Ε. Κουντουρά στην επιτροπή TRAN : «Βιώσιμες μεταφορές και διαχείριση κρίσεων στον τουρισμό οι κρίσιμες προκλήσεις για την Κροατική Προεδρία».

9946

Η τοποθέτηση της συντονίστριας GUE/NGL ευρωβουλευτή Έλενας Κουντουρά στην συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN) στο Ευρωκοινοβούλιο, κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Κροατικής Προεδρίας από τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Oleg Butković και τον Υφυπουργό Τουρισμού Frano Matusic της Κροατίας (21/1/2019).

Elena Kountoura MEP – Croatian State Secretary Frano Matusic, Ministry of Tourism

«Θα ήθελα κι εγώ να ευχαριστήσω τον κ. Μπούτκοβιτς και τον κ. Μάτουσιτς για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Κροατικής Προεδρίας.

Σχετικά με την πολιτική Μεταφορών, το πρόγραμμα της Προεδρίας φαίνεται να μας ικανοποιεί, καθώς μετά την υιοθέτηση από την Επιτροπή του Green Deal θα ξεκινήσει η πολύ σημαντική συζήτηση για τη βιωσιμότητα της ναυτιλίας και της αεροπορίας. Θα πρέπει βέβαια στόχος των συζητήσεων αυτών να είναι οι δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Θα ήθελα να σταθώ στο ζήτημα της νησιωτικότητας μιας και η Κροατία είναι ένα κράτος νησιωτικό που γνωρίζει τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά. Είναι σημαντικό τα νησιωτικά κράτη να προβάλουν τις ανάγκες της νησιωτικότητας γιατί δεν είναι για όλους αυτονόητα. Ειδικά, το ζήτημα των μεταφορών είναι ζωτικής σημασίας για τη νησιωτικότητα. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ δύσκολες λόγω του αυξημένου κόστους μεταφορικών σε ενέργεια, τρόφιμα -ακόμα και νερό – αλλά και τα απορρίμματα. Η κλιματική αλλαγή σίγουρα θα επιδεινώσει την κατάσταση και πρέπει να λάβουμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό ζήτημα που είναι ήδη οξύ και έχει γεωστρατηγική σημασία. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω πως σκοπεύετε να αναδείξετε τις ειδικές αυτές ανάγκες της νησιωτικότητας και πως θα τις εντάξετε στις διεργασίες της Προεδρίας σας τους επόμενους 6 μήνες.

Σχετικά με τον Τουρισμό, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η ένταξή του στο πρόγραμμα της Προεδρίας σας. Είναι ένας τομέας καταλύτης για την ανάπτυξη της οικονομίας συνολικά και προσφέρει διέξοδο σε περιοχές με μειωμένες κατά τα άλλα οικονομικές δυνατότητες. Και ειδικά η χώρα σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον Τουρισμό για την ανάπτυξη της οικονομίας σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πως θα καταφέρετε να αναπτύξετε μια ευρωπαϊκή πολιτική για τον Τουρισμό χωρίς πόρους από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ποια είναι η θέση σας στο αίτημα του Κοινοβουλίου για έναν προϋπολογισμού με το συμβολικό ποσό των 300 εκατομμυρίων για την περίοδο 2021-2027 και πως θα πείσετε τους συναδέλφους σας στο συμβούλιο για το δίκαιο αυτό αίτημα;

Elena Kountoura MEP – EP TRAN

Και τέλος, θα ήθελα να σας ζητήσω να μελετήσετε το ψήφισμα μας για την πτώχευση της Thomas Cook όπου μεταξύ άλλων ζητάμε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη διαχείριση κρίσεων στον Τουρισμό ο οποίος θα παρέχει υποστήριξη στα Κράτη Μέλη για να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις όπως ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής, το προσφυγικό, ζητήματα ασφαλείας, τον υπερτουρισμό, τη βιωσιμότητα. Πολλές από αυτές τις προκλήσεις βρίσκονται και στο πρόγραμμα της δική σας Προεδρίας και σίγουρα αξίζει να μελετήσετε και να αναδείξετε τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Στην πρώτη του απάντηση ο κ. Μάτουσιτς αναφέρθηκε στην φιλία του με την κα Κουντουρά που εδραιώθηκε κατά την υπουργική της θητεία, όταν συνεργάστηκαν στενά σε ένα κοινό όραμα για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με τα μέγιστα οφέλη για τις δύο χώρες και τις τοπικές κοινωνίες τους.