Η έμφυλη βία είναι ένα νοσηρό φαινόμενο σε έξαρση, μία συστηματική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντηρείται και αναπαράγεται ανεξέλεγκτα.
Χιλιάδες γυναίκες καθημερινά βιώνουν μία απάνθρωπη πραγματικότητα με απειλές, εκβιασμούς, επιθέσεις, ξυλοδαρμούς, βιασμούς. Ζουν με βαθιά τραύματα στο σώμα και στην ψυχή τους. Και δολοφονούνται, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες.
Στην Ελλάδα τα πέντε τελευταία χρόνια θρηνήσαμε 106 θύματα γυναικοκτονιών.
Μόνο το 2024 καταγγέλθηκαν περισσότερα από 18.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, διπλάσια σε σχέση με το 2023.
Το μήνυμα της σημερινής Διεθνούς Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών πρέπει να είναι ισχυρό: Δεν έχουμε κάνει ακόμη αρκετά. Οφείλουμε να εργαστούμε περισσότερο για να προστατέψουμε κάθε γυναίκα και κάθε παιδί που ζει με τη βία, με φόβο και απειλές.
Να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο μηδενικής ανοχής στη βία, με νομική κατοχύρωση των γυναικοκτονιών και αποτελεσματικούς μηχανισμούς προστασίας των θυμάτων και πρόληψης.Και συγχρόνως να εφαρμόσουμε δυναμικές πολιτικές για την ισότητα, και επενδύοντας στην εκπαίδευση, με στόχο την απαλλαγή από έμφυλα στερεότυπα και την αλλαγή νοοτροπίας.
Ως Ευρωβουλευτής από το 2019, μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων FEMM, αγωνίζομαι για το δικαίωμα όλων μας στη ζωή και σε μία ζωή με αξιοπρέπεια.
Διεκδίκησα και πετύχαμε στην κοινοβουλευτική θητεία 2019-2024 ιστορικές νίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είχα την τιμή να είμαι εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση- σταθμό που κατάρτισα για τον αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά.
Με βάση την έκθεσή μου και με άλλα ψηφίσματα, πετύχαμε να κυρωθεί η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το διεθνώς δεσμευτικό νομικά κείμενο αντιμετώπισης και πρόληψης της έμφυλης βίας.
Και ήρθε προς ψήφιση η πρώτη ευρωπαϊκή οδηγία αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών και της ενδοοικογενειακής βίας, ένα αναγκαίο πρώτο βήμα, που όμως δεν είναι αρκετό.
Ετοιμάζουμε σύντομα νέες πολυδιάστατες παρεμβάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ως εισηγήτρια της πολιτικής μου Ομάδας εκ μέρους της Επιτροπής FEMM στο φάκελο για τα Δικαιώματα των Θυμάτων εγκληματικών ενεργειών, διεκδικούμε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία να θεσπιστούν νέα, πιο ισχυρά ευρωπαϊκά πρότυπα για πιο ισχυρή προστασία των θυμάτων. Θα διεκδικήσουμε ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη, συμβουλευτική και πρόσβαση των θυμάτων σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής περίθαλψης.
Στην αρχή αυτής της πενταετούς κοινοβουλευτικής θητείας στην Ευρώπη, πιέζουμε για πολιτικές και για αποφάσεις , με επίκεντρο την απόλυτη προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για το δικαίωμα όλων μας ανεξαρτήτως φύλου, σε μια ζωή, χωρίς βία, με αξιοπρέπεια, και με ίσες ευκαιρίες.
Τοποθέτηση Ελενας Κουντουρά στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (25 Νοε 2024)
«Tο μήνυμα της σημερινής Διεθνούς Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών πρέπει να είναι ισχυρό: Μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών.
Τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι σοκαριστικά. Μόνο το 2023, ανά 10 λεπτά μια γυναίκα έπεφτε θύμα δολοφονίας από το σύντροφό της ή μέλος της οικογένειάς της. Στην χώρα μου την Ελλάδα τα πέντε τελευταία χρόνια θρηνήσαμε 106 γυναικοκτονίες.
Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εξασφαλίσουμε την προστασία των θυμάτων, την πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη, σε δομές, σε υπηρεσίες υγείας και σε εξειδικευμένη υποστήριξη.
Η αλλαγή ξεκινά με την εκπαίδευση, την απαλλαγή από έμφυλα στερεότυπα και την ενίσχυση της πρόληψης.Χρειάζεται να ενισχύσουμε τη χρηματοδότηση για τη νομική και ψυχολογική υποστήριξη των θυμάτων έμφυλης βίας. Να προωθήσουμε εκστρατείες ευαισθητοποίησης, να επενδύσουμε στην εκπαίδευση, ώστε να καλλιεργήσουμε στις νέες γενιές την αξία της ισότητας του αλληλοσεβασμού και της μηδενικής ανοχής απέναντι στη βία.»