Χρονιά των επενδύσεων για τον ελληνικό τουρισμό το 2018

5466

Άρθρο της Υπ. Τουρισμού Ελενας Κουντουρά στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος / 16 Δεκεμβρίου 2018

Η χρονιά που φεύγει σε λίγες μέρες ήταν μία θεαματική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Η εθνική περιφερειακή τουριστική πολιτική που σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε με επιτυχία από το 2015, οδήγησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στις υψηλότερες επιδόσεις όλων των εποχών.

Υπουργός Τουρισμού ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

Οι διεθνείς αφίξεις κινήθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα από ποτέ άλλοτε, άνω του 9%,και όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι το 2017 θα κλείσει με 30 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, συνυπολογίζοντας και τους επισκέπτες κρουαζιέρας. Αυτό το ισχυρό τουριστικό ρεύμα από το Μάρτιο ως και το Νοέμβριο σε όλους τους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας οδήγησε στην επίτευξη του στόχου της επιμήκυνσης της θερινής τουριστικής περιόδου, που είχαμε θέσει ως Υπουργείο.

Η Ελλάδα μπορεί να καθιερωθεί ως παγκόσμιος ελκυστικός προορισμός 365 ημέρες τον χρόνο και σε αυτό στοχεύουμε μέσα από την εφαρμογή της πολιτικής μας. Επιδιώκουμε ακόμη, να προωθήσουμε διεθνώς περισσότερους ελληνικούς προορισμούς, προκειμένου τα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης των τελευταίων ετών να διαχυθούν σε όλες τις τοπικές κοινωνίες ισόρροπα και με βιώσιμο τρόπο.

Εξίσου δυναμικά κινήθηκαν το 2017 και τα έσοδα από τον τουρισμό, όπου κατέγραψαν ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ. Όλοι ποιοτικοί δείκτες συνολικά κατέγραψαν αισθητή βελτίωση, συντελώντας στην φετινή επιτυχία.

Τα μηνύματα παραμένουν ενθαρρυντικά και για το 2018.Οι προκρατήσεις της επόμενης χρονιάς παρουσιάζουν ήδη μία ανοδική τάση της τάξης του 10%. Το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε την επόμενη χρονιά είναι οι επενδύσεις.

Στο υπουργείο Τουρισμού ακολουθούμε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό που πιστεύουμε ότι θα καταφέρει να καταστήσει την Ελλάδα ανερχόμενο διεθνή τουριστικό και επενδυτικό προορισμό. Ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού που είναι σταθερά υψηλότερος του παγκόσμιου και του ευρωπαϊκού μέσου ρυθμού την τελευταία τριετία, αλλά και οι νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται μέσα από την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού έχουν συγκεντρώσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ως κυβέρνηση δημιουργήσαμε ένα ελκυστικό πλαίσιο για νέες επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας,ώστε να δρομολογηθούν νέες επενδύσεις στην εγχώρια ξενοδοχειακή και τουριστική αγορά.Περισσότερες από 300 επενδύσεις για αναβάθμιση εκσυγχρονισμό και επέκταση μονάδων τεσσάρων και πέντε αστέρων ή για τη δημιουργία νέων, βρίσκονται σε εξέλιξησε όλη την Ελλάδα. Ενώ, στον αναπτυξιακό νόμο, υποβλήθηκαν 254 προτάσεις για τουριστικές επενδύσεις ύψους περίπου1 δις ευρώ.

Προωθούμε και εγκρίνουμε στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις, που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Καθώς, αποτελεί κυρίαρχο ζητούμενο η ενίσχυση της διαθεσιμότητας, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του τουρισμού, και ειδικά σε ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών κατηγοριών, όπου παρατηρείται μία ολοένα αυξανόμενη ζήτηση σε περισσότερους ελληνικούς προορισμούς.

Αυτός είναι ο λόγος που προσκαλούμε τα τελευταία χρόνια με τρόπο συστηματικό, μέσα από διεθνή φόρα και διμερείς επαφές, ισχυρούς διεθνείς επενδυτικούς και ξενοδοχειακούς ομίλους να επενδύσουν στην Ελλάδα.Με ικανοποίηση βλέπουμε μεγάλα brands της παγκόσμιας ξενοδοχίας να εισέρχονται δυναμικά στην ελληνική αγορά, ενώ κορυφαίοι πολυεθνικοί όμιλοι πλέον διερευνούν το ενδεχόμενο να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική τουριστική αγορά τα επόμενα χρόνια.

Αποτελεί προτεραιότητά μας η προσέλκυση νέων επενδύσεων και η υλοποίηση των υφιστάμενων. Γι’ αυτό, εργαζόμαστε με μεθοδικότητα για να ξεπεράσουμε χρονίζοντα προβλήματα και στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Με το νέο τουριστικό νομοσχέδιο διευθετούμε επιμέρους ζητήματα για την ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου, με στόχο τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των τουριστικών επιχειρήσεων. Καθορίζουμε σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας για όλες τις κατηγορίες τουριστικών επιχειρήσεων. Και δημιουργούμε το νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την αποδοτικότερη αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων μέσω δημοσίων διαγωνισμών.

Το 2018 θα αποτελέσει αναμφισβήτητα την χρονιά των επενδύσεων για τον ελληνικό τουρισμό.