Η γη εκπέμπει SOS. Οφείλουμε να την ακούσουμε

6806

Ατμοσφαιρική ρύπανση, φαινόμενο του θερμοκηπίου, τρύπα του όζοντος, όξινη βροχή, αύξηση των απορριμμάτων. Φαινόμενα τα οποία πριν από μερικές δεκαετίες ήταν άγνωστες λέξεις, τώρα παίρνουν σάρκα και οστά δίνοντας μορφή στο χειρότερο εφιάλτη μας: έναν πλανήτη που δεν θα μπορεί να συντηρήσει και την πιο απλή μορφή ζωής. Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι η πραγματικότητα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σε λίγα χρόνια τα παιδιά μας. Μια πραγματικότητα που θα καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την επιβίωση μας στον πλανήτη.

Στις ανεπτυγμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν χωρίς να σέβονται το περιβάλλον, είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Και εδώ ακριβώς είναι που απαιτείται μια ριζική αλλαγή συμπεριφοράς και πρακτικής, έτσι ώστε η χρήση των φυσικών πόρων να γίνεται με πιο ορθολογικό τρόπο. Προσέχω και φροντίζω το περιβάλλον σημαίνει «είμαι υπεύθυνος, ενεργός πολίτης που έχω εντάξει στην καθημερινότητα μου μια εντελώς φιλική προς το περιβάλλον στάση». Σημαίνει ότι «προσέχω να μην ρυπαίνω ούτε στο ελάχιστο», ότι «μαθαίνω στα παιδιά μου πως με το να πετούν χαρτιά στο δρόμο και πλαστικά στη θάλασσα προκαλούν άλλο ένα πλήγμα στο επιβαρυμένο περιβάλλον μας». Επίσης, ότι «δεν σπαταλάω άσκοπα νερό και ενέργεια, και συμμετέχω ενεργά στις προσπάθειες πολιτών, Πολιτείας αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων».

Ως μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος στη Βουλή, θέλω να τονίσω πως η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της σε πληθώρα περιβαλλοντικών ζητημάτων. Η Ένωση, μέσα από το έργο και τις δράσεις της, αλλά και οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν πλέον διαμορφώσει μία «συνεχώς αυξανόμενη» περιβαλλοντική συνείδηση. Οφείλουμε ως πολίτες να ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο και να αυξήσουμε την ευαισθησία μας απέναντι στο περιβάλλον. Οφείλουμε να ενημερωθούμε για τους τρόπους εκείνους που θα βοηθήσουν τη γη μας ξανά να «ανασάνει». Η λύση δεν βρίσκεται μόνο σε κυβερνητικές και κοινοτικές προσπάθειες, αλλά και στη δική μας ατομική δράση. Χρόνος ακόμη υπάρχει… για να δράσουμε όμως άμεσα και αποτελεσματικά.