Με συντριπτική πλειοψηφία το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε την φιλόδοξη Έκθεση Κουντουρά για τη «Στρατηγική της ΕΕ στην οδική ασφάλεια έως το 2030»

45286

Ελπίδα για σημαντική μείωση των χιλιάδων νεκρών στους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς δρόμους: Με συντριπτική πλειοψηφία το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε την φιλόδοξη Έκθεση Κουντουρά για τη «Στρατηγική της ΕΕ στην οδική ασφάλεια έως το 2030»  

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

 Η Έκθεση που κατάρτισε η Έλενα Κουντουρά ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  για τη στρατηγική της ΕΕ στην οδική ασφάλεια 2021-2030 υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια στο Στρασβούργο.

Η Έλενα Κουντουρά  χαιρέτισε την υπερψήφιση της έκθεσης και την εξαιρετικά υψηλή ανταπόκριση των περισσότερων πολιτικών ομάδων στον οδικό χάρτη που προτείνει για την οδική ασφάλεια.

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εξέφρασε την ικανοποίησή της που οι  φιλόδοξες, αλλά απόλυτα ρεαλιστικές προτάσεις που διαμόρφωσε στηρίχτηκαν από το Κοινοβούλιο καθώς μπορούν να σώσουν χιλιάδες ζωές, στηρίζοντας την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και των εθνικών κυβερνήσεων,  ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο της οδικής ασφάλειας στην ΕΕ και να μειωθούν  αυτή τη δεκαετία κατά 50% οι θάνατοι και σοβαροί τραυματισμοί από τροχαίες συγκρούσεις.

Με την  υιοθέτηση της έκθεσης της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή (615 υπέρ, 24 κατά και 48 αποχές), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε πολιτικό ψήφισμα, με το οποίο ζητά  από την Κομισιόν να ενισχύσει και να βελτιώσει την πολιτική της για την οδική ασφάλεια, να εναρμονίσει τους κανόνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να προχωρήσει στις αναγκαίες  συστάσεις προς τα κράτη-μέλη.

Οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  και υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφορούν σε έναν οδικό χάρτη στην ΕΕ για πιο ασφαλή οχήματα, πιο  ασφαλείς υποδομές, πιο ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου και τη  διαμόρφωση ενός κατάλληλου πλαισίου για το μέλλον.

 1. ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Δεδομένου ότι το αλκοόλ και η υπερβολική ταχύτητα είναι οι δύο κύριες αιτίες θανάτου στους δρόμους η έκθεση Κουντουρά ζητά από την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη  δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους:

 • Μηδενική ανοχή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (που εμπλέκεται στο 25% των θανάτων από τροχαία) και ναρκωτικών ουσιών,  και ενίσχυση των ελέγχων που αφορούν στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ/ουσιών.
 • Μέγιστη ταχύτητα 30 χλμ./ώρα στις πόλεις οριζόντια στην ΕΕ, που θα συμβάλλει όχι μόνο στην περαιτέρω μείωση των συγκρούσεων οχημάτων, αλλά θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη  ασφάλεια για πεζούς και ποδηλάτες.
 • Ενίσχυση του πλαισίου για τις διασυνοριακές παραβάσεις και την επιβολή κυρώσεων.
 • Υποχρεωτική κατάρτιση οδηγών σε βασικές αρχές πρώτων βοηθειών στο πλαίσιο της οδηγίας για την άδεια οδήγησης.
 • Επιπλέον μέτρα ώστε οι νέοι οδηγοί να αποκτήσουν περισσότερη εμπειρία, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της οδηγίας για την άδεια οδήγησης
 • Μέτρα για την αντιμετώπιση της κόπωσης των επαγγελματιών οδηγών.
 • Ευρωπαϊκό πλαίσιο μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων στις υπηρεσίες διανομής κατ’οίκον (ντελίβερι).
 • Στενότερη συνεργασία μεταξύ των αρχών οδικής ασφάλειας και των υπηρεσιών υγείας, γιατί η γρήγορη περίθαλψη μετά τη σύγκρουση μειώνει τις πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού.
 • Να εξασφαλιστούν πόροι για την επιβολή των κανόνων οδικής κυκλοφορίας (και ευρεία ενημέρωση και δημοσιοποίησή τους με στόχο την σταδιακή αλλαγή της οδηγικής συμπεριφοράς και νοοτροπίας).

 

 1. ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
 • Χρηματοδότηση  από την  Κομισιόν και τα κράτη-μέλη κατά προτεραιότητα των έργων και υποδομών, που έχουν το μεγαλύτερο όφελος για την προστασία της ζωής και αντιμετωπίζουν την επικινδυνότητα των οδικών δικτύων.
 • Συστηματική αξιολόγηση και διαβάθμιση όλων των ευρωπαϊκών οδικών αρτηριών, ώστε οι χρήστες να γνωρίζουν την κατάσταση τους ως προς την ασφάλεια.

 

 1. ΑΣΦΑΛΗ ΟΧΗΜΑΤΑ

Σύντομα θα καταστούν υποχρεωτικά στην ΕΕ τα νέα προηγμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας σε οχήματα: πχ. ο ευφυής έλεγχος ταχύτητας, το σύστημα παραμονής στη λωρίδα κυκλοφορίας σε έκτακτη ανάγκη.

Στην κατεύθυνση αυτή , η Έκθεση ζητά από την Κομισιόν:

 • Ενισχυμένη νομοθεσία για τις τεχνολογικές προδιαγραφές των οχημάτων
 • Φιλόδοξη δευτερεύουσα νομοθεσία, για την πλήρη εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί  προηγμένων χαρακτηριστικών  ασφαλείας στα οχήματα συμβατή με τις τεχνολογικές εξελίξεις στα οχήματα και τα συστήματα οδήγησης
 • Ευφυή συστήματα ελέγχου ταχύτητας νέας γενιάς
 • Νέο εναρμονισμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα, για την ασφαλή λειτουργία και χρήση τους.
 • Ευρωπαϊκό πλαίσιο έγκρισης τύπου των προσωπικών συσκευών κινητικότητας, (πχ. πατίνια, σκούτερ) και κατευθυντήριες γραμμές για τους  κανόνες κυκλοφορίας & τη χρήση τους στα κράτη-μέλη.

 

 1. ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Στην Έκθεση της Έλενας Κουντουρά περιλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις και συστάσεις ώστε να σχεδιαστούν πολιτικές σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο που θα ανταποκριθούν στις σημερινές αλλά και στις μελλοντικές ανάγκες. Αυτό κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαίο διότι απαιτούνται συνδυαστικές πολιτικές καθώς τα επόμενα χρόνια, τα αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν στους δρόμους μαζί με συμβατικά οχήματα και ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου και το ζήτημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί ολιστικά.

Ζητείται  μεταξύ άλλων:

 • Να δημιουργηθεί Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τις οδικές μεταφορές, στα πρότυπα αντίστοιχων οργανισμών για αεροπορικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές
 • Τα κράτη-μέλη να εξασφαλίσουν συνδυαστικά ευρωπαϊκούς πόρους και εθνικούς πόρους για να εκπονήσουν προγράμματα οδικής ασφάλειας (πχ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον κρατικό προϋπολογισμό).
 • Η ΕΕ να αποκτήσει εναρμονισμένα στοιχεία και σε βάθος ανάλυση, μέσα από την εισαγωγή δεικτών επιδόσεων στην οδική ασφάλεια, γνωστών ως ΚPI, τα οποία είναι απαραίτητα για να διαμορφωθούν πιο κατάλληλες πολιτικές για την  οδική ασφάλεια και αυτές να  αναπροσαρμόζονται έγκαιρα.
 • Να δοθεί έμφαση στην απόδοση δικαιοσύνης για τα θύματα, και ιδιαίτερα όσον αφορά  διερεύνηση των αιτιών των συγκρούσεων μέσα από την αξιοποίηση των πληροφοριών του «μαύρου κουτιού» που θα αποτελεί εξοπλισμό των αυτοκινήτων.
 • Να προκριθεί η ευρεία χρήση  των μέσων μαζικής μεταφοράς και η ενθάρρυνση ήπιων μορφών για τις μετακινήσεις, όπως το περπάτημα και η ποδηλασία, με στόχο τόσο την μεγαλύτερη προστασία των ευάλωτων χρηστών των δρόμων (πεζών και ποδηλατών), αλλά και για να επιτευχθούν οι στόχοι για τη βιωσιμότητα και την πράσινη μετάβαση.
 • Να εφαρμοστεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών της ΕΕ.
 • Να καθιερωθεί Ευρωπαϊκό Έτος για την Οδική Ασφάλεια.

Η Έκθεση όπως ψηφίστηκε εδώ:

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2021-0407_EL.docx