Έλενα Κουντουρά: Ζητά παρέμβαση της Κομισιόν για εξάλειψη των διακρίσεων στην Ελλάδα σε βάρος των σοβαρά νοσούντων εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου

33

Απάνθρωπο το δίλημμα «μισθός ή θεραπεία» για τους καρκινοπαθείς

Η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά, μετά τη δημοσιοποίηση εξοργιστικού περιστατικού στην χώρα μας, όπου καρκινοπαθής αναπληρώτρια εκπαιδευτικός αναγκάστηκε να επιλέξει εάν θα συνεχίσει τις θεραπείες της ή θα αναλάβει υπηρεσία στο σχολείο που είχε τοποθετηθεί, κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Κομισιόν.

Στην ερώτησή της  η Έλενα Κουντουρά  επισημαίνει ότι παραβιάζεται το ενωσιακό δίκαιο, που απαγορεύει την εισαγωγή διακρίσεων σε βάρος των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αναφέρεται συγχρόνως στη διαδικασία επί παραβάσει που έχει ήδη ξεκινήσει η Κομισιόν κατά της  Ελλάδας, διότι το ελληνικό δίκαιο προβλέπει λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες απασχόλησης για τους εκπαιδευτικούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε σύγκριση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, στα ζητήματα της αναρρωτικής άδειας.

Στην περίπτωση της αναπληρώτριας εκπαιδευτικού, που είχε διαγνωστεί με καρκίνο,  αναγκάστηκε να πιάσει δουλειά πριν περάσει μισός μήνας από τις ακτινοθεραπείες και το πολύ σοβαρό χειρουργείο στο οποίο υπεβλήθη, διότι δεν δικαιούταν πάνω από 22 μέρες αναρρωτική άδεια και το ελληνικό κράτος θα σταματούσε να την πληρώνει. Στη συνέχεια όταν διαγνώσθηκε ξανά με καρκίνο σε άλλο σημείο, πριν τις αρχές της εκπαιδευτικής χρονιάς, κλήθηκε να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τις θεραπείες της ή εάν θα πήγαινε στο σχολείο που τοποθετήθηκε.

Με την ερώτησή της, η Έλενα Κουντουρά επισημαίνει το απάνθρωπο δίλημμα που τίθεται «μισθός ή θεραπεία». Ζητά από την Επιτροπή να απαντήσει εάν έχει γνώση για τις περιπτώσεις διακρίσεων στην Ελλάδα μεταξύ των εργαζομένων ανάλογα με το είδος της σύμβασης, αλλά και ποιες ενέργειες σκοπεύει να αναλάβει για να διασφαλιστούν ίσα δικαιώματα στους σοβαρά νοσούντες εργαζομένους, ανεξαρτήτως συμβάσεως.

Η νέα παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά στην Κομισιόν έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης ερώτησης που κατέθεσε για διακρίσεις σε βάρος των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών στη χορήγηση αδειών μητρότητας.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση της Έλενας Κουντουρά στην Κομισιόν:

Παραβίαση της ενωσιακής Οδηγίας 1999/70/ΕΚ λόγω διακρίσεων σε βάρος αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Ελλάδα λόγω σοβαρής ασθένειας.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περιπτώσεις, όπου αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που διαγιγνώσκονται με σοβαρές και δυσίατες ασθένειες αντιμετωπίζουν διακρίσεις ως προς τα εργασιακά και λοιπά δικαιώματα, συγκριτικά με τους μόνιμους συναδέλφους τους. Αιτήματα για ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας και επιπλέον ημερών αναρρωτικής άδειας, κατά τη διάρκεια θεραπειών και ανάρρωσης, απορρίπτονται από τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Παιδείας με την αιτιολογία ότι δεν προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο1. Ως μοναδική λύση παρουσιάζεται η επιστροφή στην εργασία τους αμέσως με το πέρας του θεραπευτικού ή αναρρωτικού διαστήματος, χωρίς όμως να τους καταβάλλεται μισθός για το διάστημα αυτό2.

Λαμβάνοντας υπ΄όψιν:

-Το άρθρο 54 παρ 1 και 3 του εθνικού νόμου 3528/2007 του Υπαλληλικού Κώδικα.

-Τη παράβαση του ενωσιακού δικαίου λόγω της μη ορθής μεταφοράς στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου, η οποία απαγορεύει την εισαγωγή διακρίσεων σε βάρος των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά και τη διαδικασία επί παραβάσει που κίνησε η Επιτροπή κατά της Ελλάδας [INFR(2024)4013]3,

-Το απάνθρωπο δίλλημα «μισθός ή θεραπεία» που τίθεται στους Έλληνες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, σε περίπτωση που νοσήσουν σοβαρά,

Ερωτάται η Επιτροπή:

-Έχει γνώση για αυτές τις περιπτώσεις διακρίσεων μεταξύ των εργαζομένων, όσον αφορά τις αναρρωτικές άδειες και τα λοιπά εργασιακά δικαιώματα, ανάλογα με το είδος της σύμβασης, στην Ελλάδα;

-Ποιες ενέργειες σκοπεύει να αναλάβει, ώστε να διασφαλιστούν στην Ελλάδα ίσα δικαιώματα στους σοβαρά νοσούντες εργαζομένους, ανεξαρτήτως συμβάσεως;

  1. Στην πραγματικότητα στο Αρ.657 του Α.Κ. ορίζεται ρητά πως δύναται να διατηρηθεί η αξίωση του εργαζομένου για το μισθό, μολονότι δεν παρέχει εργασία, όταν το κώλυμα για παροχή εργασίας οφείλεται σε σπουδαίο λόγο, όπως η ασθένεια του μισθωτού, όπως προκύπτει απ’ τις διατάξεις των αρθ.660, 661 ΑΚ, της παρ. 3 του άρθρου 5 του Ν. 2112/1920 (ΦΕΚ Α’ 67), του άρθρου 8 του Β.Δ/τος 16/18-7-1920 και του άρθρου 3 του Ν.4558/1930 (ΦΕΚΑ’ 124) αλλά και όπως έχει γίνει δεκτό από τη νομολογία των δικαστηρίων (Μον.Πρωτ.Αθ. 826/2011, Α.Π. 542/2010, Εφ. Αθηνών 4214/2010, κ.ά.)
  2. Βλ. λχ. https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/473918_eipan-se-anaplirotria-na-dialexei-i-tin-therapeia-toy-karkinoy-tis-i-merokamato
  3. Το ελληνικό δίκαιο προβλέπει λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες απασχόλησης για τους εκπαιδευτικούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που εργάζονται σε δημόσια σχολεία σε σύγκριση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, όσον αφορά την αναρρωτική άδεια.