Δήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης – 9 Μαΐου 2021

1134

της Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενας Κουντουρά στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ της Πελοποννήσου.

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ο φετινός εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης, που συμβολίζει την αρχή της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 71 χρόνια πριν με τη Διακήρυξη Σουμάν για την ειρήνη και τη συνεργασία, συμπίπτει με την επέτειο των 40 ετών  από την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Στην κοινή αυτή πορεία, έχουν υπάρξει αμέτρητες διαπραγματεύσεις, ζυμώσεις, δυσκολίες και συμβιβασμοί. Πάνω από όλα όμως, η συνεργασία αυτή έχει αποφέρει ουσιαστική πρόοδο και πραγματικά οφέλη σε όλες τις χώρες και τους πολίτες, προάγοντας τις θεμελιώδες αξίες για τις οποίες δημιουργήθηκε: την Ειρήνη, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, την Αλληλεγγύη.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα μία κορυφαία πρόκληση. Η πανδημία δεν έχει αφήσει καμία χώρα αλώβητη. Απαιτούνται ακόμη πιο  γενναίες πολιτικές αποφάσεις που θα εξαλείψουν τους αποκλεισμούς, τις  διακρίσεις και υφιστάμενες ανισότητες που επέτεινε η πανδημία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να βγει από την κρίση αυτή πιο δυνατή, στη βάση των  θεμελιωδών αξιών της και με απόλυτη προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών της. Για αυτό πρέπει να εφαρμόσει μία ισχυρή ευρωπαϊκή κοινωνική ατζέντα  με επίκεντρο τον άνθρωπο. Μόνο τότε θα μπορέσει να είναι η ανάκαμψη δίκαιη  και η βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη να γίνει υπόθεση όλων μας τα επόμενα χρόνια.

Πηγή : εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ της Πελοποννήσου