Άρθρο της Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ελενας Κουντουρά στην εφημερίδα «Η Εποχή» (19/12/2020)
Ο ελληνικός τουρισμός δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα το 2020, με απώλειες 80% σε έσοδα και αφίξεις, κλειστές επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενους που παραμένουν χωρίς δουλειά και εισόδημα μέχρι σήμερα.
Για το 2021 επικρατεί αβεβαιότητα. Οι εξελίξεις στον τουρισμό και τα ταξίδια συνδέονται άμεσα με την πορεία της πανδημίας και τη διαχείριση της πολυεπίπεδης αυτής υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία χρονιά επιβίωσης και συντήρησης για τον τουρισμό, ενώ ουσιαστική ανάκαμψη αναμένουμε από το 2022 και μετά.
Με αυτά τα πρωτόγνωρα δεδομένα, είναι επείγουσα προτεραιότητα να στηριχθούν οι επιχειρήσεις του τουρισμού, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, οι επαγγελματίες και εργαζόμενοι στον τουρισμό αλλά και σε όλους τους κλάδους που εξαρτώνται άμεσα και έμμεσα από την τουριστική δραστηριότητα, όπως η εστίαση, τα τρόφιμα και ποτά, τα εμπορικά καταστήματα στις τουριστικές περιοχές, οι προμηθευτές, οι εργαζόμενοι στις κατασκευές και τον εξοπλισμό, οι ξεναγοί, οι οδηγοί.
Σήμερα οι εργαζόμενοι στην ευρύτερη αλυσίδα του τουρισμού, είναι αντιμέτωποι με την ανεργία, την συρρίκνωση ή απώλεια των μισθών τους, και την εργασιακή αβεβαιότητα για το μέλλον. Δεδομένου ότι πολλές εποχικές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές λόγω των περιοριστικών μέτρων αλλά και των συσσωρευμένων οικονομικών υποχρεώσεων, πολλοί εργαζόμενοι δούλεψαν τελευταία φορά το 2019 και είναι αμφίβολο εάν και πόσο θα εργαστούν το 2021.
Η δραματική αυτή κατάσταση αποτυπώθηκε στη δημόσια δήλωση απόγνωσης με το μήνυμα «Πεινάμε» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό, καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό από τα κυβερνητικά μέτρα ολόκληρων κατηγοριών εργαζομένων, που είναι σε πολύμηνη ανεργία και την εορταστική αυτή περίοδο δεν θα λάβουν ούτε κάποια στοιχειώδη οικονομική βοήθεια.
Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εργάστηκε εντατικά το προηγούμενο διάστημα με παρεμβάσεις και προτάσεις στους θεσμούς της Ευρώπης για την προστασία των θέσεων εργασίας και την οικονομική ενίσχυση κλάδων, όπως ο τουρισμός, που είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Προσωπικά, ως συντονίστρια της πολιτικής μας ομάδας στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις που υιοθετήθηκαν στο ψήφισμα για τον τουρισμό τον Ιούνιο του 2020 και αφορούσαν στην επείγουσα οικονομική στήριξη του τουρισμού μέσω του Πακέτου Ανάκαμψης, την παροχή ρευστότητας ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού με ενιαία πρωτόκολλα και κανόνες στην ΕΕ.
Μεγάλη επιτυχία μας είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σε δύο ψηφίσματα την πρότασή μου για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό. Η πρότασή μου αυτή ξεκινά να υλοποιείται, καθώς εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προπαρασκευαστική δράση στον προϋπολογισμό του 2021 για την υποστήριξη του μηχανισμού με αρχικό ποσό 2,5 εκατ. ευρώ.
Έχω ζητήσει ακόμη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει ξεχωριστό προϋπολογισμό για τον τουρισμό και μία ευρωπαϊκή στρατηγική για το βιώσιμο τουρισμό στηρίζοντας τους προορισμούς, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους στον κλάδο για την ομαλή μετάβασή τους στην πράσινη και ψηφιακή εποχή.
Μετά από πολύμηνες διεργασίες και παρεμβάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξασφαλίσει 750 δισ. ευρώ για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών μέσω του πακέτου ανάκαμψης, όπου συμπεριλαμβάνεται ο τουρισμός και οι μεταφορές.
Ωστόσο είναι ευθύνη των κυβερνήσεων να αξιοποιήσουν τα κονδύλια της ευρωπαϊκής στήριξης, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και να στηρίξουν πολιτικές ενίσχυσης και επιδότησης της εργασίας από τους εθνικούς πόρους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε έγκαιρα, ήδη από την περασμένη άνοιξη, ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα γενναίων προτάσεων στήριξης του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένου ενός ειδικού προγράμματος για τον εσωτερικό τουρισμό 700 εκατ. ευρώ που θα εξασφάλιζε ζωτικά έσοδα στις τοπικές κοινωνίες, και θα διατηρούσε θέσεις εργασίας τη θερινή περίοδο. Για το άνοιγμα των συνόρων, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αλλά και εγώ προσωπικά σε δημόσιες παρεμβάσεις μου είχαμε συστήσει υποχρεωτικά τεστ για όλους πριν την είσοδο στην Ελλάδα, ώστε να αποτραπεί η διασπορά του ιού, να ξεκινήσει ο τουρισμός με ασφάλεια και να διατηρηθεί η θετική εικόνα της χώρας.
Ο τουρισμός όμως τελικά άνοιξε άναρχα χωρίς ενιαία πρωτόκολλα και τα κυβερνητικά μέτρα αποδείχθηκαν ανεπαρκή και αποσπασματικά, εξαιρώντας πολλές κατηγορίες εργαζομένων και επαγγελματιών από τις έκτακτες παροχές.
Στο οξύ πρόβλημα ρευστότητας και συσσωρευμένων οικονομικών υποχρεώσεων του τουρισμού η λύση δεν βρίσκεται στο δανεισμό που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά στη μη επιστρεπτέα ενίσχυση. Η παροχή οικονομικής στήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, θα έπρεπε να αποτελεί τη βασική κυβερνητική επιλογή, ώστε μην καταρρεύσουν οι επιχειρήσεις και να μη χαθούν θέσεις εργασίας.
Ταυτόχρονα, είναι προτεραιότητα η κατάρτιση και παρουσίαση συγκεκριμένων δράσεων χρηματοδοτούμενων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και ταμεία για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και την κατάρτιση των απασχολούμενων στον τουρισμό, ώστε να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στο νέο τοπίο στην Ευρώπη, σε εφαρμογή των πολιτικών για την δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Οι εργαζόμενοι έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό για την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου τουριστικών υπηρεσιών στα δεκάδες εκατομμύρια επισκεπτών της χώρας μας κάθε χρόνο. Αποτελούν το καλύτερο πρόσωπο της παγκόσμιου φήμης ελληνικής φιλοξενίας.
Χρειάζεται στρατηγική για το 2021 και επιβάλλεται να υπάρξει με κρατική μέριμνα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ενίσχυσης των επιχειρήσεων και εργαζομένων για να μη χαθούν χιλιάδες μόνιμες και εποχικές θέσεις απασχόλησης και για να μπορέσει ξανά ο ελληνικός τουρισμός να σταθεί όρθιος, ανταγωνιστικός και πιο ανθεκτικός την επόμενη ημέρα της κρίσης.
πηγή: https://www.epohi.gr/article/37763/proteraiothta-oi-ergazomenoi-ston-toyrismo