Εξαιρετικές οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και για το 2018

8124

Άρθρο της Υπ. Τουρισμού Ελενας Κουντουρά στην εφημερίδα Βραδυνή / 3 Μαρτίου 2018.

Η εθνική περιφερειακή τουριστική πολιτική που σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε την τελευταία τριετία έχει ως στόχο την καθιέρωση της Ελλάδας,  ως παγκόσμιου ελκυστικού  προορισμού  για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο.  Για τρεις συνεχόμενες χρονιές, η Ελλάδα εξασφάλισε ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 7% σημειώνοντας αντίστοιχα ρεκόρ σε όλα τα τουριστικά μεγέθη: τις διεθνείς αφίξεις – που ξεπέρασαν τα 26 εκατομμύρια το 2015, τα 28 εκατομμύρια το 2016 και το 2017 αναμένεται να αγγίξουν τα 30 εκατομμύρια – τα έσοδα, τις διανυκτερεύσεις, την πληρότητες των καταλυμάτων, την ενίσχυση των διεθνών αεροπορικών συνδέσεων, καθώς και στην απασχόληση και τις νέες επενδύσεις.

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

 

Με τις προκρατήσεις του 2018 να καταγράφουν μία ισχυρή αύξηση άνω του 10%, όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε προς ένα ακόμη ρεκόρ τουρισμού. 

Η συνεπής εφαρμογή της τουριστικής μας πολιτικής,που έχει οδηγήσει σταθετικά αποτελέσματατων τελευταίων ετών, έχει ενισχύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Με βασικούς άξονες την επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου, το άνοιγμα νέων δυναμικών ξένων αγορών, την προώθηση νέων ελληνικών προορισμών και την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού δημιουργήσαμε ένα ελκυστικό περιβάλλον για νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Τα τελευταία δύο χρόνια κατατέθηκαν στο Υπουργείο Τουρισμού περισσότερες από 300 επενδυτικές προτάσεις για ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, ενώ 254 τουριστικές επενδύσεις έχουν υποβληθεί στον νέο αναπτυξιακό νόμο.Επιπλέον, δώσαμε προτεραιότητα στην αναβάθμιση των υφιστάμενων και την ενίσχυση των νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεών μέσω δύο προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ύψους 210 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κυβέρνηση με ισχυρή πολιτική  βούληση και  με πολύ  συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο υλοποιεί τον εθνικό στόχο για την οριστική έξοδο από την κρίση, την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας σε νέες και υγιείς βάσεις, και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.Με την επιτυχή επικείμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οιεπόμενοι μήνες ως τον προσεχή Αύγουστο είναι καθοριστικοί για την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και την οριστική έξοδο απόαυτό.

Η ελληνική οικονομία κινείται πλέον με θετικούς ρυθμούς. Οιεκτιμήσεις του ΟΟΣΑ χάριν των εξαιρετικών επιδόσεων του τουρισμού προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης για το 2018 άνω του 2,3%.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ως και το τέλος του Νοεμβρίουείχαν δημιουργηθεί128.230 νέες θέσεις εργασίας.Άνοδο 5% καταγράφει ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, όπως επίσης και η μεταποίηση άνω του 3%. Η φετινή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου οδήγησε σε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία, την εστίαση και το λιανικό εμπόριο. Ενώ, εντυπωσιακή αύξηση κατέγραψαν τόσο οι εξαγωγές (15% στο οκτάμηνο), όσο καιοι άμεσες ξένες επενδύσεις (70% στο ενιάμηνο).

Ο τουρισμός αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της κυβέρνησης. Είναι πυλώνας ανάπτυξης και κινητήρια δύναμη για την οικονομία και για την κοινωνία. Συμβάλλει άμεσα και έμμεσα στο 20% του ΑΕΠ, και στην απασχόληση με σχεδόν 1 εκατ. άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Συνδέεται και υποστηρίζει σχεδόν κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα όπως η  πρωτογενής παραγωγή,  το εμπόριο, οι εξαγωγές, η προώθηση των τοπικών προϊόντων.Και ταυτόχρονα αποτελεί τη«γέφυρα» για την υλοποίηση σημαντικών έργων στην ενέργεια, τις υποδομές, τις μεταφορές και τις νέες τεχνολογίες.

Με στόχο τον τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, υλοποιούμε  μία ολοκληρωμένη και συνεκτική εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική, με πλήρη συντονισμό στο κυβερνητικό έργο και σε στενή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τις Περιφέρειες, τις τοπικές αρχές, τα Επιμελητήρια, τους τουριστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα.

Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε  περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, νέα επαγγελματική δραστηριότητα και νέες σταθερές πηγές εσόδων, που θα επιτρέψουν να στηρίξουμε κάθε προορισμό και κάθε τοπική κοινωνία, ώστε να διαχυθούν ισόρροπα τα οικονομικά οφέλη της υψηλής τουριστικής ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα.