Έλενα Κουντουρά στο “Παρόν”: Ο πρωθυπουργός που δεν ήξερε και δεν φταίει σε τίποτα

5084

Άρθρο της Ελενας Κουντουρά στο Παρόν (19/3/2023)

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών οδήγησαν την Ελλάδα στη λιτότητα και στην πτώχευση, σε σκληρά Μνημόνια και εποπτεία, στη φτωχοποίηση και στην εξαθλίωση της κοινωνίας, στη διάλυση του κράτους και της οικονομίας. Παρέδωσαν τον Ιανουάριο του 2015 στον Αλέξη Τσίπρα την Ελλάδα χρεωμένη, με τους μισθούς και τις συντάξεις κομμένες σχεδόν στο μισό και τα ταμεία άδεια, δεμένη πισθάγκωνα, με άλυτες παθογένειες και χωρίς προοπτική για βιώσιμο μέλλον.

 

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, παρότι δεσμευόταν από τις υπογραφές και τις συμφωνίες των προηγούμενων κυβερνήσεων και υπό την αφόρητη πίεση της «τρόικας», κατάφερε μόλις σε τεσσεράμισι χρόνια αυτό που τότε έμοιαζε ακατόρθωτο: Να ρυθμίσει τα χρέη, να μειώσει δραστικά την ανεργία, να αυξήσει τους μισθούς, να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος, να δημιουργήσει σταθερές βάσεις ανάπτυξης και προόδου.
Σίγουρα δεν έγιναν όλα καλά και υπήρξαν και λάθη. Η κυβέρνηση, όμως, αυτή εργάστηκε σκληρά και έντιμα και παρέδωσε τη χώρα ελεύθερη, απαλλαγμένη οριστικά από τα Μνημόνια, με 37 δισ. ευρώ απόθεμα στα ταμεία, για να ασκηθούν πολιτικές με πυρήνα τον άνθρωπο και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε το 2019, χωρίς δεσμεύσεις, με τα ταμεία γεμάτα, με μια οικονομία σε συνεχόμενη ανάπτυξη, με προοπτικές προόδου και ευημερίας. Μια κυβέρνηση, όμως, ανεξέλεγκτη, αυταρχική και αλαζονική, που ασκεί σκληρή αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη πολιτική, προς το συμφέρον των λίγων και ισχυρών.
Με τις πολιτικές της εκτίναξε τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, με ολέθριες συνέπειες για την κοινωνία, διόγκωσε το χρέος, άδειασε ξανά τα ταμεία, στήριξε την αισχροκέρδεια και βύθισε ξανά τη χώρα στην απελπισία και στη φτώχεια.
Η Νέα Δημοκρατία επένδυσε στην επικοινωνιακή προβολή της ως η κυβέρνηση των αρίστων, στηρίζοντας το αφήγημα ότι όλα τα καλά γίνονται με εντολή του πρωθυπουργού, ενώ για όλα τα δεινά στη χώρα μας ευθύνονται όλοι οι άλλοι. Φταίνε οι εξωγενείς παράγοντες, το ανθρώπινο λάθος, οι ανεπαρκείς εργαζόμενοι, το κακό Δημόσιο, η κακιά μας η μοίρα και, κυρίως, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Για όλες τις συμφορές που μας έχουν βρει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο πρωθυπουργός δεν ήξερε και δεν φταίει σε τίποτα.
• Δεν ήξερε για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα που αποκάλυψε τους θανάτους στους εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένους και νοσηλευομένους, όπως και για την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και μονάδων εντατικής θεραπείας, με ανυπολόγιστο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
• Δεν ήξερε για τις σκανδαλώδεις δραστηριότητες των στελεχών της ΝΔ Πάτση, Χειμάρα, Νικολάου και άλλων.
• Δεν ήξερε για το σκάνδαλο των υποκλοπών, που κλονίζει τη δημοκρατία μας, παρότι ο ίδιος πήρε την ΕΥΠ υπό την ευθύνη του με νόμο και τοποθέτησε διοικητή της ΕΥΠ τον εκλεκτό του, για τον οποίο επίσης δεν ήξερε ότι δεν είχε τα νόμιμα προσόντα.
• Δεν ήξερε για τις απευθείας αναθέσεις πολλών δισ. από την κυβέρνησή του, αρκετές από τις οποίες ήταν σκανδαλώδεις, κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
• Δεν ήξερε ότι η κυβέρνησή του απελευθέρωσε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και κινδυνεύει η περιουσία των Ελλήνων, με 700.000 ακίνητα να έχουν μεταφερθεί σε ξένα funds.
• Δεν ήξερε για την αισχροκέρδεια στην ενέργεια και το ανοδικό «ράλι» τιμών σε βασικά είδη της καθημερινότητας.
• Δεν ήξερε για τα θέματα ασφαλείας, την απαξίωση του δικτύου και την επικίνδυνη κατάσταση των ελληνικών σιδηροδρόμων, παρά τις απεργίες και τα εξώδικα των εργαζομένων και παρά τις συζητήσεις στη Βουλή μετά από ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.
• Δεν ήξερε ότι κατά την καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων συνδικάτων, φορέων και πολιτών ο κόσμος τρώει ξύλο και χημικά.
• Δεν ξέρει ούτε ότι η κυβέρνησή του προωθεί αθόρυβα και βιαστικά, πριν από τις εθνικές εκλογές, πολυνομοσχέδια-«σκούπα» εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση του νερού και εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Και όπως διαβεβαιώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον ελληνικό λαό κάθε φορά, αν ο πρωθυπουργός ήξερε, δεν θα επέτρεπε να συμβούν όλα αυτά τα δεινά στη χώρα. Σε αντίθεση, λοιπόν, με τον πρωθυπουργό, που δεν ήξερε και δεν φταίει, ο ελληνικός λαός γνωρίζει και θα τον στείλει σύντομα στην αντιπολίτευση.

Πηγή: https://www.paron.gr/2023/03/20/elena-koyntoyra-sto-quot-p-quot-o-prothypoyrgos-poy-den-ixere-kai-den-ftaiei-se-tipota/