«Το 20% του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ θα κατευθυνθεί στον τουρισμό»Στήριξη του Επιτρόπου Μπρετόν στα αιτήματα της Έ. Κουντουρά για γενναία οικονομική στήριξη του τουρισμού από την ΕΕ και δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό

2936

Στηρίζει ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν τα αιτήματα που του έθεσε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά με στόχο τη γενναία οικονομική ενίσχυση του τουρισμού στην ΕΕ και των κρατών-μελών όπως η Ελλάδα που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα.

ELENA KOUNTOURA MEP – THIERRY BRETON COMMISSIONER

Σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που του απηύθυνε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κατά τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου,  o κ. Μπρετόν:

  • Δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει το αίτημα για τη θέσπιση ξεχωριστής γραμμής για τον τουρισμό, στον προϋπολογισμό της ΕΕ, στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.
  • Ανακοίνωσε ότι η πρόταση της κυρίας Κουντουρά για τη σύσταση ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό θα συζητηθεί στη Σύνοδο των Υπουργών Τουρισμού της ΕΕ στις 27 Απριλίου. Πρόκειται για την πρόταση που είχε καταθέσει η κυρία Κουντουρά, ως συντονίστρια της GUE/NGL στην Επιτροπή ΤΡΑΝ και ως εισηγήτρια της ευρωομάδας της, και υιοθετήθηκε στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Thomas Cook τον Οκτώβριο του 2019.
  • Απάντησε ότι το 20% του Σχεδίου Ανάκαμψης της ΕΕ από την πανδημία θα κατευθυνθεί στη στήριξη του τουρισμού (το επικείμενο νέο Σχέδιο Μάρσαλ της Κομισιόν για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών).
  • Συνέστησε ως αναγκαία την ύπαρξη κρατικών εγγυήσεων στο voucher από τα  κράτη-μέλη, με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών αλλά και τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Η κυρία Κουντουρά ζήτησε  επίσης από τον κ. Μπρετόν  να εξασφαλιστεί η γενναία στήριξη των κρατών-μελών -αναφέροντας χαρακτηριστικά την Ελλάδα-, των οποίων ο τουριστικός τους τομέας επιβάλλεται να αποκτήσει τα αναγκαία κεφάλαια και τη χρηματοδότηση για να επιβιώσει.

Στην παρέμβασή της η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ζήτησε να υπάρξουν ευρωπαϊκές πολιτικές και στρατηγικός συντονισμός από το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να διασφαλιστεί οριζόντια η αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και η επιβίωση του τουριστικού κλάδου.

Ενώ για το  σχέδιο δράσης που θα παρουσιάσει η Κομισιόν, τόνισε ότι πρέπει να υποστηρίξει  τον τουριστικό τομέα συνολικά, και όχι μόνο να  περιοριστεί στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για επιχειρήσεις  που έχουν ήδη  πρόσβαση στα υπάρχοντα προγράμματα και εργαλεία της κάθε χώρας. Ολόκληρη η παρέμβαση της κας Κουντουρά (video)

 Ο κ. Μπρετόν επισήμανε ότι ο τουρισμός είναι προτεραιότητα στο χαρτοφυλάκιό του στην ΕΕ και  διαβεβαίωσε την κυρία Κουντουρά ότι θα υπάρξει ισότιμη πρόσβαση των κρατών-μελών στη χρηματοδότηση για την στήριξη του τουρισμού.

Πέραν του σχεδίου δράσης για την άμεση στήριξη  του κλάδου το επόμενο διάστημα, ο Επίτροπος ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί πανευρωπαϊκή Σύνοδος για τον Τουρισμό που προγραμματίζεται για το Σεπτέμβριο 2020.