Έλενα Κουντουρά προς Κομισιόν για τη Στρατηγική στην Ισότητα των Φύλων 2020-2024: «Ζητούμε δεσμευτική νομοθεσία και την εφαρμογή της από όλα τα κράτη-μέλη» .

6021

Προτάσεις για τη στρατηγική της ΕΕ στην Ισότητα των Φύλων 2020-2024 κατέθεσε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά, κατά την παρέμβασή της  στην Ολομέλεια  στο Στρασβούργο. Η κυρία Κουντουρά, προέτρεψε την αρμόδια Επίτροπο της Κομισιόν, Helena Dalli να φροντίσει ώστε όλα τα κράτη- μέλη να δεσμευτούν σε ένα νέο πλαίσιο με σαφείς κατευθυντήριες γραμμές και υποχρεωτικά συγκεκριμένα μέτρα για την ισότητα των φύλων.

Elena Dalli Commissioner for Gender Equality – Elena Kountoura MEP GUE/NGL

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία που εκπροσωπεί την GUE/NGL στην Επιτροπή FEMM του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησε να υπάρξει δεσμευτική νομοθεσία και συγκεκριμένα:

  • Να κυρωθεί και να εφαρμοστεί χωρίς περιορισμούς η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης από όλα τα κράτη-μέλη για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
  • Να ληφθούν δεσμευτικά μέτρα για τη μισθολογική διαφάνεια, με στόχο να εξαλειφθεί το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των φύλων.
  • Να καμφθούν τα εμπόδια για την έγκριση της σχετικής Oδηγίας που αφορά στην ίση εκπροσώπηση των γυναικών σε διοικητικές θέσεις, η οποία έχει «παγώσει» στο Συμβούλιο της Ευρώπης από το 2013.
  • Να καταρτιστούν μέτρα πρόληψης, διαφανείς και εμπιστευτικές διαδικασίες καταγγελιών, καθώς και αυστηρές  αποτρεπτικές κυρώσεις κατά των δραστών,  για την πρόληψη και την καταπολέμηση της παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο.
  • Να συμπεριληφθεί στη στρατηγική για την ισότητα ξεχωριστό κεφάλαιο για τις γυναίκες και την υγεία, με στόχο την άρση των ανισοτήτων που βιώνουν σήμερα η γυναίκες στον κρίσιμο αυτό τομέα.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υπό κατάρτιση  Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων την οποία αναμένεται να παρουσιάσει η Κομισιόν τον επόμενο μήνα, συμπίπτοντας  χρονικά με τον εορτασμό της  Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.