Νταβίντ Σασόλι (1956-2022): «Ένας παθιασμένος Ευρωπαίος»

7131

«Ανταποκρίθηκε επάξια στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, πιέζοντας επίμονα για πιο προοδευτικές πολιτικές, για μια πιο δίκαιη και ισχυρή Ευρώπη».

Δήλωση της Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ελενας Κουντουρά για τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι που πέθανε στις 11 Ιανουαρίου 2022.

 

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παγώσαμε με την είδηση του θανάτου του προέδρου Σασόλι. Βιώνουμε όχι μόνο την απώλεια ενός ικανότατου προέδρου, μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ενός οραματιστή, που με το έργο του, το πείσμα και το ήθος του τίμησε τους πολίτες της Ευρώπης και ενδυνάμωσε τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διετέλεσε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του μόνου ευρωπαϊκού θεσμού που εκλέγεται απευθείας από τους λαούς, στην πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανταποκρίθηκε επάξια στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, πιέζοντας επίμονα για πιο προοδευτικές πολιτικές, για μια πιο δίκαιη και ισχυρή Ευρώπη.

Θερμός υποστηρικτικής της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του κοινού ευρωπαϊκού οράματος, έβλεπε πάντα τη μεγάλη εικόνα για όλα αυτά που μας ενώνουν. Και διεκδικούσε η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ενωτικά απέναντι στις κορυφαίες προκλήσεις. Θυμίζω τη θέση του για την ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής διαχείρισης στο μεταναστευτικό και την επιμονή του για ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό πακέτο για την ανάκαμψη από την πανδημία. Δεν ήταν λίγες οι φορές που στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας και υπερασπίστηκε δημόσια και ξεκάθαρα τα κεκτημένα δικαιώματά μας, για παράδειγμα έναντι της αυξανόμενης επιθετικότητας της Τουρκίας.

Μία από τις στιγμές που ξεχωρίζω ήταν στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα με αφορμή τη συμπλήρωση των σαράντα ετών από την ένταξη της χώρας μας στην Ε.Ε. Απευθυνόμενος στα παιδιά που φιλοξενούνταν στην Κιβωτό του Κόσμου, είπε «εσείς πρέπει να αλλάξετε τον κόσμο των ενηλίκων», στέλνοντας ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα και ταυτόχρονα βαθιά ανθρώπινο προς όλους μας.

ΠΗΓΗ : LIFO