Oμιλία για τον ρόλο της σύγχρονης μητέρας

14065

Κυρίες και κύριοι.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμητική σας πρόσκληση να βρίσκομαι κοντά σας για να συζητήσουμε το ρόλο της σύγχρονης εργαζόμενης μητέρας, ένα ρόλο που λόγω των σύγχρονων εξελίξεων έχει διαφοροποιεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια.


Σήμερα εμείς οι γυναίκες μπορούμε να νιώθουμε υπερήφανες για ό,τι έχουμε κατακτήσει. Η Ελληνίδα του 2012 είναι τελείως διαφορετική από εκείνη του 1950. Για παράδειγμα, στη δεκαετία του ’50, οι μορφωμένες και επαγγελματικά επιτυχημένες γυναίκες ήταν η εξαίρεση, ενώ σήμερα είναι ο κανόνας. Χαρακτηριστικά όπως η εξυπνάδα, η αποφασιστικότητα, η ανεξαρτησία κλπ έπαψαν να αποτελούν ανδρικό μονοπώλιο. Η γυναίκα κατάφερε να σπάσει τα δεσμά και να ξεφύγει από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού, να κυνηγήσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της και να προσφέρει τελικά στην κοινωνία και στον εαυτό της.
Η γυναίκα είναι η επαγγελματίας, η σύζυγος, η μητέρα, η νοικοκυρά. Ενσαρκώνει όλους αυτούς τους ρόλους παράλληλα στους οποίους μάλιστα ανταποκρίνεται με δυναμισμό και με μεγάλη επιτυχία.
Ως Μητέρα, η γυναίκα είναι η αρχή της ζωής και η ίδια η ζωή. Είναι το πιο τρυφερό και αγαπητό πλάσμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι σύμβολο ενότητας και η προσωποποίηση της παντοτινής και ανιδιοτελούς αγάπης, της αφοσίωσης, της στοργής και της θυσίας. Δεν χωρά αμφιβολία ότι σε κάθε στιγμή της ζωής μας, σε χαρά και λύπη, σε καλές και δύσκολες ώρες, η μάνα είναι αυτή που συμπάσχει με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Προικισμένη με τη δύναμη και την ομορφιά της αγάπης, αποτελεί τον πόλο έλξης της ανθρώπινης ζωής και ευτυχίας. Τιμώντας τη Μάνα, τιμούμε το ανθρώπινο γένος. Εκφράζουμε με τον καλύτερο τρόπο την ευγνωμοσύνη μας για τη ζωή που χαρίζει, τις θυσίες που κάνει, για όλα αυτά που συμβολίζει.
Η μητέρα είναι ο μαγικός εκείνος δεσμός που κρατά ενωμένη την οικογένεια, πολυμελής ή μονογονεϊκή. Γιατί ακόμα και οι γυναίκες που πήραν τη γενναία απόφαση να κρατήσουν και να μεγαλώσουν το παιδί τους μόνες τους, χωρίς την παρουσία συζύγου, είναι και αυτές μητέρες. Έχουν τις ίδιες αγωνίες και τις ίδιες φιλοδοξίες για το μέλλον του παιδιού που έφεραν στον κόσμο.
Δεν υπάρχει τίποτε πιο όμορφο, πιο αγνό και πιο τρυφερό από το άκουσμα της λέξης Μάνα. Κλείνει μέσα τόση υπομονή και καλοσύνη, που στο άκουσμά της αισθανόμαστε ρίγος και συγκίνηση. Το έργο της, όμως, είναι και συνδεδεμένο με την πρόοδο της κοινωνίας. Η μάνα έχει το σπουδαιότερο ρόλο και μια απίστευτη δύναμη. Πλάθει ψυχές. Η αποστολή της δεν είναι απλή γιατί συνειδητά ή ασυνείδητα διαμορφώνει το χαρακτήρα των παιδιών της. Το να είσαι μάνα, σημαίνει ότι έχεις απολαύσει το μεγαλύτερο αγαθό της ζωής. Όμως, και οι ευθύνες είναι τεράστιες, γιατί είναι ευθύνες απέναντι στη ζωή.
Καθημερινά συναντώ και μιλάω με νέους ανθρώπους, με γονείς και μητέρες, που εκφράζουν τους προβληματισμούς τους, τις ανησυχίες τους αλλά και τις δυσκολίες που συναντούν και μοιράζομαι μαζί τους αυτό που τους απασχολεί. Γιατί η είσοδος της γυναίκας στο χώρο εργασίας και μάλιστα με απαιτήσεις ανάλογες και ισότιμες με του άνδρα, από τη μια πλευρά τη γέμισαν ενέργεια, απέκτησε οικονομική αυτονομία και ανεξαρτητοποιήθηκε, από την άλλη πλευρά, όμως, την βάρυναν με καινούριες υποχρεώσεις, άγχος και νέες, πρόσθετες απαιτήσεις. Αν και υπάρχουν ορισμένες αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσο αυτή η οικονομική και επαγγελματική καταξίωση, έδωσε στη γυναίκα αυτό που πραγματικά της αξίζει και που ονειρευόταν, σε καμία περίπτωση δεν έχει κανείς το δικαίωμα να της αρνηθεί να αναδείξει τα προσόντα της, την προσωπικότητά της και τις δεξιότητες της.
Η σύγχρονη εργαζόμενη μητέρα έχει πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις. Ξεκινά την ημέρα της από νωρίς το πρωί για να διευθετήσει τις εργασίες του σπιτιού πριν φύγει για τη δουλειά της, έως αργά το απόγευμα που θα γυρίσει και θα αναλάβει τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, το παιχνίδι, το διάβασμά τους και τόσα άλλα που κάνει καθημερινά μια εργαζόμενη μητέρα, Είναι αποδεδειγμένο ότι η γυναίκα είναι αυτή που «κρατά» την οικογένεια. Στηρίζει το σύντροφό της, μεταδίδει αρχές και αξίες στα παιδιά, φροντίζει το νοικοκυριό, καθώς και την ισορροπία, τη συγκρότηση και σύσφιξη των οικογενειακών σχέσεων. Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι όταν ξεκινάει κανείς μια νέα ζωή, όταν παντρεύεται και αποφασίζει να κάνει οικογένεια, πρέπει από την αρχή να θέτει στόχους συγκεκριμένους, το ζευγάρι να αποφασίζει από κοινού την πορεία τους και να μην παρεκκλίνει από τους αρχικούς του στόχους, όσο είναι δυνατό. Γιατί δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που οι γυναίκες εργάζονται, ο μέλλον σύζυγός τους δεν έχει φέρει καμία αντίρρηση και μετά το γάμο της λέει ότι θα πρέπει να σταματήσει να εργάζεται. Τότε έρχεται αντιμέτωπη με το δίλημμα: καριέρα ή οικογένεια; Σήμερα, όμως, οι γυναίκες αποφασίζουμε να ασχοληθούμε και με τα δύο. Η οικονομική συνεισφορά της γυναίκας στην οικογένεια είναι σημαντική γιατί με το εισόδημά της καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος των οικογενειακών βαρών και προσπαθεί να προσφέρει στα παιδιά της το καλύτερο, ώστε να γίνουν ικανοί άνθρωποι, χρήσιμοι στην κοινωνία και ευτυχισμένοι πάνω απ’ όλα.
Η αλήθεια είναι ότι η γυναίκα άλλαξε τις προτεραιότητές της βάζοντας σε πολλές περιπτώσεις πρώτα στην ιεραρχική κλίμακα την επαγγελματική της σταδιοδρομία και έπειτα την οικογένεια, Η επιλογή αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση καταδικαστέα. Άλλαξε, όμως, το ισοζύγιο. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η εργασία της γυναίκας γίνεται αφορμή για προστριβές μέσα στο σπίτι. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η συμπαράσταση του συζύγου και του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος. Χρειάζεται σωστός προγραμματισμός, καταμερισμός των εργασιών, ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των συζύγων και κατανόηση, ώστε όταν ο ένας απουσιάζει λόγω υποχρεώσεων, ο άλλος να συμπληρώνει το κενό και τα παιδιά, εάν υπάρχουν, να μην εισπράττουν δυσάρεστα συναισθήματα.
Η γυναίκα σήμερα πρωταγωνιστεί στη ζωή και έχει καταλάβει επάξια σημαντικές θέσεις στην αγορά εργασίας, στο δημόσιο βίο, στην πολιτική και γενικότερα σε θέσεις κύρους. Ανταποκρίνεται, με απόλυτη επιτυχία σε όλους τους ρόλους της, ξεχωρίζει και διακρίνεται. Επειδή, όμως, οι υποχρεώσεις της έχουν πολλαπλασιαστεί και κατά συνέπεια ο χρόνος της είναι περιορισμένος, είναι απαραίτητη η συμβολή και η στήριξή της, όπως σας είπα, από το σύζυγό της, το σύντροφό της, από το οικογενειακό της περιβάλλον αλλά και από την ίδια την πολιτεία.
Κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να κλείσω τονίζοντας για άλλη μια φορά τον πολυσήμαντο ρόλο της εργαζόμενης μητέρας. Στο στίβο της καθημερινότητας ο αγώνας μας είναι μια κούρσα που δεν σταματά ποτέ.

Σας ευχαριστώ