Η Έλενα Κουντουρά ομιλήτρια στο Olympia Forum III για τον τουρισμό: Αναγκαία η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με απρόσκοπτη πρόσβαση στη χρηματοδότηση από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ

8581

Την ανάγκη συνεκτικών πολιτικών και χρηματοδοτήσεων  για τη βιωσιμότητα του τουρισμού, ως κρίσιμο ευρωπαϊκό και εθνικό στόχο,  παρουσίασε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στο Olympia Forum III, που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.

Στην ειδική ενότητα για την τον τουρισμό,  αναφέρθηκε στην ανάγκη «η Ευρώπη να παραμείνει ο πρώτος παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, με  όρους όμως πλέον βιωσιμότητας.»

Επισήμανε ότι αυτό αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα, που ήδη πριν την πανδημία, στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,  με σκληρή δουλειά και σχέδιο, η χώρα μας κατέστη ένας από τους  δημοφιλείς ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς και  σήμερα έχει καθοριστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα για τον τουρισμό στην Ευρώπη. Τόνισε ότι στη θητεία της ως Υπουργού Τουρισμού μπήκαν  οι βάσεις για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, με τη στρατηγική για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο στην Ελλάδα και με το νόμο 4582 του 2018 για το πρώτο θεσμικό πλαίσιο οργανωμένης επαγγελματικής ανάπτυξης όλων των θεματικών μορφών τουρισμού.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πιέσει ώστε ο τουρισμός να μπει ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην έκθεση για την πρώτη ευρωπαϊκή στρατηγική για το βιώσιμο τουρισμό,  που με πρωτοβουλία της πρότεινε και εκπόνησε η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN και υιοθετήθηκε ως ψήφισμα το 2021. Με το ψήφισμα αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταξύ άλλων ζήτησε:

  • σαφείς στόχους και καινοτόμα μέτρα μείωσης του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
  • την ανάπτυξη πιο βιώσιμων μορφών τουρισμού και  τη διαφοροποίηση της προσφοράς.
  • νέες πρωτοβουλίες συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων και της κοινωνίας των πολιτών
  • και την ανάπτυξη νέων ψηφιακών υπηρεσιών και δεξιοτήτων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και για το ανθρώπινο δυναμικό.

Τόνισε ωστόσο την ανάγκη για πιο φιλόδοξη πολιτική βούληση για τον ολιστικό μετασχηματισμό του κλάδου, που απαιτεί συνδυασμό πολιτικών και χρηματοδοτήσεων.

Ο τουρισμός σήμερα δεν αποτελεί ξεχωριστή τομεακή πολιτική, αλλά στηρίζεται έμμεσα από άλλες  πολιτικές, προγράμματα και ταμεία. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι κατακερματισμένα,  και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρότι αποτελούν πάνω από το 90% του συνόλου των επιχειρήσεων,  έχουν σε αυτά περιορισμένη έως ανύπαρκτη πρόσβαση. Οι  μικρές επιχειρήσεις είναι πρακτικά αποκλεισμένες από το Ταμείο Ανάκαμψης,  ανέφερε η Έλενα  Κουντουρά, και  ειδικά στην Ελλάδα, επικαλούμενη τα πρόσφατα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ,  σύμφωνα με τα οποία τα προγράμματα ΕΣΠΑ αφορούν μόλις το 6% των μικρών επιχειρήσεων, ενώ πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό έχουν ούτε 4 στις 100 επιχειρήσεις.

Η Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι στο πλαίσιο των διεκδικήσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει ζητήσει με ψηφίσματα και παρεμβάσεις:

  • μια  ξεχωριστή γραμμή προϋπολογισμού για τον τουρισμό, που λείπει,
  • τη σύσταση μίας ενιαίας ευρωπαϊκής υπηρεσίας για τον τουρισμό,
  • τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Καμία χώρα και καμία περιοχή δεν μπορούν από μόνες τους να ανταπεξέλθουν σε τόσο ισχυρές κρίσεις όπως η πανδημία, η κλιματική κρίση, και φυσικά η  οξύτατη ενεργειακή κρίση που βιώνουμε. Το ενεργειακό κόστος επηρεάζει τα ταξίδια και πλήττει τις τουριστικές επιχειρήσεις, εκτοξεύοντας το λειτουργικό τους κόστος.

Γνωρίζουμε τις προτεραιότητες, τις ανάγκες, αλλά και τους στόχους που πρέπει να πιάσουμε μέσα από τις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές για την αειφορία στον τουρισμό, τη διπλή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Το κρίσιμο στοίχημα  είναι πώς η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί στην πράξη σε όλα τα επίπεδα, με ισόρροπη, βιώσιμη ανάπτυξη κάθε περιοχής, με προστασία του περιβάλλοντος, και με  οφέλη για τους προορισμούς, τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Για αυτό, μία από τις βασικές μου προτάσεις στο ψήφισμα μας ήταν τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν εθνικά αλλά και περιφερειακά σχέδια για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, και να τα χρηματοδοτήσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Προσωπικά θεωρώ ότι είναι μία μεγάλη ευκαιρία, ώστε εθνικά, αλλά και ειδικότερα περιφέρειες με σημαντική δυναμική τουριστικής ανάπτυξης, όπως η Δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος, να μπορέσουν να υποστηρίξουν ένα οργανωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, που να καλύπτει τις τοπικές ανάγκες, να αξιοποιεί τα μοναδικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής,  και να πληροί τους στόχους της βιωσιμότητας, όπως ορίζονται και από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.»

Συγχρόνως, η Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε στην τουριστική κινητικότητα  και την ανάγκη επενδύσεων σε νέες υποδομές και έργα για τα βιώσιμα μέσα μεταφοράς, που αποτελούν ένα κεντρικό στοίχημα εθνικά και για όλη την Ευρώπη.