Ομιλία της Υπ. Τουρισμού Ε. Κουντουρά στη Βουλή επί του Σ/Ν «Κύρωση Κρατικού προϋπολογισμού 2019» (17/12/2018)

9669

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το 2019 αποτελεί έτος-σταθμό για την Ελλάδα. Η χώρα μας ανακτά μετά από καιρό τον έλεγχο και την ευθύνη να σχεδιάζει το μέλλον της. Ο προϋπολογισμός του 2019 είναι ο πρώτος μετά την επιτυχή έξοδο από το Μνημόνιο, ο πρώτος μετά από πολλά χρόνια χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, ο πρώτος που θα οδηγήσει την χώρα σε μια νέα εποχή υψηλής ανάπτυξης και ευημερίας.

Είναι η χρονιά που ο ελληνικός λαός θα δει τους κόπους και τις θυσίες των τελευταίων δέκα ετών, να βρίσκουν αντίκρισμα. Μία δέσμευση απέναντι στους Έλληνες πολίτες που υλοποιήσαμε στο ακέραιο.

Πετύχαμε πολλά τα τελευταία 4 χρόνια, γιατί εργαστήκαμε συλλογικά και οδηγήσαμε την οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τους υψηλότερους της τελευταίας δεκαετίας, άνω του 2%. Η οικονομία μας έχει αποκτήσει νέα δυναμική, η οποία αποτυπώνεται στη σταθερή  βελτίωση όλων των επιμέρους οικονομικών δεικτών.

Ισχυροποιήσαμε το διεθνή στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των ξένων αγορών.Ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας. Όλοι οι διεθνείς φορείς έχουν αναγνωρίσει τη σημαντική πρόοδό στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, την επιστροφή στην κανονικότητα και τη σταθερότητα, την επανεκκίνηση της εθνικής μας οικονομίας.

Πετύχαμε ρεκόρ δεκαετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, που αυξήθηκαν πάνω από 27% το 2017, και συνεχή  ιστορικά ρεκόρ στις εξαγωγές.

Μειώσαμε δραστικά  την ανεργία, από το αρνητικό ρεκόρ του 28% το 2014, κατά 10 μονάδες, στο 18% την φετινή χρονιά.

Αυξήσαμε την απασχόληση – περισσότερες από 300.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Αποκαταστήσαμε τις αδικίες όπως είχαμε δεσμευτεί.

Εξασφαλίσαμε  την πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στη Δημόσια Υγεία.

Θεσπίσαμε  μέτρα για τη στήριξη των αδυνάτων, ήδη από το 2015 με το πρώτο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

Στηρίξαμε τα δημόσια σχολεία και τη δημιουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών.

Μειώσαμε τις επιβαρύνσεις των ασφαλισμένων.

Διασώσαμε το ασφαλιστικό σύστημα.

Επαναφέραμε  τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Με το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήσαμε, εξασφαλίσαμε για τρίτη συνεχή χρονιά τη διανομή  κοινωνικού μερίσματος σε 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Ο νέος προϋπολογισμός που καλούμαστε να ψηφίσουμε φέρνει μόνο θετικά μέτρα,μέτρα με αναπτυξιακό χαρακτήρα, αλλά και σαφές κοινωνικό πρόσημο, ώστε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να βλέπουν διαρκώς βελτίωση στην καθημερινότητά τους τα επόμενα χρόνια.

Για πρώτη φορά, μετά από μία δεκαετία σχεδόν, θα υπάρξουν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Όχι  μόνο αποτρέψαμε την  περικοπή των συντάξεων, αλλά 620.000 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στη σύνταξή τους από  1η Ιανουαρίου 2019.

Επιπλέον, μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στηρίζουμε την πρόσβαση των νέων στην αγορά εργασίας. Αναβαθμίζουμε την υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι», με την πρόσληψη νέων υπαλλήλων. Ενώ, προχωράμε στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 1% κάθε χρόνο για την επόμενη τετραετία.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που αναγνώρισε την αξία του τουρισμού και την καθοριστική συμβολή του ως ισχυρή κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη, την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, και ευημερία.

Με τη στρατηγική μας και με συγκεκριμένο σχέδιο σε ορίζοντα τετραετίας, αυξήσαμε πάνω από  35% τον εισερχόμενο τουρισμό την περίοδο 2015-2018, με  ετήσιους  ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους του μέσου όρου ανάπτυξης του παγκόσμιου τουρισμού.

Απαντήσαμε άμεσα και αποτελεσματικά  σε πολύ δύσκολες προκλήσεις και σε αντίξοες συνθήκες. Ανατρέψαμε την αρνητική εικόνα που είχε διαμορφωθεί για την χώρα τα χρόνια της Κρίσης. Και  εξασφαλίσαμε μία διαρκή ανοδική πορεία επιτυγχάνοντας τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού.

Καταστήσαμε την Ελλάδα ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙA στον παγκόσμιο τουρισμό!

Σχεδιάσαμε μία ενιαία πολιτική σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο με πυρήνα τη βιώσιμη, ισόρροπη και δίκαιη τουριστική ανάπτυξη.

Πετύχαμε συνεχή  ρεκόρ αφίξεων, 9 εκατομμύρια επιπλέον διεθνείς επισκέπτες σε απόλυτα νούμερα στην τετραετία, αλλά και ρεκόρ όλων των εποχών στα έσοδα  και σε όλα τα τουριστικά μεγέθη.

Το 2018 είναι η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, με αφίξεις που θα αγγίξουν τα 33 εκατομμύρια (μαζί με την κρουαζιέρα), και με σχεδόν 2 δις. ευρώ επιπλέον έσοδα σε σχέση με το 2017.

Ο  στόχος μας για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο στην Ελλάδα, έγινε πραγματικότητα.

Η θεαματική τουριστική ανάπτυξη που κινητοποιήσαμε αποτυπώνεται στις οικονομικές επιδόσεις του τουριστικού κλάδου, στην αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας του,  αλλά και στις σημαντικές επενδύσεις που απέφερε. Σχεδόν 50.000 κλίνες προστέθηκαν στο δυναμικό της χώρας σε μονάδες υψηλών κατηγοριών την προηγούμενη τριετία, και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη νέο κύμα επενδύσεων από εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Ταυτόχρονα οι υψηλές επιδόσεις του τουρισμού μας συμπαρέσυραν στην ανάπτυξη και όλους τους παραγωγικούς κλάδους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό, όπως οι μεταφορές, το λιανικό εμπόριο, η εστίαση και τα τρόφιμα, η πρωτογενής παραγωγή, οι κατασκευές και η κτηματαγορά.

Επιδιώξαμε και ισχυροποιήσαμε τη θεσμική μας εκπροσώπηση στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό. Έχουμε εκλεγεί μέλος στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και αναλάβαμε την αντιπροεδρία  στην Επιτροπή Τουρισμού του ΟΟΣΑ για το 2019. Όλοι οι διεθνείς φορείς και οργανισμοί του παγκόσμιου τουρισμού έχουν δημόσια χαρακτηρίσει την Ελλάδα πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης και έχουν εξάρει την επιτυχημένη τουριστική πολιτική μας ως παράδειγμα  που μπορούν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες στην ανάπτυξή τους.

Το 2019, συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά με συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο για τον τουρισμό και έχει συμπεριληφθεί στην Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική.

Στόχος μας είναι να συνεχιστεί η ισχυρή ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια, να ενθαρρύνουμε νέες επενδύσεις και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης σε κάθε περιοχή και προορισμό της χώρας, ώστε τα οφέλη να διαχυθούν σε όλες τις τοπικές κοινωνίες.

Σε συνέχεια μίας σειράς νομοθετικών παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό του τουριστικού κλάδου και τη στήριξη της  εγχώριας τουριστικής αγοράς, πρόσφατα θεσπίσαμε με νόμο το πρώτο στην Ελλάδα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη, την οργάνωση και την εποπτεία της δραστηριότητας στον θεματικό τουρισμό. Ανοίξαμε το δρόμο ώστε να δημιουργηθούν  νέες θέσεις εργασίας και νέες  επιχειρήσεις, με νέο αντικείμενο, με διευρυμένα πεδία επαγγελματικής δραστηριότητας. Και να ανταποκριθούμε στις παγκόσμιες τάσεις με έμφαση στις αυθεντικές εμπειρίες, όπου η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί.

Το 2019 ολοκληρώνουμε την συνολική μεταρρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης.  Ανοίξαμε τη Σχολή Ξεναγών της Αθήνας το 2017.

Το  2019 ανοίγουμε τη Σχολή Ξεναγών της Θεσσαλονίκης. Ενδυναμώνουμε το ρόλο και το έργο σε όλες τις εκπαιδευτικές  μας δομές με  νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε το επόμενο διάστημα. Ενώ, υλοποιούμε σε βάθος τριετίας  προγράμματα μετεκπαίδευσης ανέργων και εποχιακά εργαζομένων, για πρώτη φορά σε 10 πόλεις σε όλη τη χώρα. Είναι προτεραιότητά μας η διαρκής και με βάση τα διεθνή πρότυπα,  υψηλού επιπέδου κατάρτιση του ανθρωπίνου δυναμικού που προσδίδει  υπεραξία στο τουριστικό μας προϊόν.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους συνεργάτες μου και τα στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, όπως και όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς, με τους οποίους συνεργάστηκα στενά και συνέβαλαν στη μεγάλη αυτή επιτυχία του τουρισμού.

Δημιουργήσαμε μια συμπαγή ομάδα και πολύ αποτελεσματική, που εργάστηκε για το εθνικό συμφέρον με επίκεντρο τον «άνθρωπο».

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Είμαστε μπροστά σε μία πολύ μεγάλη ευκαιρία.  Με τα άλματα που πραγματοποιήσαμε στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας  και με όσα σχεδιάζουμε για τα επόμενα χρόνια, ο τουρισμός μπορεί να αποφέρει άμεσα  νέα οικονομικά οφέλη σε όλη την Ελλάδα, θα δημιουργήσει νέες προοπτικές ανάπτυξης και νέες  θέσεις εργασίας σε όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες, και ειδικά για τις  νέες και τους νέους μας, που είναι το μέλλον της πατρίδας μας.

Σας καλώ να υπερψηφίσετε τον προϋπολογισμό.