Ρευματοειδής Αρθρίτηδα

8210

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα προτιμάει τις γυναίκες

Το πρωινό ξύπνημα είναι το χειρότερο. Πονάω. Όλες μου οι αρθρώσεις με σουβλίζουν. Δεν μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι. Η δυσκαμψία και η παραμόρφωση δεν μου επιτρέπουν να αυτοεξυπηρετηθώ. Δακρύζω κάθε φορά που ο γιος μου λέει «Έλα μανούλα να σε βοηθήσω να ντυθείς, μην ανησυχείς, θα βάλω μόνος μου το γάλα». Και εγώ υποφέρω σιωπηλά, σέρνω τα βήματα μου συνεχίζοντας τον Γολγοθά μου.

Επιθετική ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι η διάγνωση. Μου είπαν πρέπει να μάθω να ζω με τον πόνο για το υπόλοιπο της ζωής μου. Ναι, το κρύβω. Δεν μιλάω για το τι περνάω. Δεν θέλω να με λυπούνται. Δεν θέλω να γίνομαι κουραστική. Εγώ η ίδια κουράστηκα να πονάω. Η οικογένεια μου με στηρίζει, ο άντρας μου δεν άντεξε. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια νόσος, που προκαλεί πόνο, δυσκαμψία, πρήξιμο και παραμόρφωση των αρθρώσεων. Προσβάλλει επίσης και άλλα όργανα του σώματος, όπως αγγεία, πνεύμονες, καρδιά κλπ. Είναι η νόσος που προτιμάει τις γυναίκες και δυστυχώς ακόμα και μικρές ηλικίες. Είναι μια αυτοάνοση νόσος (το ανοσολογικό σύστημα παράγει αντισώματα εναντίον του ιδίου του οργανισμού) που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις. Η αιτία της ασθένειας παραμένει άγνωστη.

Η συνεχιζόμενη έρευνα όμως έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στην μελέτη της νόσου. Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν ύπουλα και δεν διακρίνονται εύκολα. Στα μάτια, στο δέρμα, στους πνεύμονες η ακόμη και σε κάποια άρθρωση, έτσι ώστε να ξεγελαστεί ο παθολόγος ή ο ορθοπεδικός και να φτάσει ο ασθενής αργά στον ρευματολόγο που είναι ο μόνος ειδικός για να κάνει την διάγνωση. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα σε αρκετές περιπτώσεις είναι κληρονομική. Δεν υπάρχει μόνιμη ίαση αλλά στους περισσότερους ασθενείς μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Να ανακουφίσουν τον πόνο και να περιορίσουν την καταστροφή και την παραμόρφωση των αρθρώσεων. Οι ασθενείς με σοβαρές βλάβες υποβάλλονται σε ποικίλες χειρουργικές επεμβάσεις και κάποιες φορές καταλήγουν σε αναπηρικό καροτσάκι.

Δέκα γυναίκες Βουλευτές και Ευρωβουλευτές (η Υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου, οι Ευρωβουλευτές Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μαίρη Ματσούκα και Ροδή Κράτσα, οι Βουλευτές Έλενα Κουντουρά, Έλενα Ράπτη, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιλένα Αποστολάκη, Άντζελα Γκερέκου και Ασημίνα Ξηροτύρη) θελήσαμε μετά από πρόσκληση της ρευματολογικής εταιρίας να ενημερώσουμε τον κόσμο και να αναδείξουμε αυτή την μέχρι σήμερα άγνωστη ασθένεια, παίρνοντας συνεντεύξεις από γυναίκες ασθενείς για το βιβλίο που κυκλοφορεί «Απόψεις Γυναικών …για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα». Εγώ προσωπικά συγκινήθηκα και τις θαύμασα όλες τους για την δύναμη της ψυχής τους. Στην Δέσποινα Χατζηχρήστου από τα Γιάννενα, που έδωσε συνέντευξη σε εμένα, θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχηθώ να πάνε όλα καλά και να είναι πάντα έτσι δυνατή.