Συνέντευξη της Έλενας Κουντουρά στο gnoristetinellada.gr

7119

Η Υπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, παραχώρησε συνέντευξη στο gnoristetinellada.gr, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για τη σημαντική άνοδο και την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα.

Ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας έχει συνεχώς αυξητική πορεία. Πού οφείλεται αυτή η επιτυχία;

«Ο τουρισμός είναι προτεραιότητα της κυβέρνησής μας. Επιχειρήσαμε και πετύχαμε το  μεγαλύτερο τουριστικό άλμα όλων των εποχών για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, εφαρμόζοντας την εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική μας με στόχο τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο στην Ελλάδα. Αυξήσαμε κατά 25% τον εισερχόμενο τουρισμό την περίοδο 2015-2017, με συνεχή ετήσια ρεκόρ στις αφίξεις, στα έσοδα και σε όλα τα τουριστικά μεγέθη. Το 2017 σπάσαμε το φράγμα των 30 εκατ. διεθνών επισκεπτών το 2017 με την κρουαζιέρα.

Το 2018, είναι η χρονιά που κεφαλαιοποιούμε τα οφέλη της τουριστικής ανάπτυξης που κινητοποιήσαμε σε βάθος τετραετίας. Η διεθνής τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Στο οκτάμηνο του 2018, έχουμε αύξηση 12% στις αφίξεις,  σχεδόν 2 εκατ. περισσότερους τουρίστες σε σχέση με το 2017, και ανάλογη αύξηση και στα έσοδα, 1 δις. παραπάνω στο εξάμηνο. Με βάση την εξέλιξη των αφίξεων και των κρατήσεων, οδηγούμαστε σε νέο ετήσιο ρεκόρ και θα ξεπεράσουμε το στόχο που θέσαμε για 32 εκατ. ξένους επισκέπτες στη χώρα μας. Εξασφαλίσαμε τη διαρκή ετήσια αύξηση των τουριστικών μεριδίων μέσα από στρατηγικές συνεργασίες και διαπραγματεύσεις με ξένους κορυφαίους ταξιδιωτικούς ομίλους και αεροπορικές εταιρείες. Επιμηκύναμε την θερινή τουριστική περίοδο και ενισχύσαμε τον χειμερινό τουρισμό. Ανοίξαμε νέες ξένες αγορές επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης που ταξιδεύουν όλο το χρόνο με αποτέλεσμα πλέον 6 στους 10 επισκέπτες μας να είναι υψηλού εισοδήματος και μορφωτικού επιπέδου. Προωθήσαμε νέους ελληνικούς προορισμούς, και αναπτύξαμε το θεματικό τουρισμό. Δημιουργήσαμε ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερες από 350 επενδυτικά σχέδια σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων τα τρία τελευταία χρόνια, από τα οποία προστέθηκαν και λειτουργούν το 2018 περίπου 26 χιλιάδες νέες κλίνες στις υψηλές κατηγορίες. Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις ώστε οι  επαγγελματίες του τουρισμού να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία τους,  αλλά και όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι της οικονομίας να επωφεληθούν από την εκρηκτική άνοδο του τουρισμού μας. Για πρώτη φορά καθιερώσαμε στενή συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες της χώρας, τις τοπικές αρχές, τα Επιμελητήρια, τους αναπτυξιακούς και τουριστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα τουριστικά οφέλη σε κάθε προορισμό, να στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες με νέες θέσεις εργασίας και έσοδα, και να εξασφαλίσουμε συνθήκες ισόρροπης και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο…»

περισσότερα …