Συνέντευξη της Έλενας Κουντουρά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

7124

Συνέντευξη της Έλενας Κουντουρά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) – 15/4/2019.

Έλενα Κουντουρά, Υπουργός Τουρισμού
  1. Κυρία Κουντουρά, είστε η μακροβιότερη υπουργός τουρισμού. Πώς έχει συμβάλει ο τουρισμός στην ελληνική οικονομία από το 2015 μέχρι σήμερα;

Από το ξεκίνημα της θητείας μου, έθεσα ως στρατηγικό στόχο να καταστήσουμε την Ελλάδα κορυφαίο παγκόσμιο προορισμό για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο. Ο Πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας, μου εμπιστεύτηκε αυτό το παραγωγικό υπουργείο και η κυβέρνησή μας είναι η πρώτη κυβέρνηση στην Ελλάδα που αναγνώρισε την αξία του τουρισμού ως ισχυρή κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία. Η ενιαία τουριστική στρατηγική που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε από το 2015  σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, οδήγησε στις υψηλότερες τουριστικές επιδόσεις στην ιστορία της Ελλάδας, με συνεχή ρεκόρ στις διεθνείς αφίξεις, στα 33,1 εκατομμύρια το 2018, σε απόλυτα νούμερα 9 εκατομμύρια περισσότερες από το 2014. Όσον αφορά τα έσοδα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού WTTC δημοσίευσε, πρόσφατα, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που κατέγραψαν ρεκόρ τουριστικών εσόδων, για πρώτη φορά στα 18,5 δισ. ευρώ.

Ο τουριστικός τομέας της Ελλάδας, το 2018, αναπτύχθηκε με 6,9%, ρυθμό ανάπτυξης 3,5 φορές υψηλότερο από το ρυθμό ανάπτυξης του συνόλου της εθνικής οικονομίας, που ήταν 2,0% και του ευρωπαϊκού ρυθμού ανάπτυξης 2,4%. H συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το 2017 το 2018, και σήμερα αντιπροσωπεύει το 20,6% του ΑΕΠ της χώρας. Ένα στα πέντε ευρώ προέρχονται από τον τουρισμό, στηρίζοντας συνολικά την οικονομία με 37,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/4 των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, 27,9%.

Η μεγάλη αυτή  τουριστική ανάπτυξη που κινητοποιήσαμε, πάνω από 35% αύξηση την τελευταία τετραετία, συνέβαλε καταλυτικά στην εθνική προσπάθεια της κυβέρνησής μας να βγάλει  τη χώρα από τα μνημόνια, να την οδηγήσει στην ανάπτυξη, να προσελκύσει μεγάλο αριθμό επενδύσεων, περισσότερα από 400 επενδυτικά τουριστικά σχέδια, και συμπαρέσυρε στην ανάπτυξη και όλους τους παραγωγικούς κλάδους. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι δημιουργήθηκαν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Υπολογίζεται ότι το 2018 απασχολήθηκαν στον τομέα του τουρισμού 986.000 συμπολίτες μας και προβλέπεται να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο το 2019, με τον τουρισμό να συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στη μείωση της ανεργίας.

 

  1. Για πρώτη φορά η Ελλάδα απέσπασε πολλά διεθνή βραβεία στον τουρισμό. Πώς οδηγηθήκαμε σε αυτές τις διακρίσεις;

Με το έργο μας στον τουρισμό, καταφέραμε η Ελλάδα να απολαμβάνει διεθνή αναγνώριση και σειρά διακρίσεων τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το 2019.

Η Ελλάδα διακρίθηκε ως ο καλύτερος προορισμός αναψυχής παγκοσμίως, για τα καλύτερα νησιά του κόσμου, ο πρώτος προορισμός για κρουαζιέρα, η πρώτη επιλογή για οικογενειακές διακοπές, στους κορυφαίους παγκόσμιους θεσμούς βραβείων για τον τουρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Γερμανία. Μεγάλη προσωπική αναγνώριση ήταν οι πρόσφατες βραβεύσεις μου από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού WTTC, με το βραβείο του παγκόσμιου πρωταθλητή στον τουρισμό «Global Champion 2019» και το βραβείο της καλύτερης Υπουργού Τουρισμού της χρονιάς, παγκοσμίως, στη Διεθνή Έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου, για την επιτυχημένη τουριστική στρατηγική μας που  έφερε την Ελλάδα στο επίκεντρο της προσοχής της παγκόσμιας ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

Οι πρωταγωνιστές, όμως, σε αυτές τις διεθνείς διακρίσεις και επιτυχίες της Ελλάδας είναι οι ιδιώτες και οι επαγγελματίες του κλάδου. Είναι όλες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες που είναι ο πιο φιλόξενος λαός του κόσμου. Είναι όλοι οι εργαζόμενοι που τιμούν τον επισκέπτη. Η αεροσυνοδός που εύχεται καλή διαμονή στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου, ο οδηγός ταξί με το θερμό του καλωσόρισμα στο αεροδρόμιο, ο ξενοδοχοϋπάλληλος που υποδέχεται με χαμόγελο τον επισκέπτη στην είσοδο, ο εργαζόμενος στο εστιατόριο που εξυπηρέτησε άψογα την παρέα, ο  ξεναγός που «ταξιδεύει» τους επισκέπτες μας στο μεγαλείο της Ελλάδας. Όταν βραβεύεται η Ελλάδα για τις επιτυχίες της στον τουρισμό, βραβεύονται όλοι αυτοί που εργάστηκαν σκληρά και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε η χώρα μας να ξεχωρίζει και να φημίζεται διεθνώς για το υψηλό επίπεδο της φιλοξενίας της και να αποτελεί κάθε χρονιά κορυφαία επιλογή στις προτιμήσεις του διεθνούς ταξιδιωτικού κοινού.

 

  1. Πώς προδιαγράφεται η φετινή τουριστική χρονιά;

Το 2019 έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά με άνοδο 10% των διεθνών επισκεπτών το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, αποδεικνύοντας ότι ο στόχος για τουρισμό 365 ημέρες γίνεται πράξη. Ακόμη πιο δυναμικά κινούνται τα έσοδα, με αύξηση κατά 53% τον Ιανουάριο στις αμιγώς τουριστικές εισπράξεις σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

H τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα είναι για μία ακόμη χρονιά ισχυρή. Δεν εφησυχάζουμε. Επιδιώκουμε να διατηρήσουμε τη θετική αυτή δυναμική και να ενισχύσουμε την τουριστική ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να εξασφαλίσουμε ότι ο ελληνικός τουρισμός θα μείνει ανεπηρέαστος από εξωγενείς παράγοντες, όπως η αναστάτωση στην Ευρώπη από τα «κίτρινα γιλέκα», ο αυξημένος ανταγωνισμός, η αβεβαιότητα γύρω από την πορεία του Brexit, οι εκλογικές αναμετρήσεις ανά την Ευρώπη και όλες αυτές τις εξελίξεις που κρατούν σε εγρήγορση όλη την ευρωπαϊκή ταξιδιωτική αγορά. Με παρεμβάσεις μου και ομιλίες μου σε ευρωπαϊκούς θεσμούς στις Βρυξέλλες, διεκδικήσαμε ο τουρισμός να μπει υψηλά στην ατζέντα όλων των κυβερνήσεων για  να διαμορφωθεί μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή τουριστική πολιτική, και να συμπεριληφθεί ο τουρισμός δυναμικά στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για μετά το 2020. Έχουμε λάβει τα μέτρα μας, ώστε να είμαστε έτοιμοι για να ανταποκριθούμε σε όλες τις προκλήσεις και η Ελλάδα να εξακολουθεί να βρίσκεται υψηλά στις προτιμήσεις του παγκόσμιου ταξιδιωτικού κοινού ως ένας από τους πλέον περιζήτητους τουριστικούς προορισμούς.

 

  1. Πώς είδατε τις τελευταίες εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis;

Πρόκειται για ένα διεθνές σκάνδαλο με προεκτάσεις σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν. Οφείλουμε να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη απερίσπαστη να συνεχίσει την έρευνά της και να δούμε την εξέλιξή της.

 

  1. Μετά και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία, τι λέτε σε όσους είναι ακόμη δύσπιστοι ή και αντίθετοι με τα βήματα προσέγγισης;

Η πρόσφατη ιστορική επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα, με αυτήν την πολυάριθμη αντιπροσωπεία από την Ελλάδα, αλλά και την παρουσία περίπου 140 επιχειρηματιών, έθεσε τις βάσεις για την καθιέρωση μιας ισχυρής διμερούς συνεργασίας στην οικονομία, την ενέργεια, την άμυνα, την πρωτογενή παραγωγή, τις μεταφορές και τις ψηφιακές υποδομές.

Αποδεικνύεται, πλέον, στην πράξη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο έκλεισε «πληγές» στα βόρεια σύνορά μας, αλλά είναι εθνικά επωφελής για την χώρα μας. Η Ελλάδα γίνεται ακόμη πιο ισχυρή στην ευρύτερη περιοχή και αναλαμβάνει την προστασία του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Πρωθυπουργός μας συμμετείχε για πρώτη φορά στη συνάντηση της Διεθνούς Πρωτοβουλίας των χωρών της Ανατολικής, Νοτιοανατολικής, Κεντρικής Ευρώπης και της Κίνας, προχθές στο Ντουμπρόβνικ, όπου ανακοινώθηκε η ένταξη της Ελλάδας επίσημα ως το 18ο μέλος της. Να θυμίσουμε ότι λόγω του ότι δεν είχε λυθεί το ονοματολογικό, η χώρα μας ήταν απούσα όλα τα χρόνια από αυτή την διεθνή πρωτοβουλία.

Η συνεργασία των δύο χωρών στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα συνεργασίας, ειρήνης και  προόδου, με προσανατολισμό στην κοινή ευρωπαϊκή προοπτική.

 

  1. Η μεγάλη προοδευτική συμμαχία, με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, είναι πλέον πράξη. Εσείς ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα, ποια είναι η θέση σας στην προσπάθεια αυτή;

Ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για να οικοδομήσουμε μία μεγάλη προοδευτική συμμαχία, που διεκδικεί μία Ελλάδα ισχυρή και υπερήφανη σε μία Ευρώπη βαθιά δημοκρατική κι ανθρώπινη. Αυτό το ευρύ κάλεσμα απευθύνεται σε όλους όσους επιλέγουν να εργαστούν για το συμφέρον των πολλών και το καλό της πατρίδας μας, σε αυτή τη νέα εποχή για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Στην κοινή πορεία μας στην κυβέρνηση, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και την οδηγήσαμε στην ανάπτυξη. Αισθάνομαι πολύ περήφανη που με τη δουλειά μου και το έργο μου στον τουρισμό, συνέβαλα σε αυτήν την εθνική προσπάθεια για την αναγέννηση της Ελλάδας, την ανασυγκρότηση της σε νέες υγιείς βάσεις, για καλύτερες ημέρες για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Και τώρα πρέπει να αγωνιστούμε για μία Ευρώπη ενωμένη, που θα βάλει στο περιθώριο τις δυνάμεις της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας. Μία Ευρώπη που θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις στην οικονομία, την κοινωνία, την απασχόληση, τη βιώσιμη ανάπτυξη για να στηρίξει τους πιο αδύνατους, να άρει τις ανισότητες, και να δημιουργήσει ίσες ευκαιρίες και οφέλη για όλους τους λαούς. Οφείλουμε να απαντήσουμε με μία νέα πολιτική πρόταση για μία Ευρώπη που δεν θα διχάζει, αλλά θα ενώνει.

 

  1. Υπάρχουν τελικά δύο πόλοι, κυρία υπουργέ, και αν ναι, με ποια διαχωριστική γραμμή;

Ο ένας πόλος είναι η κυβέρνησή μας που τήρησε τις δεσμεύσεις της απέναντι στον ελληνικό λαό, και κράτησε την Ελλάδα όρθια από τις μνημονιακές συνέπειες και τις καταστροφικές πολιτικές του παρελθόντος. Θεμελίωσε μία νέα αναπτυξιακή πορεία για την χώρα. Ενίσχυσε τις ξένες επενδύσεις και τις εξαγωγές σε επίπεδα ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας.  Επανέφερε τα εργασιακά δικαιώματα. Αύξησε τα επιδόματα κοινωνικής προστασίας. Προστάτευσε την πρώτη κατοικία. Αύξησε τον κατώτατο μισθό. Μείωσε την ανεργία κατά 10% και πέτυχε ρεκόρ 17ετίας στην απασχόληση.

Και ο δεύτερος πόλος είναι τα κόμματα και τα πρόσωπα που οδήγησαν την Ελλάδα στην χρεοκοπία, και πτώχευσαν τον ελληνικό λαό, με συστατικά στοιχεία την κακοδιοίκηση, τη διαφθορά και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Και παράλληλα, διεκδικούν της επιστροφή τους στην εξουσία με κενές υποσχέσεις που, προκειμένου να υφαρπάξουν την ψήφο των συμπολιτών μας, δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν απειλές και συκοφαντίες, να κατασκευάσουν ψευδείς ειδήσεις και να παίξουν ακόμη και επικίνδυνα παιχνίδια εις βάρος του εθνικού συμφέροντος και της ίδιας της χώρας.

Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα αναγνωρίσει το έργο της κυβέρνησής μας που έφερε την Ελλάδα στο φως, και δεν θα συγχωρήσει αυτούς που ευθύνονται για την οικονομική και κοινωνική παρακμή που δημιούργησαν.

 

  1. «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι»: μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά είναι και μια πραγματικότητα. Ποιες οι εκτιμήσεις σας για την ευρωπαϊκή προοπτική, τι θα μπορέσετε εσείς να συνεισφέρετε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εφόσον εκλεγείτε;

Οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι κρίσιμες για την πορεία της Ευρώπης, και κατ’ επέκταση πολύ σημαντικές για την Ελλάδα.

Ο στόχος μας είναι τώρα που η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, που στέκεται  όρθια στις δικές της δυνάμεις, να βγει μπροστά και να έχει λόγο και ρόλο στις αποφάσεις για το μέλλον της  Ευρώπης. Ως υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και εφόσον οι συμπολίτες μου με τιμήσουν με την ψήφο τους, ώστε να τους εκπροσωπήσω στην Ευρωβουλή, θα συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις από τη νέα μου θέση. Όπως εργάστηκα ως Υπουργός Τουρισμού, και πετύχαμε με σκληρή και μεθοδική δουλειά να κάνουμε την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στον τουρισμό, έτσι και μέσα από την Ευρωβουλή, θα αξιοποιήσω τις σχέσεις που έχουμε χτίσει με τους διεθνείς οργανισμούς και τα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων, στα οποία πλέον συμμετέχουμε, προς όφελος της πατρίδας μας. Θα αγωνιστώ με το ίδιο πάθος, για μία Ελλάδα δυνατή στην ευρωπαϊκή οικογένεια, για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας, για τις νέες και τους νέους και τις γενιές που ακολουθούν.

 

  1. Πρόσφατα, από τη Βηρυτό, ανακοινώσατε την πρωτοβουλία σας για την ίδρυση ενός νέου διεθνούς οργανισμό υπό τον ΟΗΕ με έδρα την Ελλάδα, τον ISTO P&P, τι κερδίζει η Ελλάδα μέσα από αυτό;

Στις στρατηγικές μας προτεραιότητες ήταν και πετύχαμε να ισχυροποιήσουμε το θεσμικό ρόλο της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, στον ΟΟΣΑ και σε όλα τα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό, όπου στο παρελθόν η Ελλάδα ήταν απούσα. Αναβαθμίσαμε την εικόνα της Ελλάδας και το κύρος της και πλέον συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση και τη χάραξη αναπτυξιακών πολιτικών διεθνώς για τον τουρισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, και με όραμα την ειρήνη και την ευημερία παγκοσμίως μέσα από τον αθλητισμό και τον τουρισμό, πήρα την πρωτοβουλία, με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τη στήριξη του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, και ιδρύσαμε – για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας με έδρα την Ελλάδα – το Διεθνή Οργανισμό Αθλητισμού και Τουρισμού για την Ειρήνη και την Ευημερία (ISTO for P&P). Θα  έχουμε την ευκαιρία να συμβάλλουμε καθοριστικά στη συνεργασία των κρατών και των λαών, με επίκεντρο τον τουρισμό και τον αθλητισμό. Να  αναδείξουμε και να προβάλουμε την Ελλάδα, διεθνώς, ως κοιτίδα της Δημοκρατίας, των Ολυμπιακών Αγώνων, του Διεθνούς Ολυμπισμού και της φιλοξενίας. Η ανταπόκριση είναι ήδη θετική από μεγάλο αριθμό χωρών, και έχουμε τη στήριξη προσωπικοτήτων με διεθνή εμβέλεια και κύρος, όπως η Πρέσβειρα και πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος για την Βιώσιμη Ανάπτυξη και Εξάλειψη της Φτώχειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, Young-shim Dho, και ο τέως Γ.Γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, Δρ. Taleb Rifai. Η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στην παγκόσμια κοινότητα, και αυτό γίνεται πλέον πραγματικότητα.