Ομιλία Έλενας Κουντουρά στο Συνέδριο του Δικτύου Πόλεων με λίμνες Ελλάδος

6122

Το Συνέδριο με τίτλο «Αξιοποίηση και Διαχείριση Λιμνών. Δύο λέξεις πολλές έννοιες και ερμηνείες» ήταν η πρώτη εκδήλωση του Δικτύου Πόλεων με λίμνες Ελλάδος με φυσική παρουσία, μετά από περίπου δύο χρόνια και στέφθηκε με εξαιρετική επιτυχία (30-31 Οκτ 2021). Την έναρξη του διήμερου συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και Δήμαρχος Δωρίδας κ. Γεώργιος Καπεντζώνης, ο οποίος τόνισε και επανέλαβε το διττό στόχο λειτουργίας του Δικτύου για Προστασία και Ανάπτυξη του περιβάλλοντος και των κατοίκων των παραλίμνιων περιοχών. Η αειφόρος διαχείριση των λιμνών αποτελεί κοινό στόχο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και όλων των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ελενα Κουντουρά απηύθυνε χαιρετισμό :

«Φίλες και Φίλοι,

Σας ευχαριστώ για την  πρόσκληση στο συνέδριό σας στην πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων, που ως Υπουργός Τουρισμού είχα εργαστεί και συνεργαστεί  με τις τοπικές αρχές και φορείς  για την ανάδειξη της ως ελκυστικού προορισμού όλο το χρόνο, την ενίσχυση της συνδεσιμότητας με την καθιέρωση διεθνών πτήσεων και την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού.

Η πρώτη  εθνική στρατηγική για 365 ημέρες το χρόνο τουρισμό στην Ελλάδα, που εφαρμόσαμε στη θητεία μου την πενταετία 2015-2019, οδήγησε στις  υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις σε τουριστικές αφίξεις, έσοδα και επενδύσεις, και απέφερε σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες σε όλη τη χώρα.

Κυρίως όμως έθεσε τις βάσεις  για τη στροφή στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, που αποτελεί πλέον βασικό ζητούμενο στις πολιτικές για τον τουρισμό στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Σήμερα από τη θέση μου ως Ευρωβουλευτής, Συντονίστρια της Πολιτικής μου Ομάδας στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN, και μέλος της ειδικής ομάδας για τον Τουρισμό, Tourism Task Force, εργάζομαι ώστε

  • ο τουρισμός να μπει ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα,
  • η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει την πρώτη στρατηγική για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και
  • να δημιουργηθούν νέοι ευρωπαϊκοί θεσμοί για τον τουρισμό που θα στηρίξουν την Ελλάδα και κάθε χώρα απέναντι στις κρίσεις και τις σύγχρονες προκλήσεις.

Η κλιματική κρίση είναι η κορυφαία πρόκληση που έχουμε μπροστά μας.Η  αντιμετώπισή της δεν μπορεί να γίνεται πλέον αποσπασματικά και δεν έχουμε πλέον κανένα περιθώριο καθυστέρησης. Σε εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, απαιτούνται άμεσα φιλόδοξες στρατηγικές και ολιστικά σχέδια για τη βιώσιμη, δίκαιη  ανάπτυξη σε κάθε χώρα και κάθε περιοχή, με επίκεντρο τον άνθρωπο και με απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτό αποτέλεσε κεντρική μου θέση και πρόταση στην  πρώτη Έκθεση για μία ευρωπαϊκή στρατηγική για το βιώσιμο τουρισμό που με πρωτοβουλία μου εισηγήθηκα και εκπόνησε η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN και υπερψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ζητήσαμε από τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν εθνικά και περιφερειακά  σχέδια βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στον σχεδιασμό λοιπόν για την επόμενη ημέρα, η συμβολή σας είναι καταλυτική. Διότι γνωρίζετε  καλύτερα από τον καθένα τις  προκλήσεις και τις ανάγκες του τόπου σας, αλλά και τις δυνατότητες και ευκαιρίες που θα βελτιώσουν αισθητά την καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και την εμπειρία των επισκεπτών.

Η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους  αρμόδιους αναπτυξιακούς φορείς και οργανισμούς και με την τοπική κοινωνία έχουν λόγο και ρόλο στην εφαρμογή ολιστικών σχεδίων σε κάθε περιοχή στην Ελλάδα για την διπλή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Οι λίμνες, και όλες οι παραλίμνιες περιοχές και πόλεις,  μπορούν μέσα από τον κατάλληλο σχεδιασμό και την ορθή   αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων και προγραμμάτων, να αποτελέσουν πρότυπο αειφόρου διαχείρισης και ανάπτυξης.

Είναι φυσικά αναγκαίο να προχωρήσουν γρήγορα τα απαιτούμενα  έργα υποδομών και οι πράσινες επενδύσεις για τη θωράκιση των περιοχών απέναντι στην κλιματική κρίση και εντεινόμενα καιρικά φαινόμενα.

Είναι εξίσου σημαντικό όμως να ανασχεδιαστούν οι πολιτικές για την αειφόρο διαχείριση και αξιοποίηση του  φυσικού αυτού πλούτου για μακροπρόθεσμα κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Και να αναπτυχθούν με σχέδιο ήπιες δραστηριότητες στις λίμνες που συνδέονται με τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τη φύση, και θα  εξασφαλίζουν την προστασία του οικοσυστήματος, ταυτόχρονα όμως θα  δημιουργούν νέες βιώσιμες  θέσεις εργασίας και νέες πηγές εσόδων για τις τοπικές κοινωνίες.

Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να σας συγχαρώ για το σπουδαίο έργο σας και τις πρωτοβουλίες  που έχετε αναλάβει μέχρι σήμερα, και   να τονίσω ότι είμαι στη διάθεσή σας για να προωθήσω και να στηρίξω σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις θέσεις σας σε ζητήματα που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη κάθε περιοχής της χώρας μας.

Σας ευχαριστώ.»