Η Γυναίκα στον αγώνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

5743

Περπατάω ανάμεσα στους πάγκους με τα λαχανικά και τα φρούτα. Γνωστοί, γείτονες, πελάτες στη λαϊκή της γειτονιάς μας έχουν ήδη μπει στο προεκλογικό κλίμα. Μια νέα γυναίκα με τα δύο πιτσιρίκια της κρεμασμένα από τη φούστα της με σταματάει και, αφού μου εκφράζει την υποστήριξη και την αγάπη της, μου λέει με πάθος: «θέλω να προσφέρω, να συμμετέχω στη βελτίωση της καθημερινότητας μας. Κατεβαίνω υποψήφια δημοτική σύμβουλος. Εσείς η ίδια αλλά και όλες οι γυναίκες της κεντρικής πολιτικής σκηνής ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μας δίνετε έμπνευση, κουράγιο και όραμα». Της χαμογελώ και την ενθαρρύνω να συνεχίσει.

«Ξέρετε, δεν ήταν εύκολη απόφαση. Όταν ανακοίνωσα στην οικογένεια μου τις προθέσεις μου, μόνο ο άντρας μου, αν και ξαφνιάστηκε, μου είπε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια μου και θα σεβαστεί την επιλογή μου. Δεν σας κρύβω, όμως, ότι τα ταμπού και οι προκαταλήψεις είναι πολύ έντονα ακόμη και στις μέρες μας. Αγωνίζομαι να αποδείξω ότι είμαι ικανή, να πείσω ότι θα σταθώ στο ύφος των περιστάσεων. Είμαι ενεργός πολίτης και έχω άποψη, θέλω να μπορώ να συμμετέχω στα κοινά και να ενθαρρύνω και άλλους νέους αλλά και γυναίκες να ακολουθήσουν».

Της ευχήθηκα καλή επιτυχία και εκείνη με ευχαρίστησε που είμαστε εκεί για να εμπνέουμε, να στηρίζουμε και να αγωνιζόμαστε. Συνέχισα να περπατάω ενώ σκεφτόμουν τις μάχες που έχουμε δώσει οι γυναίκες για να πετύχουμε τα αυτονόητα. Το δικαίωμα στη μόρφωση, στην εργασία, στο εκλέγειν και στο εκλέγεσθαι, στις ίσες ευκαιρίες. Και, ενώ όλα αυτά είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα στο στίβο της καθημερινότητας. Προσπαθούμε να πείσουμε ότι και χρήσιμες είμαστε και αποτελεσματικές, και δεν υπάρχει κανένας λόγος αποκλεισμού μας από την πολιτική ζωή του τόπου. Για να συμμετέχουμε στα κοινά και να δείξουμε τις ικανότητες και τις δεξιότητες μας, χρειαζόμαστε τη στήριξη της οικογένειας μας, την αποδοχή της κοινωνίας και των ΜΜΕ. Με όραμα, λοιπόν, ένα καλύτερο αύριο, μια καλύτερη Ελλάδα, εύχομαι σε όλους και όλες εσάς που ρίχνεστε στον αγώνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάθε επιτυχία.