Τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου Υπουργείου Τουρισμού (6/5/2019)

1557

«Η Ελλάδα την τελευταία 4ετία προσέλκυσε επιπλέον 9 εκατομμύρια τουρίστες φτάνοντας το 2018 τα 33 εκατομμύρια μαζί με τους επισκέπτες της κρουαζιέρας», ανέφερε στην ομιλία της κατά την παράδοση του χαρτοφυλακίου της στον νέο υπουργό Τουρισμού Θανάση Θεοχαρόπουλο η Έλενα Κουντουρά.

Έλενα Κουντουρά – Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Αναλυτικά η ομιλία της τ. Yπουργού Tουρισμού Ε. Κουντουρά :

«Φίλες και Φίλοι,

Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη και σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας. Σήμερα κλείνει για μένα και για τους συνεργάτες μου ένας  πολυετής κύκλος στο Υπουργείο Τουρισμού, με πολλές δυσκολίες και προκλήσεις που όμως διαχειριστήκαμε με επιτυχία. Ένας κύκλος, κυρίως όμως,  πολύ δημιουργικός και παραγωγικός, για την Ελλάδα και για τον ελληνικό τουρισμό.

Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα που μου εμπιστεύτηκε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του τουρισμού, και πίστεψε στο όραμά μας να εδραιώσουμε την Ελλάδα ως κορυφαίο παγκόσμιο τουριστικό προορισμό.

Στην κοινή μας πορεία από τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνησή μας έβγαλε την Ελλάδααπό την κρίση, και ο τουρισμός είχε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου αυτού και στην εθνική προσπάθεια για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση στην Ελλάδα  που ανέδειξε  τον τουρισμό σε προτεραιότητα στην ατζέντα της, και αναγνώρισε την τεράστια αξία και συμβολή του ως ισχυρή κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία.

Στην θητεία μου αυτή των 4 ετών και 3 μηνών, ως Υπουργός Τουρισμού,  με σκληρή δουλειά και προσήλωση υλοποιήσαμε την εθνική τουριστική πολιτική μας για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο, και είμαστε υπερήφανοι για τα θεαματικά αποτελέσματά της και το  σημαντικό έργο που έχει παραχθεί.

 • Επιμηκύναμε τη θερινή τουριστική περίοδο και ενισχύσαμε τον τουρισμό το χειμώνα.
 • Αναδείξαμε νέους ελληνικούς προορισμούς και προωθήσαμε νέα θεματικά τουριστικά προϊόντα, με επίκεντρο τις αυθεντικές εμπειρίες.
 • Ανοίξαμε νέες αγορές επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης όπως η Μέση Ανατολή, η Κίνα, η Ινδία, και ενισχύσαμε τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Ρωσία.
 • Διαπραγματευτήκαμε και εξασφαλίσαμε νέες απευθείας πτήσεις από περισσότερα ξένα αεροδρόμια προς περισσότερους ελληνικούς προορισμούς.
 • Προσκαλέσαμε και προσελκύσαμε σειρά νέων επενδύσεων, με περισσότερα από 400 επενδυτικά σχέδια σε ξενοδοχεία και 55.000 νέες κλίνες τεσσάρων και πέντε αστέρων σε όλη τη χώρα.

Με στρατηγικές συνεργασίες και συμφωνίες με την παγκόσμια τουριστική αγορά ενισχύσαμε τα παγκόσμια μερίδιά μας σταθερά κάθε χρόνο μέσα σε δύσκολες γεωπολιτικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή.

Αυξήσαμε  τον εισερχόμενο  τουρισμό πάνω από 35% την τελευταία τετραετία. Το 2018 είχαμε περισσότερες από 33 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα μαζί με την κρουαζιέρα. Σε απόλυτα νούμερα 9 εκατομμύρια επιπλέον, από τα 24 εκατομμύρια το 2014.

Τα τουριστικά έσοδα άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ, στα 18,5 δις. ευρώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχειά του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και ΤαξιδίωνWTTC. Ο ελληνικός τουρισμός αναπτύχθηκε με 6,9%, 3,5 φορές υψηλότερα από το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που ήταν 2% και του ευρωπαϊκού ρυθμού ανάπτυξης που ήταν 2,4%. Η συνολική συμβολή του τουρισμού στην οικονομία ανήλθε στα 37, 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι το 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας, διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου.

Δημιουργήσαμε δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Ο τουρισμός συνέβαλε καθοριστικά στη μείωση της ανεργίας, και  έγινε η γέφυρα που συμπαρέσυρε στην ανάπτυξη και όλους τους παραγωγικούς κλάδους. Τις μεταφορές, την ενέργεια, την αγροτική παραγωγή, το εμπόριο, τις κατασκευές και την οικοδομική δραστηριότητα, την κτηματαγορά.

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

Στην τουριστική στρατηγική μας, θέσαμε προτεραιότητα  και αλλάξαμε την εικόνα που εκπέμπει η Ελλάδα στην παγκόσμια τουριστική σκηνή. Με  το έργο μας πετύχαμε η χώρα μας να έχει  ανακηρυχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής στον τουρισμό, έχει αναγνωριστεί από τους κορυφαίους διεθνείς θεσμούς ως πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης και παράδειγμα καλών πρακτικών, και για πρώτη φορά η χώρα μας έλαβε  σειρά καταξιωμένων διεθνών βραβείων και διακρίσεων.

Με τις ενέργειές μας ισχυροποιήσαμε το θεσμικό ρόλο της Ελλάδας, στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό, όπου μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν είχαμε παρουσία.

 • Εκλεγήκαμε για πρώτη φορά μέλος στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, και συμμετέχουμε ενεργά στη χάραξη των παγκόσμιων πολιτικών για τον τουρισμό.
 • Έχουμε θέση αντιπροεδρίας στην Επιτροπή Τουρισμού του ΟΟΣΑ για το 2019.
 • Συνεργαζόμαστε στενά με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού WTTC και πολλούς ακόμη διεθνείς φορείς.
 • Δημιουργήσαμε τον πρώτο με έδρα την Ελλάδα διεθνή οργανισμό, ISTO for P & P, που θα προωθεί μέσα από τον αθλητισμό και τον τουρισμό, την ειρήνη και την ευημερία, συγκεντρώνοντας ήδη το ενδιαφέρον περισσοτέρων από 50 χωρών να συμμετάσχουν.

Προχωρήσαμε σε θεσμικές τομές, επιλύσαμε παθογένειες, και ολοκληρώσαμε εμβληματικά έργα για τον ελληνικό τουρισμό, όπως

 • η κωδικοποίηση και ψηφιοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας 100 και πλέον ετών
 • η θέσπιση του πρώτου νόμου στον Ελλάδα για την οργανωμένη ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, ένα κεφάλαιο αναξιοποίητο στο παρελθόν,
 • το νέο πλαίσιο για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας και ευεξίας, με σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας, την ταχεία αναγνώριση  των ιαματικών πόρων σε όλη την Ελλάδα, και τη νομοθετική λύση σε χρονίζοντα προβλήματα, που άνοιξε το δρόμο για την επενδυτική αξιοποίησή τους,
 • το θεσμικό πλαίσιο για τον αγροτουρισμό
 • τη θέσπιση σύγχρονων προδιαγραφών λειτουργίας για τα ξενοδοχεία και όλα τα τουριστικά καταλύματα
 • την επίλυση προβλημάτων και την απλούστευση των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων σε όλους τους επιμέρους κλάδους του τουρισμού,
 • τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με προγράμματα του ΕΣΠΑ και ενισχύσεις άνω των 710 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό υφισταμένων και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.
 • Την αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, με την επαναλειτουργία της σχολής ξεναγών της Αθήνας, το άνοιγμα της σχολής Ξεναγών Θεσσαλονίκης το 2019, τον εκσυγχρονισμό των ΙΕΚ Τουρισμού, τα προγράμματα μετεκπαίδευσης για τους εποχιακά εργαζομένους και ανέργους
 • Την πρώτη στην Ελλάδα εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας, την απλοποίηση με νόμο των διαδικασιών χωροθέτησης και αδειοδότησης μαρινών, και την έκδοση των πρώτων προεδρικών διαταγμάτων για τη χωροθέτηση μαρινών μεγάλου μεγέθους και μαρινών σε περιοχές υπό ειδικό χωροταξικό καθεστώς προστασίας.

Μέχρι και την τελευταία ημέρα, την τελευταία στιγμή εργαστήκαμε, δώσαμε λύσεις και υπογράψαμε  για να προχωρήσουν σημαντικά αναπτυξιακά έργα σε όλη την Ελλάδα, όπως οι μαρίνες Μεσολογγίου και Μαλίων. Και προσωπικά ήταν πολύ μεγάλη η συγκίνησή μου που εγκαινίασα το Σάββατο την νέα πτήση Αθήνα- Σικάγο, την οποία διεκδίκησα επίμονα.

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα για τον ελληνικό τουρισμό, έχουμε ήδη καταρτίσει και καταθέσει το αναπτυξιακό μας σχέδιο για τον τουρισμό,  στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής της κυβέρνησης για την ανάπτυξη.

Το 2019 έχει ξεκινήσει θετικά σε αφίξεις και έσοδα. Είναι μία απαιτητική χρονιά με πολλούς εξωγενείς παράγοντες, έχουμε όμως προετοιμαστεί και όλος ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση.

Το έργο στον τουρισμό έχει  συνέχεια.

Θέλω κλείνοντας να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά, όλους όσους συνέβαλαν στην  μεγάλη αυτή επιτυχία στον τουρισμό.

Τους  συναρμόδιους Υπουργούς. Τους συνεργάτες μου, τα στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.

Τους εκπροσώπους των Περιφερειών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων και αναπτυξιακών φορέων που καθιερώσαμε στενή συνεργασία, και απέδωσε. Και φυσικά τον ιδιωτικό τομέα, όλους τους επαγγελματίες αλλά και τους εργαζόμενους στον τουρισμό και σε όλους τους άλλους κλάδους. Διότι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε η χώρα μας να φημίζεται για το υψηλό επίπεδο των τουριστικών υπηρεσιών. Όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, γιατί είμαστε ο πιο φιλόξενος λαός του κόσμου.

Όπως επίσης και όλους εσάς τους δημοσιογράφους. Τα μέσα ενημέρωσης έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του τουρισμού και της σημασίας τους. Ο τουρισμός δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πεδίο πολιτικών και κομματικών αντιπαραθέσεων, αλλά ως εθνική υπόθεση.

Παραδίδω το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού στο νέο Υπουργό Τουρισμού τον κ. Θανάση Θεοχαρόπουλο, με τη βεβαιότητα ότι θα προσφέρει πολλά στον τουρισμό το επόμενο διάστημα. Θανάση, σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου κάθε επιτυχία στο έργο σου.

Σας ευχαριστώ.»