Έλενα Κουντουρά: Οι ισχυρές ενδείξεις οπισθοδρόμησης στην ισότητα των φύλων στην ΕΕ επιτάσσουν άμεσα πιο φιλόδοξη ευρωπαϊκή νομοθεσία

6755

Την ανησυχία της για την οπισθοδρόμηση σε βασικούς τομείς της ισότητας το 2022, που αποτυπώνουν τα  πρόσφατα στοιχεία του ετήσιου Δείκτη Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα, EIGE, εξέφρασε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στη σχετική συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής FEMM του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία της διευθύντριας του EIGE, Carlien Scheele.

Χαρακτήρισε λυπηρό ότι με τους σημερινούς ρυθμούς προόδου, θα χρειαστούν περισσότερα από 60 χρόνια για την πλήρη ισότητα στην ΕΕ και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι για πρώτη φορά καταγράφηκε μείωση των δεικτών σε τομείς ισότητας όπως στη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία.

Η Ευρωβουλευτής τόνισε ότι  τα κράτη-μέλη πρέπει να εντείνουν άμεσα  τις προσπάθειες για να περιορίσουν  τις έμφυλες ανισότητες και τον σκληρό αντίκτυπο των κρίσεων στις γυναίκες. Kάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει πιο φιλόδοξη ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα προωθεί την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλους τους κρίσιμους τομείς δραστηριότητας.

Η παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά στη FEMM:

“Ο  αντίκτυπος της πανδημίας υπήρξε δυσανάλογα σκληρός για τις γυναίκες και επιδείνωσε τις έμφυλες ανισότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι πραγματικά λυπηρό αυτό που ακούσαμε ότι με βάση του ρυθμούς προόδου θα χρειαστούν πάνω από 60 χρόνια για να έχουμε την πλήρη ισότητα στην ΕΕ.  Όπως επίσης και τα θέματα τα οποία αφορούν τη γυναίκα, που είναι πιο  εκτεθειμένη στη μερική απασχόληση και σε ελαστικές μορφές εργασίας  και έχει λιγότερες ευκαιρίες πρόσβασης στην εργασία,  γεγονός που εμποδίζει και τις προοπτικές σταδιοδρομίας, και το μισθό της  αλλά και την συνταξιοδότησή της.

Θεωρώ ότι πρέπει να πιέσουμε περισσότερο τα Κράτη Μέλη να εντείνουν τις προσπάθειες για να περιορίσουν τις έμφυλες ανισότητες. Και θα πρέπει να έχουμε πολύ πιο  υψηλούς στόχους και  πιο φιλόδοξη ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα λαμβάνει υπόψη της και θα προωθεί τη διάσταση του φύλου σε αυτούς  τους κρίσιμους τομείς.

Ήθελα να ρωτήσω την κ. Scheele, εάν θεωρεί ότι υπήρξε ανεπαρκής διαχείριση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις επιπτώσεις της πανδημίας στην ισότητα,  και, έστω και τώρα,  ποιες είναι οι παρεμβάσεις που άμεσα μπορούν να  συμβάλλουν ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ανησυχητική αυτή εξέλιξη που αποτυπώνει ο Δείκτης Ισότητας, ειδικά στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την εργασία, τον κίνδυνο φτώχειας και την έμφυλη βία.”