Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε αυτούσια με συντριπτική πλειοψηφία την εμβληματική έκθεση Κουντουρά για Ενδοοικογενειακή βία – Τεράστια νίκη για τα δικαιώματα των θυμάτων βίας.
- Η προοδευτική έκθεση της Έλενας Κουντουρά αποτελεί πλέον πολιτικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα υποβληθεί στην Κομισιόν στο πλαίσιο νομοθετικών πρωτοβουλιών έως το τέλος του 2021
- Στο ακέραιο υπερψηφίστηκαν όλες οι θέσεις που κατάρτισε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με στόχο την αντιμετώπιση της ενδοσυντροφικής και ενδοοικογενειακής βίας
- Για πρώτη φορά το Ευρωκοινοβούλιο θέτει στο επίκεντρο τον αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας όχι μόνο στις γυναίκες, αλλά και στα παιδιά
- Η έκθεση παίρνει σαφείς αποστάσεις από το νόμο Τσιάρα με τον οποίο συγκρούεται σε πολλά σημεία. Προτάσσεται ως αδιαπραγμάτευτο το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού – ΌΧΙ στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια – ΟΧΙ στη χρήση του όρου της γονικής αποξένωσης και παρομοίων όρων στις εθνικές νομοθεσίες και δικαστικές πρακτικές
Τεράστια επιτυχία και ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση εξάλειψης στρεβλώσεων που υπονομεύουν τα δικαιώματα των θυμάτων ενδοσυντροφικής και ενδοοικογενειακής βίας συνιστά η υπερψήφιση στο ακέραιο από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Έκθεσης που κατάρτισε η Έλενα Κουντουρά ως εισηγήτρια για τον «Αντίκτυπο της Ενδοσυντροφικής Βίας και των Δικαιωμάτων Επιμέλειας στις Γυναίκες και τα Παιδιά».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε αυτούσια την Έκθεση στο πολιτικό ψήφισμα που εξέδωσε χθες το βράδυ, με συντριπτική πλειοψηφία ( 510 ψήφους υπέρ, 31 κατά και 141 αποχή).
Πρόκειται για μία έκθεση- ορόσημο, η οποία μετά και την πλήρη υιοθέτησή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δοθεί στην Κομισιόν ώστε να ληφθεί υπόψη εν όψει των επικείμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα παρουσιαστούν έως το τέλος του 2021 για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στην ΕΕ.
Η Έλενα Κουντουρά δήλωσε σχετικά :
“Είμαι υπερήφανη που μετά από πέντε μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, η Έκθεση αυτή που κατάρτισα υιοθετήθηκε πλέον ως θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στείλαμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, ότι τα δικαιώματα των θυμάτων ενδοσυντροφικής και ενδοοικογενειακής βίας είναι αδιαπραγμάτευτα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται από την Επιτροπή και τα κράτη-μέλη.
Διεκδικούμε να εξασφαλιστεί στην ΕΕ ένα ισχυρό και δίκαιο ολιστικό θεσμικό πλαίσιο εξάλειψης της έμφυλης βίας, της ενδοσυντροφικής και ενδοοικογενειακής.
Ζητούμε μεταρρυθμίσεις ώστε καμία γυναίκα και κανένα παιδί να μην εκτίθενται στον κίνδυνο επαναλαμβανόμενης βίας από τον κακοποιητή τους, και να διορθωθούν σημερινές στρεβλώσεις που υπονομεύουν τα θεμελιώδη αυτά δικαιώματά στα ζητήματα της επιμέλειας.
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά τους στη ζωή, σε μία ζωή χωρίς βία και φόβο».
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: KATA THΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΓΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗΣ
Οι προτάσεις που διαμόρφωσε η Έλενα Κουντουρά στοχεύουν στην εξάλειψη σημερινών στρεβλώσεων και ελλείψεων που διαπιστώνονται στις εθνικές νομοθεσίες των κρατών, και εξακολουθούν υπονομεύουν τα δικαιώματα των θυμάτων ενδοσυντροφικής ή ενδοοικογενειακής βίας στις υποθέσεις οικογενειακού δικαίου και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα επιμέλειας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υιοθετώντας τις προτάσεις της Έλενας Κουντουρά τάχθηκε ξεκάθαρα:
- ΚΑΤΑ της Υποχρεωτικής Συνεπιμέλειας: Τονίζεται ότι είναι αντίθετο προς το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, να δίδεται αυτόματα από το νόμο η γονική επιμέλεια σε έναν ή και στους δύο γονείς, διότι η κάθε υπόθεση είναι διαφορετική και πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση, σύμφωνα με το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.
- KΑΤΑ του Συνδρόμου Γονικής Αποξένωσης και συναφών όρων: Η χρήση αυτών των όρων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, λόγω ελλιπούς επιστημονικής τεκμηρίωσης αλλά και επειδή χρησιμοποιούνται ως στρατηγική κατά των θυμάτων. Ζητείται να μην αναγνωρίζονται στην εθνική νομοθεσία και τις δικαστικές πρακτικές και να απαγορεύεται η χρήση τους.
- ΚΑΤΑ της Διαμεσολάβησης, σε υποθέσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις για ενδοοικογενειακή βία.
- ΥΠΕΡ του Δικαιώματος Ακρόασης του Παιδιού, και μάλιστα πρέπει να θεσπιστούν ελάχιστα πρότυπα στην ΕΕ για τον τρόπο διενέργειας αυτής της διαδικασίας.
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το ψήφισμά του σε πλήρη υιοθέτηση της Έκθεσης Κουντουρά, παίρνει σαφή θέση ότι:
- Η ενδοσυντροφική βία είναι ξεκάθαρα ασυμβίβαστη με το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού και με την κοινή επιμέλεια και φροντίδα.
- Η προστασία των γυναικών και παιδιών από τη βία, και το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού πρέπει να υπερισχύουν όλων των άλλων κριτηρίων κατά τον καθορισμό της επιμέλειας και των δικαιωμάτων επισκέψεων.
- Η ανάκληση των δικαιωμάτων επιμέλειας/επισκέψεων του κακοποιητικού συντρόφου και η ανάθεση αποκλειστικής επιμέλειας στη μητέρα αν είναι θύμα, είναι ο μοναδικός τρόπος, ώστε να αποτραπεί η συνέχιση της βίας και η δευτερογενής θυματοποίηση.
- Τα κράτη-μέλη πρέπει να εφαρμόζουν πλήρως τα νομικά προστατευτικά μέτρα για τα θύματα και τα μέτρα αυτά να μην περιορίζονται λόγω της άσκησης των γονικών δικαιωμάτων.
- Οι αποφάσεις για τη συνεπιμέλεια πρέπει να αναβάλλονται μέχρι να διενεργηθούν επαρκείς έρευνες για τα περιστατικά της βίας και σχετική εκτίμηση κινδύνου.
- Οι υποθέσεις Οικογενειακού Δικαίου πρέπει να εκδικάζονται από εξειδικευμένα δικαστήρια και δικαστές, με την υποστήριξη ειδικών επιστημόνων, όπως ψυχολόγων και παιδοψυχολόγων.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ- ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΠΟΥ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ
Η Έκθεση ζητά από τα κράτη-μέλη να δημιουργηθεί ένα ολιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της Έμφυλης Βίας στην ΕΕ. Βασικές προτάσεις της Έλενας Κουντουρά που υιοθετήθηκαν ως θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι:
- Να κυρωθεί άμεσα η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης από όλα τα κράτη-μέλη και την ΕΕ για να εφαρμοστεί το πρώτο διεθνώς δεσμευτικό νομικά κείμενο πρόληψης, καταπολέμησης και δίωξης της έμφυλης βίας.
- Η Κομισιόν να εντάξει την έμφυλη βία στη λίστα εγκλημάτων της ΕΕ – Eurocrimes, και με αυτό ως βάση να προτείνει δεσμευτικά μέτρα και ολιστική ευρωπαϊκή οδηγία, συμπληρωματικά της εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη της έμφυλης βίας, συμπεριλαμβανομένης της ενδοσυντροφικής και ενδοοικογενειακής.
- Να εγκριθούν ειδικά μέτρα από τα κράτη- μέλη και την Επιτροπή για την εξάλειψη της βίας στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής παρενόχλησης, του κυβερνοεκφοβισμού και της μισογυνικής ρητορικής μίσους, που πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες και τα παιδιά.
- Να εξασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατή πρόσβαση των θυμάτων σε δομές και υπηρεσίες στήριξης, με αύξηση των δομών και των μέτρων υποστήριξης, και με χρηματοδότηση για το σκοπό αυτό από κρατικούς και κοινοτικούς πόρους.
- Εξειδικευμένη εκπαίδευση των αρχών που διαχειρίζονται περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας: Πρέπει να προβλεφθεί η υποχρεωτική εκπαίδευση και κατάρτιση του δικαστικού, αστυνομικού και ιατροδικαστικού προσωπικού για όλες τις μορφές της βίας και τους μηχανισμούς της, την εκτίμηση κινδύνου και αξιολόγηση κάθε περίπτωσης, τον εντοπισμό σημαδιών κακοποίησης, αλλά και την καλύτερη επικοινωνία με τα θύματα και παροχή υποστήριξης.
- Αντιμετώπιση της οικονομικής βίας εναντίον των γυναικών: Η οικονομική ενδυνάμωση και αυτονομία είναι προϋπόθεση για να ξεφύγει το θύμα από μία κακοποιητική σχέση. Πρέπει να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των θυμάτων σε στέγαση και βασικές δημόσιες υπηρεσίες, η επαγγελματική ψυχολογική υποστήριξη τους, η εξασφάλιση εισοδήματος, και να λαμβάνονται πιο άμεσα αποφάσεις όπως πχ. το επίδομα του παιδιού.
- Ειδικά Προγράμματα Αποτροπής της Βίας: Ζητείται πρόβλεψη και εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης και αποκατάστασης για τους θύτες με στόχο την αλλαγή μοτίβων βίαιων συμπεριφορών.
- Μηχανισμός Πρόληψης σε περιόδους κρίσης: Όπως έδειξε και η πανδημία, χρειάζεται ένας μηχανισμός σε ετοιμότητα, που να μπορεί να εξασφαλίζει μεταξύ άλλων ένα ασφαλές και ευέλικτο σύστημα προειδοποίησης έκτακτης ανάγκης και γραμμές βοήθειας, την ένταξη των θυμάτων σε βασικές υπηρεσίες προστασίας και την πρόσβαση τους σε ασφαλή διαμονή και σε υπηρεσίες υγείας στα κράτη-μέλη.
- Σύστημα Συλλογής Στοιχείων για την Εξάλειψη της Βίας: Ζητείται να δημιουργηθεί από την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη ένας μόνιμος μηχανισμός παροχής εναρμονισμένων, αξιόπιστων και συγκρίσιμων στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση κατάλληλων πολιτικών πρόληψης και αντιμετώπισης.
Ολόκληρη η έκθεση όπως υπερψηφίστηκε εδώ: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2021-0254_EL.html