουρισμού. Εκεί μίλησαν με τα πιο θερμά λόγια για το πώς μια κυβέρνηση που αναγνωρίζει την αξία του τουρισμού και έχει την πολιτική βούληση μπορεί να φέρει αυτά τα αξιόλογα αποτελέσματα σε δύσκολα χρόνια.

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ, υποψήφια Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ήταν ο τουρισμός που κράτησε την Ελλάδα όρθια, ενίσχυσε την οικονομία και έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε και κοινωνική πολιτική. Το πιο δυνατό κομμάτι ήταν πως ισχυροποιήσαμε τη θέση μας διεθνώς. Εκλεχθήκαμε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Ενισχύθηκε το κύρος της χώρας μας και η εικόνα της στο εξωτερικό. Αυτό ήταν πολύ σπουδαίο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αντιλήφθηκα πόση αξία έχει να βρίσκεσαι εκεί όπου παίρνονται οι αποφάσεις, να συμμετέχεις με ισχυρή φωνή εκεί όπου χαράσσονται οι πολιτικές. Έτσι, όπως πετύχαμε αυτά για τον τουρισμό, θεωρώ πως είναι σημαντικό στην Ευρωβουλή να πάνε άνθρωποι που θα βοηθήσουν την πατρίδα μας – και το λέω για τους εκλεγόμενους όλων των παρατάξεων.

πηγή