‘Έλενα Κουντουρά προς Κομισιόν – Αναγκαία η εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων σε βάρος των γυναικών στις μεταφορές

10891

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον τομέα μεταφορών, ανέδειξε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά, στην παρέμβασή της στην TRAN, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας για την ισότητα των φύλων.

 

Η Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στις έμφυλες ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ως εργαζόμενες στις μεταφορές, καθώς και στα γενικότερα στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν συνολικά στην πρόσβασή τους στην κινητικότητα.

Μία  στις δύο γυναίκες θεωρεί  ότι στον χώρο εργασίας δεν δίνεται προτεραιότητα στη δημιουργία ενός ασφαλούς και επαρκούς εργασιακού περιβάλλοντος για τις γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε η Ευρωβουλευτής της σχετικής  εκτενούς έρευνας της ευρωπαϊκής  Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές, ETF για τις εργασιακές συνθήκες.  Η Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στα δίκαια αιτήματα των συνδικάτων, σύμφωνα με τα οποία:

– Οι πολιτικές μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις ανάγκες των γυναικών ενσωματώνοντας την έμφυλη διάσταση σε όλες τις στρατηγικές και δράσεις της.

– Πρέπει να ενισχυθεί η συμμετοχή των γυναικών στον κοινωνικό διάλογο.

– Οι εργασιακοί χώροι πρέπει να προσαρμοστούν πλήρως  στις ανάγκες των γυναικών, όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια.

– Πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές μηδενικής ανοχής στη βία και την κακοποίηση σε όλους τους χώρους εργασίας και να θεσμοθετηθούν δομές στήριξης των γυναικών.

Η Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική έλλειψη δεδομένων όσον αφορά τις μετακινήσεις των γυναικών με τα μέσα μεταφοράς, η οποία, όπως τόνισε είναι αναγκαία για τη χάραξη πολιτικών που να καλύπτουν τις πραγματικές τους ανάγκες.

«Τα στοιχεία που έχουμε διαθέσιμα αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες ακόμα και σήμερα έχουν διαφορετικές ανάγκες κινητικότητας από τους άνδρες καθώς η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας δεν είναι ακόμα ισότιμη. Άρα πρέπει και οι πολιτικές να είναι διαφοροποιημένες για να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ανάγκες των διαφορετικών φύλων. Για παράδειγμα,  πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι οι γυναίκες αναλαμβάνουν στην κοινωνία μας το ρόλο του παρόχου φροντίδας σχεδόν αποκλειστικά σε σχέση με τους άντρες.  Ειδικά στην περιφέρεια και τις αγροτικές περιοχές η έλλειψη μορφών κινητικότητας για τις γυναίκες μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τις επαγγελματικές ή εκπαιδευτικές ευκαιρίες των γυναικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, η κ. Κουντουρά ζήτησε από την Κομισιόν τη συστηματική ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις μελλοντικές πολιτικές, διότι διαφορετικά «θα επαναλαμβάνουμε τα ίδια προβλήματα και τα ίδια αιτήματα χωρίς να βελτιώνεται η κατάσταση για τις Ευρωπαίες γυναίκες».