Έλενα Κουντουρά: «Στηρίξτε την προοδευτική έκθεση του ΕΚ για την ειρήνη, την ασφάλεια και την εξάλειψη των ανισοτήτων, που προωθεί για πρώτη φορά την ισότητα των φύλων στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ»

2144

Ομιλία της Ευρωβουλευτή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  για την ψήφιση της Έκθεσης προώθησης της ισότητας των φύλων στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της ΕΕ.

Elena Kountoura MEP – EPlenary

Την πεποίθηση της ότι η έκθεση για την προώθηση της Ισότητας των Φύλων  στην Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ είναι προοδευτική και θα επιφέρει περισσότερη ασφάλεια, αλληλεγγύη και δημοκρατία, ανέφερε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά κατά τη ψήφιση της έκθεσης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ως εισηγήτρια της ευρωομάδας της GUE/NGL η κυρία Κουντουρά συνέβαλε καθοριστικά στην διαμόρφωση της έκθεσης και 26 δικές της προτάσεις  που κατέθεσε ως τροπολογίες, έγιναν δεκτές και ενσωματώθηκαν με ευρεία πλειοψηφία στο κείμενο που τέθηκε προς  ψήφιση.

Στην ομιλία της, η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία  επισήμανε ότι 20 χρόνια μετά την ιστορικής υιοθέτησης του ψηφίσματος 1325 των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται  σημαντικές ανισότητες και αδικίες.

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά,  οι γυναίκες «συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα στις θέσεις ευθύνης και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αποδυναμώνοντας την ικανότητά μας να εξασφαλίσουμε βιώσιμη ειρήνη και να οικοδομήσουμε ανθεκτικότερες κοινωνίες.

Αυτή η προοδευτική έκθεση θα είναι η δική μας απάντηση, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προώθηση της ισότητας στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική».

Σύμφωνα με την κυρία Κουντουρά, και βάση των προτάσεων που η ίδια  κατέθεσε και συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση:

 • Ενισχύεται η ίση εκπροσώπηση, η προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και η εξασφάλιση επαρκών χρηματοδοτικών πόρων γι’ αυτό το σκοπό.
  • Ενσωματώνεται η διάσταση του φύλου στη μεταναστευτική και εμπορική πολιτική της Ε.Ε.
 • Επιχειρείται η καταπολέμηση του τράφικινγκ, που πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες και τα παιδιά.
  • Διασφαλίζεται η διαρκής συνεργασία και η πραγματική στήριξη της ΕΕ σε οργανώσεις γυναικών και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Παρέχεται ενεργή υποστήριξη για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία σε τρίτες χώρες.
  • Προωθείται η ενεργή συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες
  • Βελτιώνεται το πλαίσιο στήριξης των γυναικών στο νέο Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα GAP III.

«Για εμάς, αυτά δεν αποτελούν απλώς ζητήματα δικαιοσύνης, αλλά καθοριστικούς παράγοντες για έναν κόσμο με περισσότερη ασφάλεια, αλληλεγγύη και δημοκρατία», κατέληξε η κυρία Κουντουρά.