Σκιώδης εισηγήτρια της LEFT η Έλενα Κουντουρά στις διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό κανονισμό υποδομών εναλλακτικών καυσίμων

1630

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά συμμετέχει εκ μέρους της LEFT ως σκιώδης εισηγήτρια στις διαπραγματεύσεις των πολιτικών ομάδων για τη διαμόρφωση από την Επιτροπή TRAN της έκθεσης ΑFIR του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορά στο νέο ευρωπαϊκό κανονισμό για τις υποδομές στα εναλλακτικά καύσιμα.

Κεντρικός στόχος είναι με το νέο κανονισμό να εξασφαλιστεί η επάρκεια σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την ΕΕ, στους οποίους οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση και θα μπορούν αξιόπιστα να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά οχήματα.

Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα, δεδομένου ότι η επιτυχία των πολιτικών για την πράσινη μετάβαση του  τομέα των μεταφορών και συγκεκριμένα η διεύρυνση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων, προϋποθέτει την ύπαρξη συνεχώς προσβάσιμων, εύχρηστων και ευρέως διαδεδομένων δικτύων σημείων φόρτισης, που σήμερα απουσιάζουν σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Η Έλενα Κουντουρά διεκδικεί μεταξύ άλλων ισχυρή προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και επαρκείς σταθμούς φόρτισης στον αστικό ιστό, κυρίως σε δημόσιους χώρους όπου οι οδηγοί σταθμεύουν συνήθως για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, όπως σε δημόσιους δρόμους, καθώς και σε χώρους στάθμευσης, πάρκινγκ μεγάλων καταστημάτων/υπεραγορών κ.α.

Η έκθεση του ΕΚ συζητήθηκε στις διαπραγματεύσεις στο περιθώριο της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, όπου μετείχε και η Έλενα Κουντουρά. Αναμένεται να οριστικοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να τεθεί σε ψηφοφορία στην Επιτροπή ΤRAN τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.