Η ‘Ελενα Κουντουρά στα Βραβεία Αριστείας στην Οδική Ασφάλεια 2021 στην ΕΕ / Ευρωπαϊκή Επιτροπή-ERSC

6381

Η Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά, εισηγήτρια του ΕΚ στην έκθεση για την Οδική Ασφάλεια στην ΕΕ, συμμετείχε στην εκδήλωση «Βραβεία Αριστείας στην Οδική Ασφάλεια 2021» του Ευρωπαϊκού Χάρτη Οδικής Ασφάλειας (Εuropean Road Safety Charter) της Κομισιόν, προσκεκλημένη ως ομιλήτρια και απένειμε το βραβείο Jacques Barrot στον νικητή που ψηφίστηκε από το κοινό.

ELENA KOUNTOURA MEP – The Excellence in Road Safety Awards 2021

Το βραβείο Jacques Barrot, που φέτος απονεμήθηκε στην Fundatia Siguranta Auto Copii (Ρουμανία) είναι ένα ειδικό Βραβείο που επιλέγεται από το κοινό της τελετής απονομής των βραβείων Αριστείας στην Οδική Ασφάλεια 2021» του Ευρωπαϊκού Χάρτη Οδικής Ασφάλειας (ΕRSC), το οποίο επιλέγει ανάμεσα σε όλους τους νικητές των Βραβείων εκείνης της χρονιάς. Αυτό το ειδικό βραβείο είναι αφιερωμένο στον Jacques Barrot, πρώην Επίτροπο Μεταφορών και ένθερμο υποστηρικτή της οδικής ασφάλειας, ο οποίος ήταν στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Οδικής Ασφάλειας

ERSC – Excellence in Road Safety Awards 2021
ELENA KOUNTOURA MEP #RoadSafety #VisionZero

Η κα Κουντουρά στην ομιλία της στο κλείσιμο της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στην οδική ασφάλεια και το στόχο της ΕΕ για μείωση των θανάτων στους δρόμους στο 50% ως το 2030.

Τα Βραβεία Αριστείας στην Οδική Ασφάλεια 2021 είναι μια ευκαιρία να αναγνωριστούν οι συνεισφορές της κοινότητας των μελών του Ευρωπαϊκού Χάρτη Οδικής Ασφάλειας προς τον κοινό στόχο της βελτιωμένης οδικής ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη. Οι πρωτοβουλίες που διακρίθηκαν είναι παραδείγματα όπου οι οργανισμοί έχουν επικεντρωθεί στην οδική ασφάλεια, μέσω συγκεκριμένων και μετρήσιμων δράσεων στους τομείς ευθύνης τους.
Στα ετήσια βραβεία προκρίθηκαν :
– Στην κατηγορία Ενώσεων: Fundatia Siguranta Auto Copii. (Ρουμανία). Το «National Children Care Safety Caravan» προσφέρει σε γονείς, φροντιστές και παιδιά δωρεάν μαθήματα ασφάλειας αυτοκινήτου και οδηγίες εγκατάστασης καθισμάτων αυτοκινήτου. Στοχεύει στην αντιμετώπιση του χαμηλού ποσοστού παιδιών στη χώρα που συγκρατούνται κατάλληλα στα αυτοκίνητα. Το έργο ενοικιάζει επίσης δωρεάν κοχύλια μωρών σε νέους γονείς και ανακυκλώνει μεταχειρισμένα καθίσματα αυτοκινήτου για να μεταμορφωθούν σε παιδικά έπιπλα.
– Στην κατηγορία Επιχειρήσεις: Interpolis (Ολλανδία). Αυτό το έργο αντιμετωπίζει το θέμα των εφήβων που χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα ενώ κάνουν ποδήλατο (και, στο μέλλον, πιθανώς με αυτοκίνητα) μέσω μιας συναισθηματικής ιστορίας που απεικονίζεται σε ένα μουσικό βίντεο από έναν γνωστό Ολλανδό τραγουδιστή και σε μίνι ντοκιμαντέρ.
– Στην κατηγορία Τοπικές Αρχές: Συμβούλιο της Κομητείας Κορκ (Ιρλανδία). Αυτό το έργο υπογραμμίζει την οδική ασφάλεια στην κοινότητα μέσω ενός εργαλείου εκμάθησης, το «Μοντέλο Εκπαίδευσης Εικονικής Πραγματικότητας για την Οδική Ασφάλεια», βάζοντας τους νέους οδηγούς σε μια οδική κατάσταση «πραγματικής ζωής» ενώ χρησιμοποιούν ακουστικά εικονικής πραγματικότητας. Κατά την αξιολόγηση, το 88% των συμμετεχόντων είπε ότι η εμπειρία τους είχε κάνει να σκεφτούν δύο φορές τη συμπεριφορά τους στο μέλλον ως οδηγός, επιβάτης ή πεζός.
– Στην κατηγορία Σχολεία/Ερευνητικά Ινστιτούτα: Fundacion Educatrafic (Ισπανία). Αυτό το έργο παρέχει πρακτική εκπαίδευση σε νέους ηλικίας 16 ετών και άνω στην ασφαλή χρήση ηλεκτρικών σκούτερ, skateboard και οχημάτων προσωπικής κινητικότητας για τη μείωση των ατυχημάτων.

Αναφορές :
https://road-safety-charter.ec.europa.eu/resources-knowledge/media-and-press/excellence-road-safety-awards-2021-winners-announced
https://transport.ec.europa.eu/news/road-safety-european-commission-rewards-effective-initiatives-and-publishes-2020-figures-road-2021-11-18_en