Έλενα Κουντουρά στην Ολομέλεια του ΕΚ: «H ΕΕ ενωμένη να απαντήσει με ισχυρές κυρώσεις στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας εναντίον της Ευρώπης»

2644

Αιχμηρή κριτική στη μέχρι σήμερα  στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα άσκησε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ζήτησε άμεση επιβολή ισχυρών οικονομικών κυρώσεων.

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

Η συζήτηση του κρίσιμου αυτού ζητήματος στην Ολομέλεια αποφασίστηκε μετά από πρόταση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Η κυρία Κουντουρά απευθυνόμενη στον Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας,  Ζοζέπ Μπορέλ, απέδωσε τη συνεχιζόμενη επιθετική πολιτική  της Τουρκίας στο γεγονός ότι το  Συμβούλιο δεν έχει δείξει την πολιτική βούληση να αρθρώσει ηχηρή απάντηση απέναντι στις τουρκικές απειλές, και για αυτό η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί τις εκκλήσεις προς αποκλιμάκωση.

Τόνισε εμφατικά ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, αναφέροντας ότι οι τουρκικές  απειλές δεν στρέφονται μόνο κατά της Ελλάδας, της Κύπρου ή σήμερα και της Γαλλίας, αλλά στρέφονται κατά της ίδιας της Ένωσης, και «απειλούν ευθέως την ουσία των αρχών της και τον πυρήνα του κεκτημένου της».

Χαρακτήρισε προκλητικό το γεγονός ότι η ΕΕ επιβάλει fast-track κυρώσεις κατά τρίτων χωρών, αλλά την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ομοφωνία για ισχυρές κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία που επιτίθεται στην Ευρώπη, διότι ευρωπαϊκά Κράτη συνεχίζουν να διατηρούν ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα αυτή και η αλληλεγγύη να μένει στα λόγια.

«Μπροστά σε αυτήν την εξωτερική απειλή, η ΕΕ οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να συγκροτήσει ένα ισχυρό μέτωπο, για την άμεση επιβολή ισχυρών οικονομικών κυρώσεων» επισήμανε στην ομιλία της, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να κατανοήσει η Τουρκία ότι απέναντι στις προκλήσεις της υπάρχει μια ενωμένη αποφασιστική Ευρώπη.

«Μόνο έτσι θα εγκαταλείψει την επιθετική πολιτική της και θα δοθεί η δυνατότητα για έναν πραγματικό διάλογο», κατέληξε η κυρία Κουντουρά.