Η Ελενα Κουντουρά για την Διπλωματία της Υγείας και τον Ιατρικό Τουρισμό στο διαδικτυακό forum του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας

75773

Στο διαδικτυακό φόρουμ του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας ΕΙΠΔ, έλαβε μέρος η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά με δυο βασικές τοποθετήσεις για την Διπλωματία της Υγείας και τον Ιατρικό Τουρισμό στην Ελλάδα και την ΕΕ.

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ

Στην εκδήλωση συμμετείχαν:

Ως συντονιστής ο Ιωάννης Λύρας, Πλαστικός Χειρουργός και Αντιπρόεδρος Β΄ στο ΕΙΠΔ.

1. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
2. Έλενα Κουντουρά, Ευρωβουλευτής .
3. Ο πρέσβης Δημήτρης Ηλιόπουλος, μέλος του ΕΙΠΔ εκ μέρους του Ανδρέα Κατσανιώτη, ΥΦΥΠΕΞ αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό.
4. Ο Κωνσταντίνος Πάντος, ιατρός μαιευτήρας-γυναικολόγος, ειδικός στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
– Η πρωτολογία της Ε. Κουντουρά :

Θέλω αρχικά να ευχαριστήσω για την πρόσκληση το Ελληνικό  Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας και ιδιαίτερα τον Δόκτορα Ιωάννη Λύρα, εκπρόσωπο του διοικητικού του συμβουλίου, και συντονιστή της εκδήλωσης.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που συμμετέχω μαζί με διακεκριμένους ομιλητές και επιστήμονες, με τους οποίους είχα συστηματικά συνεργαστεί για πέντε σχεδόν χρόνια, πριν την πανδημία, ως Υπουργός Τουρισμού για την ανάπτυξη και παγκόσμια προώθηση και προβολή της Ελλάδας ως κορυφαίου προορισμού για ιατρικό τουρισμό.

Από το 2015 έως το 2019, σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε την πρώτη εθνική στρατηγική μας για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο στην Ελλάδα. Η στρατηγική μας αυτή οδήγησε στις υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις σε αφίξεις και έσοδα και σε μία πρωτοφανή ανάπτυξη πάνω από 35% του εισερχόμενου τουρισμού που ενίσχυσε την εθνική μας οικονομία, την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Κυρίως όμως αυτή η πολυβραβευμένη και αναγνωρισμένη στρατηγική μας από όλους τους διεθνείς φορείς- τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού και τον ΟΟΣΑ- έθεσε τις βάσεις ώστε η χώρα μας να αποτελέσει πρότυπο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Αναδείξαμε μορφές τουρισμού όπως ο πολιτιστικός τουρισμός αλλά και ο ιατρικός τουρισμός, που είναι ισχυρά πλεονεκτήματά μας, όμως στο παρελθόν η ανάπτυξή τους και η προώθησή τους από το κράτος γινόταν αποσπασματικά.

Εμβληματική πρωτοβουλία μας ήταν ο νόμος 4582 που θεσπίσαμε το 2018 (με το ΦΕΚ 208/Α/11-12-2018) για τον «Θεματικό τουρισμό, τις Ειδικές Μορφές Τουρισμού, τις Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης και τη στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας». Με το νόμο αυτό βάλαμε τα θεμέλια  για το πρώτο στην Ελλάδα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο επαγγελματικής δραστηριότητας σε όλες τις θεματικές μορφές τουρισμού.

Όσον  αφορά τον τουρισμό υγείας, με το νόμο αυτό  προχωρήσαμε για πρώτη φορά σε σαφείς ορισμούς για τον ιατρικό τουρισμό, τον ιαματικό και τον τουρισμό ευεξίας, ώστε να  αποκτήσουμε οργανωμένο πλαίσιο ανάπτυξής τους. Και ρυθμίσαμε βασικά ζητήματα για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού  μητρώου παρόχων υπηρεσιών τουρισμού υγείας.

Ταυτόχρονα,  σε όλες τις επαφές μας με την διεθνή τουριστική και επενδυτική αγορά προβάλλαμε τον ιατρικό τουρισμό ως σημαντικό κομμάτι της παγκοσμίου ακτινοβολίας ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και ως στοιχείο της σύγχρονης ταυτότητας του τουρισμού μας και της χώρα μας.

Αναδείξαμε την Ελλάδα ως την πατρίδα του Ιπποκράτη, πατέρα της σύγχρονης ιατρικής, πατρίδα επίσης του Ασκληπιού, και ως τον τόπο όπου δημιουργήθηκαν τα πρώτα θεραπευτήρια στο δυτικό πολιτισμό.

Κάθε χρόνο χιλιάδες απόφοιτοι ιατρικών σχολών πανεπιστημίων σε όλον τον κόσμο,  δίνουν τον περίφημο όρκο του Ιπποκράτη, και αυτό είναι από μόνο του ένα σημαντικό πλεονέκτημα  για να προωθήσουμε στοχευμένα στις διεθνείς σχέσεις και επαφές μας όχι μόνο την παράδοσή μας, αλλά κυρίως όσα σήμερα προσφέρει η Ελλάδα στην ιατρική και στον ιατρικό τουρισμό.

Λίγες χώρες όπως η Ελλάδα, μπορούν να προσφέρουν ολοκληρωμένη εμπειρία ιατρικού τουρισμού επιλογής, συνδυάζοντας τις επεμβάσεις και την ιατρική φροντίδα, με τις διακοπές και με τα μοναδικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα:

  • το ιδανικό κλίμα,
  • τον ήλιο με τις μοναδικές ευεργετικές του ιδιότητες,
  • τον φυσικό πλούτο με τις αμέτρητες ιαματικές πηγές,
  • τη μεσογειακή διατροφή,
  • τη ιατρική παράδοση αλλά και τις υψηλού επιπέδου σύγχρονες ιατρικές και τουριστικές υπηρεσίες
  • και φυσικά τον μοναδικό μας πολιτισμό που αποτελεί πόλο έλξης μεγάλου αριθμού τουριστών κάθε χρόνο.

Η ανάπτυξη φυσικά  σε μεγάλο βαθμό κινητοποιήθηκε από την ιδιωτική πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να διαθέτει τα τελευταία χρόνια  υπερσύγχρονα κέντρα παροχής ιατρικών υπηρεσιών, άριστους επιστήμονες και καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό, εμπειρία  και προχωρημένη τεχνογνωσία, και εφαρμογή πρωτοπόρων μεθόδων σε συγκεκριμένους τομείς.

Οι αισθητικές επεμβάσεις, η οδοντιατρική, η ορθοπεδική ιατρική και φυσικά η τεχνητή γονιμοποίηση είναι δυναμικοί τομείς όπου σημειώνουμε τεράστια επιτυχία και πρόοδο, με την Ελλάδα να ανάγεται σε κέντρο ενδιαφέροντος για την παγκόσμια ιατρική και επιστημονική κοινότητα, και να αποκτά δυναμική προσέλκυσης νέων τουριστικών μεριδίων από την παγκόσμια αγορά.

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε οργανωμένη και στοχευμένη παρουσία σε διεθνή τουριστικά γεγονότα, όπως πράξαμε και στο παρελθόν,που ως Υπουργείο Τουρισμού συμμετείχαμεσε θεματικά τουριστικά και επενδυτικά φόρα και εκθέσεις, σε βασικές μας αγορές- στόχους είτε αυτόνομα ή σε συνεργασία με φορείς όπως το Enterprise Greece. Ο τουρισμός υγείας ήταν στην ατζέντα μας  σε όλες τις  επαφές μας με τους φορείς της διεθνούς ταξιδιωτικής αγοράς. Είχαμε μάλιστα από τότε διερευνήσει  τις δυνατότητες συνεργασίας όχι μόνο με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  αλλά και με Ομολόγους μου Υπουργούς και φορείς  ασφαλιστικών ταμείων χωρών στη  Ρωσία, τον Καναδά και στις  Αραβικές χώρες.

Δώσαμε επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα στις επαφές μας με την Ομογένεια. Οι ομογενείς στηρίζουν τον ιατρικό τουρισμό στη χώρα μας, όχι μόνο λόγω των ισχυρών δεσμών που τους συνδέουν με την πατρίδα μας, αλλά και επειδή εμπιστεύονται τις  υψηλού επιπέδου υπηρεσίες,και το κόστος αυτών των υπηρεσιών είναι πολύ ανταγωνιστικό σε σχέση με τη χώρα διαμονής τους.

Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε οργανωμένα και συστηματικά να συνδέουμε τις εξαιρετικές ιατρικές υπηρεσίες με τον τουρισμό μας σε όλες τις διεθνείς μας επαφές και συμμετοχές, προωθώντας τον πολιτισμό  και την ιστορία μας που μας ενώνουν, μας συνδέουν και οφείλουμε συστηματικά να τις αναδεικνύουμε μαζί με τις σύγχρονες ιατρικές υπηρεσίες, ως συνολικά τον σημερινό τρόπο ζωής που προσφέρει η Ελλάδα για την υγεία και την ευζωία. Μέσα από τη διπλωματία της υγείας, ενισχύουμε τη φήμη και το κύρος  της χώρας μας διεθνώς, παράλληλα όμως μπορούμε να  μεγιστοποιήσουμε το οικονομικό όφελος και αποτύπωμα στον τουρισμό μας και στην οικονομία μας. Στη συνέχεια  της συζήτησής μας θα σας ενημερώσω διεξοδικά για τις προκλήσεις  και τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας, μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, από τη  σημερινή μου θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

– Η δευτερολογία της Ε. Κουντουρά :

Η Ευρώπη χωρίς αμφιβολία παραμένει δημοφιλής προορισμός για ιατρικό τουρισμό χάρη στο επίπεδο των ιατρικών υπηρεσιών, τις προσιτές τιμές, την προηγμένη έρευνα και τεχνολογία, και την ασφάλεια των ιατρικών πρωτοκόλλων που παρέχει.

Η πανδημία επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα στα ταξίδια παγκοσμίως  και ειδικά στην Ευρώπη που αποτελεί τον πρώτο παγκόσμιο προορισμό. Οι περιορισμοί στα διασυνοριακά ταξίδια, πτήσεις και μετακινήσεις, καθώς και στις χορηγήσεις εισόδου και visa, παρέλυσαν τα ταξίδια και επηρέασαν σημαντικά τον ιατρικό τουρισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε με καθυστέρηση, για την ασφαλή επανεκκίνηση των ταξιδίων με ενιαία πρωτόκολλα και κανόνες, δεδομένου ότι εισήγαγε  το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 μόλις τον φετινό Ιούνιο. Από  την πλευρά μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η αρμόδια Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN όπου είμαι συντονίστρια της πολιτικής μου ομάδας και η Ειδική Ομάδα για τον Τουρισμό, Tourism Task Force, της οποίας είμαι μέλος,  είχαμε ζητήσει ήδη από την προηγούμενη χρονιά ενιαίους κανόνες και πρωτόκολλα στα ταξίδια,  και μάλιστα οι σχετικές προτάσεις που είχα προσωπικά καταθέσει, υπερψηφίστηκαν αυτούσιες σε ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήδη από τον Ιούνιο του 2020.

Σήμερα, οι έρευνες των κορυφαίων φορέων της ταξιδιωτικής αγοράς μιλούν για πλήρη ανάκαμψη των ταξιδίων από το 2024 και μετά, ανάλογα φυσικά με την εξέλιξη της πανδημίας.  Η υγεία και οι ασφαλείς μετακινήσεις έχουν αναχθεί σε βασικό παράγοντα για την επανεκκίνηση των ταξιδίων.

Σε αυτό το περιβάλλον και με αυτές τις προκλήσεις μπροστά μας, δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες για τον ιατρικό τουρισμό και οι προοπτικές ανάπτυξής του παραμένουν ισχυρές.

Σύμφωνα με όλες σχεδόν τις πρόσφατες μελέτες εξειδικευμένων φορέων και συμβούλων, τα έσοδα  από τον ιατρικό τουρισμό προβλέπεται  παγκοσμίως να  αυξηθούν έως και 30% περίπου την επόμενη πενταετία και στην  Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να υπερδιπλασιαστούν (σε περισσότερα από 14 δισ. ευρώ το 2025  από περίπου6 δισ. που είναι σήμερα). Ενώ όπως ίσως γνωρίζετε ήδη, ένας στους δύο κατοίκους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν ότι επιθυμούν να λάβουν ιατρικές υπηρεσίες σε μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Σημαντικός είναι και ο τουρισμός τρίτης ηλικίας, ο ασημένιος τουρισμός. Είναι μία τεράστια πηγή εσόδων για την Ελλάδα τα ταξίδια των συνταξιούχων που έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν για μεγάλα διαστήματα και μάλιστα σε μήνες εκτός τουριστικής αιχμής. Ενώ και ποσοστό  μεγαλύτερο του 5% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι μετά την συνταξιοδότησή τους θα ήθελαν να μείνουν μόνιμα σε κάποια από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Με δεδομένο ότι η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας αποτελεί για αυτούς καθοριστικό παράγοντα, χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές και στοχευμένες δράσεις για να τους προσελκύσουμε στην Ελλάδα έναντι άλλων χωρών σήμερα όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. 

Ο τουρισμός υγείας είναι στις προτεραιότητες που θέτουμε ευρωπαϊκά στην ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού, και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για το βιώσιμο τουρισμό.

Μετά από πρωτοβουλία μου και πρότασή μου, η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπόνησε την έκθεση για την ευρωπαϊκή στρατηγική για το βιώσιμο τουρισμό, η οποία υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περασμένο Μάρτιο. Έχει υποβληθεί στην Κομισιόν ως ψήφισμα για να ληφθεί υπόψη στις επικείμενες ανακοινώσεις για τον οδικό χάρτη της μετάβασης του τουρισμού και στην ευρωπαϊκή ατζέντα που θα παρουσιαστεί στο πρώτο τρίμηνο του 2021 για την στρατηγική στον τουρισμό έως το 2030 και έως το 2050.

Στην Έκθεση αυτή προς την Κομισιόν για την ευρωπαϊκή στρατηγική για το βιώσιμο τουρισμό, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητήσαμε ρητά ο τουρισμός υγείας να ενταχθεί ως «ξεχωριστός κλάδος, με δυνατότητες αυξημένου ανταγωνισμού και καινοτομίας σε μελλοντικά μέτρα για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ευρώπη, υπό το πρίσμα των δημογραφικών αλλαγών και της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης για τη δημόσια υγεία».

Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει σε αυτήν την κατεύθυνση δικτύωση και πίεση προς τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς για τη στήριξη του ιατρικού τουρισμού.

Είναι εξίσου σημαντικό  να αξιοποιηθούν και όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως επίσης και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως για παράδειγμα το INTERREG για την προώθηση του τουρισμού υγείας, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των χωρών, και την διασυνοριακή συνεργασία.Στέκομαι ιδιαίτερα σε αυτό, διότι στη θητεία μου ως Υπουργός διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε για πρώτη φορά, με το Υπουργείο Τουρισμού ως εταίρο, τη συμμετοχή σε προγράμματα ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας INTERREG για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού, όπως το πρόγραμμαIn-MedΤour Ελλάδας και Ιταλίας, ένα έργο 30 μηνών που ξεκινήσαμε το 2018 και τα αποτελέσματά του παρουσιάστηκαν το φετινό καλοκαίρι.

Και πρέπει συνολικά να  συνεχιστεί η δυναμική συμμετοχή όλων των φορέων στα διεθνή ιατρικά και τουριστικά φόρα, εφαρμόζοντας τη διπλωματία της υγείας και αναδεικνύοντας το πρόσφορο πεδίο για συνεργασίες και για οφέλη στον ιατρικό τουρισμό, που η χώρα μας προσφέρει.

Κλείνω, τονίζοντας ότι χρειάζεται η Ελλάδα να αποκτήσει μία ισχυρή στρατηγική για την ενίσχυση του τομέα της υγείας συνολικά και ένα εθνικό σχέδιο για τον τουρισμό υγείας,πλαισιωμένο από δυναμικές καμπάνιες ενημέρωσης και προβολής,  για να καταφέρουμε να αυξήσουμε το παγκόσμιο και ευρωπαϊκό μερίδιό μας στον τουρισμό υγείας, με τα  οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη που αυτό συνεπάγεται.Προσωπικά, από τη σημερινή μου θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είμαι δίπλα σας για να στηρίξω θέσεις και προτάσεις σας, που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και που ωφελούν την Ελλάδα  σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σας ευχαριστώ.


ολόκληρη η εκδήλωση στο https://www.facebook.com/HellenicInstituteofCulturalDiplomacy/videos/928940244382490