Κινητήρια δύναμη ο τουρισμός για την οικονομία, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις

7003

άρθρο της Υπ. Τουρισμού Ελενας Κουντουρά στην εφημερίδα ΒΗΜΑ  / 15 Οκτωβρίου 2018

Με στρατηγικό στόχο τον  τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο στην Ελλάδα και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη,  η εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική που εφαρμόζουμε από το 2015 σε πέντε αναπτυξιακούς άξονες έχει αποδώσει. Για τρεις συνεχόμενες χρονιές, ο  ελληνικός τουρισμός κατέγραψε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 7% ετησίως, υψηλότερους του παγκόσμιου μέσου όρου, με 6 εκατ. επιπλέον διεθνείς αφίξεις και τις υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις σε όλα τα τουριστικά μεγέθη.

Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά

Το 2017 είναι χρονιά-ρεκόρ όλων των εποχών στα τουριστικά έσοδα στις αφίξεις με αύξηση 9% που αγγίζουν για πρώτη φορά τα 30 εκατομμύρια, στις πληρότητες, τις διανυκτερεύσεις και στις επενδύσεις. Περισσότερα από 300 νέα επενδυτικά σχέδια την τελευταία διετία  υφιστάμενων και νέων ξενοδοχειακών μονάδων υψηλών κατηγοριών αδειοδοτήθηκαν ή είναι σε διαδικασία αδειοδότησης. Στον αναπτυξιακό νόμο κατατέθηκαν 254  τουριστικές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 920 εκατ. ευρώ.

Η ισχυρή θετική  δυναμική συνεχίζεται και για το 2018, με  διψήφια αύξηση των προκρατήσεων και με έντονη κινητικότητα για την προώθηση νέων επιχειρηματικών σχεδίων στην ελληνική τουριστική

Μέσα από διαπραγματεύσεις και συμφωνίες μας  με τους παράγοντες της διεθνούς τουριστικής, αυξάνουμε διαρκώς τα τουριστικά μερίδια μας στις ξένες αγορές. Επιμηκύναμε την θερινή τουριστική περίοδο από το Μάρτιο έως το Νοέμβριο.

Ενισχύσαμε τη συνδεσιμότητα, ανοίξαμε νέες ξένες αγορές επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης και προωθήσαμε νέους ελληνικούς προορισμούς. Δώσαμε  προτεραιότητα στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, ένα τεράστιο κεφάλαιο αναξιοποίητο στο παρελθόν.

Με σειρά μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής αγοράς, απλοποιήσαμε τις διαδικασίες αδειοδότησης και λειτουργίας, θεσπίσαμε σύγχρονες προδιαγραφές και κριτήρια, και δημιουργήσαμε το πλαίσιο για την προσέλκυση νέων επενδύσεων  υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Στις επαφές μας στα διεθνή φόρα και σε διμερείς συναντήσεις με επενδυτικούς παράγοντες του εξωτειρκού,προωθούμε δυναμικά την Ελλάδα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Προσκαλέσαμε και προσελκύσαμε το ενδιαφέρον κορυφαίων ομίλων που διερευνούν συγκεκριμένες ευκαιρίες στον τουρισμό και το realestateκαι διεθνείς αλυσίδες  επεκτείνονται στην Ελλάδα.

Στηρίζουμε με προγράμματα του ΕΣΠΑ τον  εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων και την ίδρυση νέων.

Προτεραιότητά μας είναι να ενισχύσουμε τη  διαθεσιμότητα και την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος,   ώστε να καλύψουμε τις νέες αναπτυξιακές ανάγκες της τουριστικής αγοράς και να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων και νέες θέσεις εργασίας όλα τα επόμενα χρόνια.

Ο τουρισμός αποτελεί κινητήρια δύναμη για την οικονομία και γέφυρα  για την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών κλάδων. Ενισχύει  τις μεταφορές, το λιανικό εμπόριο, τον τομέα εστίασης,  τις εξαγωγές, τις αγορές tax free, τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, τις τοπικές αγορές. Δίνει ώθηση στην ενέργεια, τη μεταποίηση, την κτηματαγορά, τις νέες τεχνολογίες.

Στρατηγική αναπτυξιακή επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί  η  διασύνδεση του τουρισμού με όλους τους παραγωγικούς τομείς και ιδιαίτερα με την πρωτογενή παραγωγή,  τον αγροδιατροφικό τομέα και τη μεταποίηση ώστε να στηρίξουμε τους επαγγελματίες όλων των κλάδων και τις τοπικές κοινωνίες.

Σε στενή συνεργασία με τις Περιφέρειες, τους Δήμους, τα Επιμελητήρια, τους τουριστικούς και αναπτυξιακούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, αξιοποιούμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής ώστε τα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη της τουριστικής ανάπτυξης να διαχυθούν σε όλη τη χώρα.

Η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού είναι επιτυχία της Ελλάδας. Ο τουρισμός είναι  η μεγάλη επένδυση στο μέλλον μας για την οικονομική και κοινωνική ευημερία της πατρίδας