Έλενα Κουντουρά στην Ολομέλεια: Ανεπαρκής η αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά. Να ενισχυθούν τα μέτρα, οι μηχανισμοί και οι χρηματοδοτήσεις στήριξης των γεωργών, επαγγελματιών και τοπικών κοινωνιών που πλήττονται

37

Με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Έλενα Κουντουρά έθεσε το οξύ πρόβλημα της λειψυδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αντιμετωπίζουν κυρίως οι χώρες του Νότου, ιδιαίτερα η Ελλάδα, και ζήτησε να ληφθούν νέα μέτρα στήριξης.

EPlenary – Elena Kountoura MEP

Στη σχετική συζήτηση, για την «ξηρασία και τις  ακραίες καιρικές συνθήκες ως απειλή στις τοπικές κοινωνίες και την γεωργία της Ε.Ε στην εποχή της κλιματικής αλλαγής», αναφέρθηκε στο σημαντικό πλήγμα που υφίστανται οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι και συνολικά οι επαγγελματίες και οι τοπικές κοινωνίες που βιώνουν ήδη συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Η Έλενα Κουντουρά τόνισε ότι τα υπάρχοντα εργαλεία δεν επαρκούν. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το μέγεθος του προβλήματος.

Ζήτησε συγκεκριμένα  να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί αλληλεγγύης   και να προτείνει η Κομισιόν νέα, στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες που πλήττονται.

Ιδιαίτερα για τον γεωργικό τομέα, τόνισε την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης της καινοτομίας και ψηφιοποίησης στην αγροτική παραγωγή καθώς και της εφαρμογής βιώσιμων πρακτικών διαχείρισης των υδάτων.

Η παρέμβαση της  Έλενας Κουντουρά είναι η δεύτερη κατά σειρά, μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα στην Κομισιόν, εκθέτοντας το πρόβλημα και  ζητώντας άμεσα νέες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.

H τοποθέτηση της Έλενας Κουντουρά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

« Η λειψυδρία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την περιοχή της Μεσογείου, με σοβαρές περιβαλλοντικές,  κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Η Ελλάδα βιώνει ήδη οξεία κρίση, με πολλές περιοχές και νησιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η πρωτογενής παραγωγή πλήττεται, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι υποφέρουν, οι επαγγελματίες στη μεταποίηση και τον τουρισμό δοκιμάζονται, και οι τοπικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες ελλείψεις σε νερό.

Η καινοτομία και η ψηφιοποίηση στην αγροτική παραγωγή, καθώς και η εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών διαχείρισης υδάτων, είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να ενισχυθούν.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, δυστυχώς δεν επαρκούν.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αναλάβετε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες ενίσχυσης των ευρωπαϊκών μηχανισμών αλληλεγγύης και να προτείνετε νέα, πιο στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία  που θα στηρίξουν τις χώρες του Νότου, και ιδιαίτερα την Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπίσουν το μέγεθος της πρόκλησης και να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.»

Το βίντεο της παρέμβασης: