Παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά στην ειδική συνεδρίαση του ΕΚ με διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς για την επανεκκίνηση του Τουρισμού

2217

Παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά στην ειδική συνεδρίαση του ΕΚ με διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς για την επανεκκίνηση του Τουρισμού. Η Ευρωβουλευτής ζήτησε

  • Στήριξη των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων

  • Αποτροπή απολύσεων

  • Ενιαίους, αναλογικούς και αποτελεσματικούς κανόνες στα ταξίδια στην ΕΕ

Elena Kountoura MEP

H Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά συμμετείχε στην ειδική συνεδρίαση της ομάδας Task Force Tουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε από κοινού με φορείς της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας, για την αποτίμηση της κατάστασης του τουριστικού τομέα στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας.

Στην καίρια αυτή συνεδρίαση, τοποθετήθηκαν η  Alessandra Priante, Περιφερειακή Διευθύντρια για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), ο Eduardo Santander, Εκτελεστικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC), η Lola Una Cardenas, Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), η Cristina Nunez Cuesta, Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιφερειών για ένα Ανταγωνιστικό και Βιώσιμο Τουρισμό (NECSTouR) και ο Juan Marin μέλος του NECSTouR.

Στην παρέμβασή της στη συνεδρίαση,  η κυρία Κουντουρά αναφέρθηκε στην τεράστια οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα ο τομέας  των ταξιδίων και του τουρισμού,  και δεδομένου ότι ακόμη και στα πιο θετικά σενάρια η κανονικότητα δεν θα επανέλθει το 2021, πρόταξε ως αναγκαία τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων για την επιβίωση τους. Τόνισε τον κυρίαρχο ρόλο των θεσμικών οργάνων της ΕΕ καθώς και  των κυβερνήσεων των κρατών-μελών, σε συνεργασία με τον τουριστικό κλάδο,  ώστε:

  • να αποτραπούν οι απολύσεις, ειδικά στις επιχειρήσεις που λαμβάνουν στήριξη από τα κράτη.
  • να αποφευχθούν οι χρεωκοπίες, που είναι μια πραγματική απειλή, ειδικά  για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ανοικτές υποχρεώσεις, δύσκολη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης ενώ δέχονται αφόρητη πίεση από τους οικονομικά ισχυρότερους.

Όσον αφορά την επανεκκίνηση του τουρισμού,  η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και συντονίστρια της GUE/NGL στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN, άσκησε κριτική στη στάση που έχει τηρήσει μέχρι στιγμής η Κομισιόν, και επισήμανε – για πολλοστή φορά από την αρχή της πανδημίας- την ανάγκη λήψης κοινών μέτρων για την ασφάλεια στα ταξίδια.

Χαρακτηριστικά η κυρία Κουντουρά τόνισε:

«Στο  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τo πρώτο σοκ της πανδημίας, απαιτήσαμε εγκαίρως, ήδη από την άνοιξη, τον συντονισμό του ανοίγματος των συνόρων ενόψει της τουριστικής περιόδου. Είχαμε προβλέψει ότι, χωρίς συντονισμό, το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό.

 H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε αδικαιολόγητη αδράνεια, με αποτέλεσμα μεγάλη ταλαιπωρία για χιλιάδες ταξιδιώτες και, δυστυχώς, την αναζωπύρωση της πανδημίας σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Το χάος που επικρατεί ακόμα και σήμερα πρέπει να σταματήσει άμεσα. Χρειάζεται να μπουν απλοί, αναλογικοί και αποτελεσματικοί κανόνες για όλους».