Η Έλενα Κουντουρά ομιλήτρια στο Global Tourism Forum στις Βρυξέλλες για τον ηγετικό ρόλο των γυναικών στον τουρισμό

6167

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά συμμετείχε ως ομιλήτρια για τον ηγετικό ρόλο των γυναικών  στον τουρισμό, στη Σύνοδο  Leaders  Summit  Europe 2022 στις Βρυξέλλες, που διοργάνωσε o διεθνής φορέας  Global  ourism  Forum.

Elena Kountoura MEP – Women in Tourism / Leaders Summit Europe 2022

Στη Σύνοδο έλαβαν μέρος παράγοντες της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας, εκπρόσωποι πολιτικών φορέων, ευρωβουλευτές, και γυναίκες σε θέσεις ευθύνης στον τουρισμό διεθνώς.

GLOBAL TOURISM FORUM – Leaders Summit Europe 2022

Η Έλενα Κουντουρά μίλησε για τον κρίσιμο ρόλο των γυναικών σε ηγετικές θέσεις στον τουρισμό, όχι μόνο για την επιτυχή πορεία του κλάδου, αλλά συνολικά για την κοινωνική και  οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο των προορισμών και των τοπικών κοινωνιών.

Τόνισε ότι οι γυναίκες, παρότι αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον τουρισμό  σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, υποαμείβονται κατά μέσο όρο 15% έναντι των ανδρών, είναι πιο εκτεθειμένες σε ελαστικές μορφές απασχόλησης  και έχουν συγκριτικά πολύ χαμηλότερη εκπροσώπηση σε θέσεις ευθύνης, γεγονός που συνιστά σημαντική απώλεια ταλέντου στην ΕΕ.

Αναφέρθηκε στα πρόσφατα θεσμικά βήματα και πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ άλλων με την υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας Women on Boards, που προβλέπει την αύξηση στο 40% της εκπροσώπησης των γυναικών σε διοικητικά συμβούλια εισηγμένων εταιρειών στην ΕΕ καθώς και  στα μέτρα διαφάνειας της Κομισιόν με στόχο την εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών για εργασία ίσης αξίας. Ενώ, ανέδειξε την ανάγκη ακόμη πιο φιλόδοξων οριζόντιων πολιτικών και προγραμμάτων στήριξης των γυναικών, για την ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και την καλύτερη πρόσβασή τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις της Ε. Κουντουρά