Δήλωση της Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενας Κουντουρά, συντονίστριας στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN της πολιτικής ομάδας LEFT, για την τραγωδία στα Τέμπη.

5944

Σήμερα είναι ημέρα βαθιάς θλίψης για την Ελλάδα. Η σκέψη μας είναι στους ανθρώπους που έφυγαν άδικα και θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και να ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επενδύσει εκατομμύρια ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία στους σιδηροδρόμους, διότι το τρένο είναι το μέσο μεταφοράς του μέλλοντος και “κλειδί” για τη βιωσιμότητα των μεταφορών και της οικονομίας. Για αυτό, κάθε κράτος μέλος οφείλει να έχει προτεραιότητά  του την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την ασφάλεια των σιδηροδρομικών δικτύων. Ειδικά στη χώρα μας, όπου οι εργαζόμενοι είχαν επισημάνει επανειλημμένως ότι υπήρχαν κενά στην ασφαλή λειτουργία και κυκλοφορία των τρένων.

Για τον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο εφαρμογής «Έλεγχος-χειρισμός και σηματοδότηση του σιδηροδρομικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», το παρατρόχιο σύστημα ETCS (European Train Control System) θα έπρεπε να λειτουργεί από το 2020, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ήταν ήδη υπό κατασκευή. Το σχέδιο αυτό κατατέθηκε στην Κομισιόν λαμβάνοντας υπόψη τον Κανονισμό  (ΕΕ) 2016/919 και τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2017/6.

Αφού διερευνηθούν τα αίτια αυτής της τραγικής σιδηροδρομικής σύγκρουσης  και αποδοθούν ευθύνες, θα πρέπει να αναλάβουμε δράση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να μην επαναληφθεί η τραγωδία αυτή.