Βουλή τηλεόραση : Παρέμβαση Ε. Κουντουρά στην εκπομπή «Κάρτα Μέλους» για τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τον καρκίνο

10432

Δήλωση της ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενας Κουντουρά στην εκπομπή «Κάρτα Μέλους» με την Ματρώνη Δικαιάκου για τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την πρόληψη κι αντιμετώπιση του καρκίνου.

Η παρέμβαση της Ε. Κουντουρά :

Ως ευρωβουλευτής και μέλος της Ομάδας των Ευρωβουλευτών κατά του Καρκίνου, αλλά και από την πολυετή  ενεργή μου δράση και διεκδίκηση για τα  ζητήματα του καρκίνου του μαστού ως Πρόεδρος της EUROPA DONNA HELLAS γνωρίζω καλά  τις δυσκολίες, τα εμπόδια και τις αγωνίες που βιώνουν οι ασθενείς αλλά και η οικογένειά τους, στον αγώνα τους για τη ζωή.

Η πανδημία άσκησε πρωτοφανή πίεση στα συστήματα υγείας, με αποτέλεσμα

  • την αναβολή και μετάθεση χειρουργικών επεμβάσεων, θεραπειών, προληπτικών εξετάσεων και επανελέγχων για τον καρκίνο,
  • τις καθυστερημένες διαγνώσεις, και επομένως λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Ακόμη και σήμερα, ένας  στους πέντε ασθενείς στην Ευρώπη δεν λαμβάνει τη θεραπεία ή την χειρουργική αντιμετώπιση που χρειάζεται.

Έχουμε αυτή τη στιγμή  ένα ολιστικό φιλόδοξο  σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που παρουσίασε η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου  και το στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Το ευρωπαϊκό σχέδιο αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να μπορέσουμε να ενοποιήσουμε, σε μεγάλο βαθμό, τις πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου πανευρωπαϊκά. Η Ειδική Επιτροπή για την Καταπολέμηση του Καρκίνου BECA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ήδη καταρτίσει έκθεση και θα ψηφιστεί τον Δεκέμβριο ως η θέση μας στο ευρωπαϊκό σχέδιο κατά του καρκίνου, με προτάσεις για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή του.

Τον αγώνα  αυτό κατά του καρκίνου πρέπει να τον δώσουμε όλοι μαζί : οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι εθνικές κυβερνήσεις, τα συστήματα υγείας, οι αρμόδιοι οργανισμοί και φορείς, επιστήμονες, ερευνητές και η κοινωνία.

Έχουμε ανάγκη από  ισχυρά συστήματα υγείας, πιο ανθεκτικά και βιώσιμα όπου πρέπει να κατευθύνουμε επαρκείς ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Οι πολιτικές  για την υγεία και για τον καρκίνο πρέπει να συνδεθούν οριζόντια με όλες τις υπόλοιπες τομεακές πολιτικές σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο.

Οφείλουμε να κινηθούμε πιο γρήγορα ώστε να αμβλύνουμε και  εξαλείψουμε τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας, τόσο μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, όσο και μεταξύ της ίδιας τους της χώρας. Οι  κάτοικοι των πιο απομακρυσμένων περιοχών, οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες και συνολικά οι ασθενέστερες οικονομικά και πιο ευάλωτες ομάδες δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες για επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες περίθαλψης, θεραπείας, αλλά και  τακτικών ελέγχων, πρόληψης και ψυχολογικής υποστήριξης.

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην πρόληψη που μας αφορά όλους. Πρέπει να καταστεί προτεραιότητα να διαμορφώσουμε άμεσα συνεκτικές πολιτικές για την καθιέρωση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με στοχευμένα μέτρα για να κινητοποιήσουμε τους πολίτες κάθε ηλικίας να φροντίσουν τη διατροφή τους, να  απαλλαγούν από την εξάρτηση τους από βλαβερές ουσίες όπως ο καπνός και το αλκοόλ, να εντάξουν συστηματικά την άσκηση στις καθημερινές τους δραστηριότητες, και να προγραμματίζουν τακτικούς ελέγχους για την υγεία τους.

Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ και στη σημασία των εκστρατειών ενημέρωσης και σε μία από τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που ανέλαβα ως Πρόεδρος της Europa Donna Hellas. Για το μήνα Οκτώβριο, που ήταν ο μήνας πρόληψης του καρκίνου του μαστού, δημιουργήσαμε ένα τηλεοπτικό σποτ, όπου συμμετέχουν αφιλοκερδώς  δυναμικές και επιτυχημένες γυναίκες, προωθώντας τη σημασία της πρόληψης μέσα από απλές και καθημερινές συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε για την υγεία του μαστού.  Θα ήθελα λοιπόν να κλείσω με την παρουσίαση αυτού του σύντομου σποτ, ως ένα μήνυμα ζωής, υγείας και αγάπης, για κάθε γυναίκα και κάθε άνδρα.

Ολόκληρη η εκπομπή «Κάρτα Μέλους» στο https://youtu.be/tdyX_jek_N4