Έλενα Κουντουρά: Οδική Ασφάλεια και Δικαιοσύνη – Ομιλήτρια στην εκδήλωση του SOS Τροχαία Εγκλήματα και του Δήμου Αγ. Δημητρίου για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων

13835

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Έκθεση-Ψήφισμα για το πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ στην οδική ασφάλεια έως το 2030, Έλενα Κουντουρά, συμμετείχε ως ομιλήτρια στην εκδήλωση «Δικαιοσύνη!» που συνδιοργάνωσε στην Αθήνα ο  Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα και ο Δήμος Αγίου Δημητρίου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρα Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων στις 20 Νοεμβρίου, που έχει καθιερωθεί την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου, η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα θύματα και στις οικογένειές τους στην Ελλάδα, με κεντρικό μήνυμα ότι κανένας θάνατος στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός. Πραγματοποιήθηκε  στο αμφιθέατρο του Στρογγυλού Σχολείου «Τάκης Ζενέτος», με ομιλητές την Ευρωβουλευτή, τον ειδικό Αναστάσιο Μαρκουίζο Ιαβέρη, τη Δήμαρχο Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου και τον Πρόεδρο του Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα Γιώργο Κουβίδη.

Η Ευρωβουλευτής τόνισε ότι: «H Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων μας αγγίζει και μας πονά όλους. Σχεδόν κάθε οικογένεια στην Ελλάδα έχει βυθιστεί στη θλίψη και την οργή από τον άδικο χαμό κοντινών της ανθρώπων. Είναι τραγικό και απαράδεκτο ότι χάνονται καθημερινά ζωές συμπολιτών μας και νέων παιδιών, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί και αποτραπεί».

Αναφέρθηκε ειδικότερα σε μέτρα της έκθεσής της, η οποία αποτελεί σήμερα τον οδικό χάρτη που προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχο να μειωθούν έως 50% οι θάνατοι και οι σοβαροί τραυματισμοί από τροχαίες συγκρούσεις έως το τέλος της δεκαετίας. «Η ταχύτητα είναι εγκληματική και σκοτώνει. Για αυτό η ταχύτητα πρέπει να μειωθεί», σημείωσε και επανέλαβε την πρόταση της που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υιοθετήσει στο ψήφισμα, συστήνοντας να καθιερωθεί οριζόντια  στις πόλεις και κατοικημένες περιοχές ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ. την ώρα. Επίσης τόνισε την ανάγκη για μηδενική ανοχή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, την ενεργοποίηση της Πολιτείας  ώστε η οδική ασφάλεια να γίνει κεντρική και συστηματική προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τις ασφαλείς υποδομές και την ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου,  καθώς και την αναγκαιότητα αλλαγής της νοοτροπίας και της οδηγικής συμπεριφοράς μέσα από στοχευμένο πλέγμα πολιτικών, μέτρων και δράσεων.

«Η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας. Είναι μέρος της  καθημερινότητάς μας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προστασίας του υπέρτατου αγαθού, της ίδιας της ζωής, απέναντι στο οποίο πρέπει να σταθούμε όλες και όλοι  με μεγάλη ευθύνη και ευαισθησία», ανέφερε η Έλενα Κουντουρά.