Έλ. Κουντουρά στο Ευρωκοινοβούλιο : «Ποιός θα στηρίξει τον ευρωπαϊκό τουρισμό, αν όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση;»

10543

Παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά στην Ολομέλεια του ΕΚ για την κατάρτιση συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης των επιπτώσεων στην ΕΕ από την κατάρρευση της Thomas Cook

ELENA KOUNTOURA MEP – GUE/NGL

Σχέδιο στήριξης του ευρωπαϊκού τουρισμού, των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών που πλήττονται από την κατάρρευση της Thomas Cook ζήτησε η ευρωβουλευτής της GUE/NGL Έλενα Κουντουρά, στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της πτώχευσης του ταξιδιωτικού ομίλου στην Ευρώπη.

Η κα Κουντουρά επισήμανε τον καταλυτικό ρόλο του τουρισμού και των μεταφορών ως ισχυρού αναπτυξιακού πυλώνα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τόνισε ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και έχει ζωτική σημασία για την ανάπτυξη πολλών παραγωγικών κλάδων, ολόκληρων περιφερειών και νησιωτικών περιοχών της Ευρώπης.
«Ποιός θα στηρίξει τον ευρωπαϊκό τουρισμό, αν όχι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση», προέτρεψε χαρακτηριστικά.

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ανέδειξε το έλλειμμα που υπάρχει σήμερα στην ΕΕ όσον αφορά την αντιμετώπιση των κρίσεων που πλήττουν οριζόντια την τουριστική δραστηριότητα στην Ευρώπη, όπως η πτώχευση της Thomas Cook, αλλά και των προκλήσεων που επιφέρουν μεταξύ άλλων η κλιματική κρίση, τα εντεινόμενα καιρικά φαινόμενα, το προσφυγικό, και το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας.

« Έχουμε μόνο μία οδηγία για τον επαναπατρισμό των τουριστών και μεμονωμένες κινήσεις κρατών-μελών, με κριτήριο το εθνικό συμφέρον και χωρίς συντονισμό.
Δεν υπάρχει μηχανισμός στήριξης των τοπικών κοινωνιών και των θέσεων εργασίας, και κανένας μηχανισμός ενίσχυσης της εικόνας του ευρωπαϊκού τουρισμού που δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα, με αρνητικές επιπτώσεις για όλους».

Η κα Κουντουρά πιέζει για την κατάρτιση συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης και ζήτησε η ΕΕ να αναλάβει συγκεκριμένα μέτρα για:
Την ενίσχυση της νομοθεσίας για την προστασία των ταξιδιωτών απέναντι σε έκτακτα γεγονότα
• Την κατάρτιση ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης των κρίσεων στον τουρισμό που θα διασφαλίζει τη στήριξη των εργαζομένων, των τοπικών κοινωνιών, και της εικόνας της Ευρώπης, ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού.