Η ομιλία της Έλενας Κουντουρά στην Ολομέλεια του ΕΚ για τα δύο ψηφίσματα κατά της απαγόρευσης αμβλώσεων που συνυπέγραψε εκ μέρους της LEFT

3453

Η Έλενα Κουντουρά  συνυπέγραψε εκ μέρους της ευρωομάδας της  LEFT –  ως η μόνη Ελληνίδα ευρωβουλευτής –  τα δύο ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων στις ΗΠΑ.

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

Το πρώτο ψήφισμα που συνυπέγραψε η Έλενα Κουντουρά υιοθετήθηκε στις 9 Ιουνίου, προτού εκδοθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την απαγόρευση των αμβλώσεων. Με το πρώτο ψήφισμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ζητήσει την συνταγματική προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση και καταδίκαζε  την οπισθοδρόμηση στην αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα των γυναικών, μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ και σε χώρες της ΕΕ.

Το δεύτερο ψήφισμα, που συνυπέγραψε επίσης η Έλενα Κουντουρά, καταρτίστηκε μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης στις ΗΠΑ και συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να τεθεί σε ψήφιση αυτήν την εβδομάδα. Με το δεύτερο αυτό ψήφισμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει ευθέως και κατάφορα τη δικαστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Επιπλέον,  περιλαμβάνει πρόταση προς το Συμβούλιο, ώστε το δικαίωμα στην άμβλωση να συμπεριληφθεί για πρώτη φορά  στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Η Έλενα Κουντουρά, μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων FEMM του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μίλησε στην Ολομέλεια, όπου  χαρακτήρισε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ υπέρ της απαγόρευσης των αμβλώσεων, ως «επικίνδυνο πλήγμα του ακραίου συντηρητισμού στα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών που το μόνο που θα καταφέρει είναι να τερματίσει τις ασφαλείς αμβλώσεις».

Επισήμανε τον κίνδυνο οι γυναίκες να στρέφονται πλέον σε επικίνδυνες πρακτικές και σε παράνομες κλινικές στις ΗΠΑ και αυτό, όπως ανέφερε «θα έχει ανθρώπινο κόστος». Παράλληλα, εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους προοδευτικούς πολίτες, που στις ΗΠΑ καταβάλλουν τεράστιο αγώνα ώστε να εμποδίσουν την απαγόρευση των αμβλώσεων.

«Η πρόσβαση σε ασφαλή, νόμιμη και αποτελεσματική άμβλωση είναι βαθιά ριζωμένη στο Διεθνές Δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχουμε χρέος να την υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη», κατέληξε η Έλενα Κουντουρά.

Η παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά στην Ολομέλεια:

«Κύριοι συνάδελφοι,

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών που απαγορεύει το δικαίωμα στην άμβλωση σηματοδοτεί ένα επικίνδυνο πλήγμα του ακραίου συντηρητισμού στα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών και ανατρέπει κατακτήσεις που κατοχυρώθηκαν στις σύγχρονες κοινωνίες μέσα από πολύχρονους αγώνες.

Η απόφαση αυτή το μόνο που θα καταφέρει είναι να τερματίσει τις ασφαλείς αμβλώσεις. Οι γυναίκες θα στρέφονται πλέον σε επικίνδυνες πρακτικές και σε παράνομες κλινικές. Και αυτό θα έχει ανθρώπινο κόστος.

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα που κάνουν οι προοδευτικοί πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε να εμποδίσουν αυτήν την απαγόρευση.

Το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση δεν είναι προς διαπραγμάτευση.

Η κατοχύρωση βασικών ελευθεριών των γυναικών όπως αυτή της αυτοδιάθεσης του σώματος τους δεν ακυρώνεται από δικαστικές αποφάσεις.

Η πρόσβαση σε ασφαλή, νόμιμη και αποτελεσματική άμβλωση είναι βαθιά ριζωμένη στο Διεθνές Δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και έχουμε χρέος να την υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη.»

To βίντεο της ομιλίας της Έλενας Κουντουρά στην Ολομέλεια