Μήνυμα ζωής : Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί, και αυτό το μήνυμα οφείλουμε να το μεταφέρουμε παντού

4896

Μήνυμα Ζωής : Οκτώβριος, μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού.

5 Οκτ. 2014.

Κοιτούσα το γιατρό στα μάτια γεμάτη αγωνία, ελπίζοντας να μην ακούσω αυτό που υποψιαζόμουν. «Στην προηγούμενη εξέταση βρήκαμε έναν μικρό όγκο στο μαστό σας. Η βιοψία έδειξε κακοήθεια, θα το αντιμετωπίσουμε όμως, είμαι αισιόδοξος, θα σας πω τι πρέπει να γίνει και ε…». Δεν τον άκουγα πια, ο φόβος με είχε μουδιάσει. Ένιωθα το αίμα να φεύγει από το σώμα μου, το μυαλό μου είχε θολώσει, τα χέρια μου πάγωσαν και τα πόδια μου δεν με στήριζαν πια. Γιατί σ’ εμένα ?
Κάπως έτσι μου περιέγραψε την αρχή της περιπέτειας που είχε με την υγεία της μια από τις εθελόντριες, μέλος της Europa Donna Hellas (Ευρωπαϊκή μη κερδοσκοπική οργάνωση για την καταπολέμηση του Καρκίνου του Μαστού). Γυναίκες που είχαν την εμπειρία και αγωνίστηκαν για να κερδίσουν πίσω τη ζωή τους και βγήκαν νικήτριες από αυτή τη μάχη. Στον αγώνα αυτόν είχαν συμμάχους την οικογένειά τους, το γιατρό τους και τις υπόλοιπες εθελόντριες. Βρήκαν κατανόηση, στήριξη, γέμισαν αισιοδοξία και ελπίδα. Μπορούσαν να εκδηλώσουν το φόβο τους, να μοιραστούν τον πόνο τους και να πουν το «μυστικό» τους. Δεν ήταν πια μόνες.

Όταν μια γυναίκα, που είναι μητέρα, σύντροφος, αδερφή, κόρη, νοσεί, όλη η οικογένεια δοκιμάζεται. Ο καρκίνος του μαστού, αν και είναι πολύ σοβαρή ασθένεια, είναι ιάσιμη. Η ιατρική έχει προοδεύσει σε μεγάλο βαθμό και έχει τη δυνατότητα να μας προστατέψει. Εμείς πρέπει να ξεπεράσουμε τα ταμπού, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Είναι υποχρέωση μας να φροντίζουμε την υγεία μας και το σώμα μας, να ψηλαφίζουμε το μαστό μας, να κάνουμε τις προληπτικές εξετάσεις υπερήχων μαστού και μαστογραφίας και πηγαίνουμε τακτικά για το test Παπανικολάου στο γυναικολόγο μας. Διότι ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να είναι προτεραιότητά μας.

Ως Βουλευτής και εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου ,στο Συμβούλιο της Ευρώπης υποστήριξα με την ομιλία μου ομόφωνο ψήφισμα προς τα Κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις των Κρατών προκειμένου να βάλουν στην κορυφή της ημερήσιας ατζέντας τους τα θέματα υγείας, την καταπολέμηση του Καρκίνου του Μαστού , την ενημέρωση , την πρόληψη την έγκαιρη διάγνωση και τη διεκδίκηση καλύτερων υπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς. Και νοιώθω μεγάλη ικανοποίηση για την αποδοχή του αιτήματός μου για τη σύσταση υποεπιτροπής για τον καρκίνο του Μαστού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

Ως γυναίκα, μητέρα και εθελόντρια, θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται, αρκεί να υπάρχει σωστή ενημέρωση , πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση. Όλες οι γυναίκες, αν τους χτυπήσει την πόρτα η ασθένεια, μπορούν να την αντιμετωπίσουν και να καταφέρουν να συνεχίσουν μια ευτυχισμένη και ποιοτικά καλή ζωή.
Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί, και αυτό το μήνυμα οφείλουμε να το μεταφέρουμε παντού. Είναι μήνυμα ζωής.