Ομιλία με θέμα την καταπολέμηση του Καρκίνου του μαστού

4465

Φίλες και φίλοι
Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε να βρίσκομαι σήμερα εδώ κοντά σας. Θέλω να σας συγχαρώ για τον αγώνα σας σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά χιλιάδες γυναίκες σε όλον τον κόσμο. Δεν πρόκειται μόνο για αγώνα της ενημέρωση, πρόληψη και καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, αλλά και  για τον αγώνα για την ίδια την ζωή.


Ο Καρκίνος είναι μια λέξη που δυστυχώς πολλοί άνθρωποι δεν τολμούν ούτε καν να την προφέρουν. Γιατί; Γιατί φοβούνται. Όμως ο καρκίνος είναι μια ασθένεια, όχι επειδή είναι ανίατη, αλλά επειδή είναι έξυπνη και χρησιμοποιεί τον φόβο για να αποτρέψει τις γυναίκες να μπουν στην διαδικασία να ψηλαφίσουν το σώμα τους και να χρησιμοποιήσουν την δική τους εξυπνάδα για να προλάβουν ό,τι πιθανόν να τους συμβεί. Καταλαβαίνω το φόβο αυτό, όμως πρέπει να πάψει να αποτελεί εμπόδιο στη ζωή μας. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, είναι να κοιτάξουμε το πρόβλημα κατάματα, με θάρρος και αισιοδοξία και να αγωνιστούμε, για εμάς τις ίδιες, για τις οικογένειες μας, για την ίδια τη ζωή.
Ο μαστός αντιπροσωπεύει για κάθε γυναίκα ένα από τα σημαντικότερα σημεία του σώματός της. Αποτελεί το σύμβολο της μητρότητας και της θηλυκότητας. Δυστυχώς, όμως πολλές γυναίκες αποφεύγουν να μιλήσουν για κάποιο ενδεχόμενο πρόβλημα και να αποκαλύψουν το «μυστικό» τους. Ένα μυστικό όμως που μπορεί να τους σώσει τη ζωή εάν το φροντίσουν έγκαιρα και άμεσα. Ξέρουμε καλά ότι η γυναίκα είναι το στήριγμα της οικογένειας και όταν αυτή νοσεί, τότε υποφέρει ολόκληρη η οικογένεια, ολόκληρη η κοινωνία. Αυτό οφείλεται στον πολλαπλό ρόλο που παίζει η γυναίκα σήμερα: είναι η μητέρα, η σύζυγος, η εργαζόμενη, η νοικοκυρά, η φίλη, η αδελφή… είναι τα πάντα.
Φίλες και φίλοι, το πρώτο πράγμα και το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η ενημέρωση, έτσι ώστε η γυναίκα να γνωρίζει ποια είναι η ασθένεια και τι πρέπει να κάνει για την πρόληψη ή την καταπολέμησή της. Σε όλες τις περιπτώσεις σημαντικό ρόλο παίζει η προσωπικότητα της γυναίκας και η στήριξη από το περιβάλλον της.
Ο έλεγχος δίνει απαντήσεις και έχει την ικανότητα να προστατέψει. Η πρόληψη είναι μια διαδικασία που κάνουμε όλοι καθημερινά στην ζωή μας. Είναι μια καθημερινή ανθρώπινη ενέργεια. Όπως όταν μαγειρεύουμε το πρωί επειδή θα πεινάσουμε το μεσημέρι, όταν κάνουμε εμβόλια στα παιδιά μας για να τα θωρακίσουμε απέναντι στις παιδικές ασθένειες. Πολλές λένε «σε εμένα δεν θα συμβεί», όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σταθω και να ενθαρρύνω όλες τις γυναίκες να δουλέψουμε μαζί για να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι ο Καρκίνος μπορεί να νικηθεί. Ας δώσουμε τη δική μας μάχη, γιατί πραγματικά το μέλλον μας ανήκει. Είναι υποχρέωσή μας ιδιαίτερα σήμερα με τα μέσα ενημέρωσης που παρουσιάζουν τόσα μηνύματα υπέρ της πρόληψης, με την ιατρική και την τεχνολογία να έχουν προοδεύσει σε τέτοιο βαθμό και φυσικά με πρωτοβουλίες σαν τη δική σας να μεταδώσουμε όλοι μαζί το μήνυμα ότι ο Καρκίνος του μαστού μπορεί να νικηθεί. Αυτό είναι το μήνυμα αισιοδοξίας.
Ως Ελληνίδα Βουλευτής επιθυμώ να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις σε αυτόν τον αγώνα αισιοδοξίας, όσον αφορά στον Καρκίνο του Μαστού. Πάνω απ’ όλα όμως ως γυναίκα νιώθω απόλυτα τη σημασία του σκοπού σας και της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Με πνεύμα αισιοδοξίας και πίστης μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα όπως έχουμε ήδη αποδείξει σε όλους τους τομείς. Συγχαίρω την προσπάθεια σας να συμβάλετε στην αφύπνιση της κοινωνίας σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα του Καρκίνου του Μαστού που απασχολεί τόσες χιλιάδες γυναίκες σε όλον τον κόσμο.
Φίλες και φίλοι, ας γίνουμε όλοι μια φωνή για να ακουστεί δυνατά αυτό το μήνυμα, γιατί είναι ένα μήνυμα ζωής. Σας ευχαριστώ.