Παρέμβαση Κουντουρά για την έμφυλη βία στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών Δυνάμεων

4158

Η ΕΕ πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει την έξαρση της έμφυλης βίας και τη συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών, μέσα από ένα ολιστικό ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, τόνισε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στη Φεμινιστική Συνέλευση, στο πλαίσιο του 6ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ των Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών Δυνάμεων στην Αθήνα.

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ – European Forum 2022 – Athens

Ως εισηγήτρια της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον «αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά», που υιοθετήθηκε ως ψήφισμα με συντριπτική πλειοψηφία, η Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης μίας ολιστικής κοινοτικής οδηγίας αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, καθώς και στην άμεση  Κύρωση της Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που παραμένει κεντρικό ζητούμενο.

«Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι όμηρος των χωρών-μελών που δεν συναινούν ή καθυστερούν να κυρώσουν τη Σύμβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Βάσει της γνωμοδότησης του Δικαστηρίου της ΕΕ,  η ΕΕ μπορεί να  προχωρήσει στην κύρωση της Σύμβασης, ακόμη και χωρίς την επικύρωσή της από όλα τα  Κράτη Μέλη.

Η παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών συμβαίνει συστηματικά και καθημερινά, όπως τόνισε, μέσα από την κατάχρηση εξουσίας, στη βάση βαθιά ριζωμένων πατριαρχικών και ακραία συντηρητικών αντιλήψεων,  που  βρίσκουν διέξοδο στις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές  και χρησιμοποιούν ως  άλλοθι τις πολλαπλές κρίσεις, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, για να δημιουργήσουν  αναχώματα στην πρόοδο. Απέναντι σε αυτήν την κλιμακούμενη επιβολή των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, επισήμανε,   απαιτείται η συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων.

«Οι γυναίκες είναι το μισό του πληθυσμού της γης και η αξία της ζωής  δεν μπορεί πότε και για κανέναν λόγο  να  μετριέται με το φύλο», τόνισε εμφατικά.

 Η τοποθέτηση της Έλενας Κουντουρά:

“Η φετινή φεμινιστική συνέλευση στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για την κοινωνία και τα δικαιώματα των γυναικών. Βιώνουμε μία οξύτατη οικονομική, ενεργειακή και ανθρωπιστική κρίση, στη σκιά της φρίκης του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας.

Ολοένα και περισσότερες γυναίκες εξωθούνται σε επισφαλείς και χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Οι πιο ευάλωτες ομάδες γυναικών αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να βιώσουν φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Το έμφυλο χάσμα των αμοιβών και συντάξεων παραμένει και η έμφυλη βία βρίσκεται σε έξαρση.

Η παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών συμβαίνει συστηματικά και καθημερινά, μέσα από τις τακτικές κατάχρησης εξουσίας που στηρίζονται σε βαθιά ριζωμένες πατριαρχικές και ακραία συντηρητικές  αντιλήψεις,  οι οποίες βρίσκουν διέξοδο στις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Οι πυρήνες εξουσίας αυτών των ακραίων αντιλήψεων, χρησιμοποιούν ως άλλοθι τις πολλαπλές κρίσεις, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, και δημιουργούν  αναχώματα στην πρόοδο.

Απέναντι σε αυτήν την κλιμακούμενη επιβολή των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών  απαιτείται η συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων.

Με ένα ενιαίο μέτωπο, μέσα από τους θεσμούς και φορείς που εκπροσωπούμε και σε άμεση σύνδεση με την κοινωνία, πρέπει να σταθούμε ως γροθιά απέναντι σε αυτές τις αντιλήψεις που μετουσιώνονται σε καταστροφικές πολιτικές αποφάσεις από συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας.

Θα σταθώ ιδιαίτερα στην έμφυλη βία, που είναι μεν διαχρονική μάστιγα,  αλλά σήμερα είναι μία σύγχρονη οξύτατη απειλή.

Είχα την τιμή να είμαι εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση πρωτοβουλίας μου που εγκρίθηκε και κατάρτισα  για τον «αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και τα δικαιώματα επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά». Πρόκειται για μία προοδευτική έκθεση που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ως ψήφισμα, ακριβώς ένα χρόνο πριν, με συντριπτική πλειοψηφία.

Με το ψήφισμά μας αυτό, ζητήσαμε να θεσπιστεί το πρώτο ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο  στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μηδενική ανοχή απέναντι σε όλες τις μορφές έμφυλης βίας, για την προστασία των θυμάτων γυναικών και παιδιών και τη στήριξη του δικαιώματος κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτως φύλου στη ζωή, και σε μία ζωή χωρίς βία.

Βασικό ζητούμενο μας ήταν και παραμένει να   κυρωθεί άμεσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το πρώτο δεσμευτικό νομικό κείμενο του είδους του για την αντιμετώπιση και πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των δραστών.   Το Δικαστήριο της ΕΕ, τον Οκτώβριο του 2021, γνωμοδότησε ότι ακόμη και χωρίς την επικύρωσή της από όλα τα  Κράτη Μέλη η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να κυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, και οφείλει να το κάνει άμεσα. Δεν μπορούν επομένως τα  κράτη-μέλη που δεν συναινούν ή καθυστερούν, να κρατούν την Ευρωπαϊκή Ένωση όμηρο, στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Πιέζουμε ακόμη, ώστε η κοινοτική Οδηγία για την έμφυλη βία  που παρουσίασε η Κομισιόν στις 8 Μαρτίου, συμβολικά την Ημέρα της Γυναίκας, στην τελική της μορφή να υιοθετηθεί ως μία ευρωπαϊκή ολιστική οδηγία, που θα  περιλαμβάνει τις συστάσεις σειράς  ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των γυναικών.  Διεκδικούμε μία Οδηγία που  πραγματικά θα διορθώσει σημερινές στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις εθνικές νομοθεσίες,  όπως για παράδειγμα για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο, για την προάσπιση στο ακέραιο των δικαιωμάτων των θυμάτων ενδοσυντροφικής και ενδοοικογενειακής βίας, για  την προστασία των θυμάτων στις υποθέσεις επιμέλειας, για επαρκείς δομές και υπηρεσίες στήριξης, για πολιτικές ενδυνάμωσης των γυναικών, αλλά για την εκπαίδευση και ενημέρωση στον αγώνα για την αλλαγή νοοτροπίας, που θα θέτει στο επίκεντρο τον σεβασμό στον άνθρωπο ανεξάρτητα από το φύλο.

Οι γυναίκες είναι το μισό του πληθυσμού της γης και η αξία της ζωής  δεν μπορεί ποτέ και για κανέναν λόγο  να  μετριέται με το φύλο.

Από τη θέση μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είμαι στη διάθεσή σας για όλα τα ζητήματα που οφείλουμε να θέσουμε επιτακτικά,  και να αγωνιστούμε ώστε να υπάρξουν επαρκείς λύσεις. Διότι πραγματικά δεν μπορούμε να στοχεύουμε στην ανάκαμψη, στην πρόοδο και την ευημερία, όταν δεν προστατεύουμε τα παιδιά μας, και όσο  υπάρχουν αντιλήψεις και πολιτικές που απαξιώνουν, πληγώνουν και υπονομεύουν τη γυναίκα.”