Οι προκλήσεις του 2021 – Δήλωση της Ευρωβουλευτή Έλενας Κουντουρά στην εφημερίδα Αυγή

5056

Το 2021 είναι εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά. Η εξέλιξη της πανδημίας και η διαχείρισή της θα καθορίσουν όχι μόνο τη διάρκεια και ένταση των επιπτώσεων στην Ευρώπη, αλλά και το κόστος που τελικά επωμίζεται η ελληνική κοινωνία και οικονομία, επηρεάζοντας τις προοπτικές ανάκαμψης.

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ στην ΑΥΓΗ

Οι  γενναίες πολιτικές που θέτουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο είναι ξεκάθαρα μονόδρομος, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.Απαιτούνται άμεσες λύσεις που θα εξασφαλίζουν το θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρεπούς  διαβίωσης και της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στους μηχανισμούς στήριξης.

Η ευρωομάδα μας έχει εργαστεί εντατικά και έχει επηρεάσει καίριες αποφάσεις της Ευρώπης. Προσωπικά έχω συμβάλλει στη διαμόρφωση σειράς ψηφισμάτων για τη στήριξη του τουρισμού,την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα επιβίωσης και για την αποτροπή απολύσεων, την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων και την ισότητα των φύλων.

Στο μεγάλο στοίχημα για την έξοδο από την κρίση,  επιβάλλεται οι εθνικές κυβερνήσεις να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά την ευρωπαϊκή στήριξη.Αυτό σημαίνει

  • δίκαιη και αποτελεσματική κατανομή των πόρων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης,με προσήλωση στους στόχους που θα πρωταγωνιστήσουν την επταετία 2021-2027 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
  • να στηριχθούν άμεσα με ρευστότητα και μη επιστρεπτέες προκαταβολές οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε ζωτικούς για την Ελλάδα κλάδους, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, οι μεταφορές και ο πολιτισμός.
  • να θεσπιστούν άμεσα γενναία μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας, την οριζόντια στήριξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ανέργων και των πιο ευάλωτων ομάδων, και την χωρίς αποκλεισμούς πρόσβασή στα βασικά αγαθά και υπηρεσίες.
  • Να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας με επενδύσεις σε υποδομές και προσλήψεις προσωπικού.

Το κράτος καλείται να εκπληρώσει τον πιο βασικό του ρόλο, αυτόν της προστασίας όλων των πολιτών του, για να σταθεί όρθια η οικονομία και να βγει πιο δυνατή η κοινωνία την επόμενη ημέρα της κρίσης.