Το χθες το σήμερα και το αύριο για τον ελληνικό τουρισμό

10701

Ομιλία στην ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ «Το χθες το σήμερα και το αύριο για τον ελληνικό τουρισμό» στην Ρόδο (28/6/2019).

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση στην εκδήλωση με επίκεντρο το χθες, το σήμερα και κυρίως το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

Ομιλία για τον τουρισμό σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ρόδο

Χάρη στην ισχυρή πολιτική βούληση αυτής της κυβέρνησης, στο σχέδιό μας με συγκροτημένη πολιτική, με σκληρή δουλειά και στοχευμένες ενέργειες, καταφέραμε  ο τουρισμός να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή  στην εθνική μας προσπάθεια για την ανάταση και την ανάπτυξη, και μία μεγάλη ευκαιρία που ανοίγεται και αξιοποιούμε για το μέλλον.

Η κυβέρνησή μας είναι η πρώτη κυβέρνηση στην Ελλάδα που αναγνώρισε την τεράστια αξία  του τουρισμού ως ισχυρή κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία. Η πρώτη που  σχεδίασε και εφάρμοσε  αποτελεσματικά  σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη σε όλη τη χώρα. Που άκουσε όλους τους φορείς, εξέτασε όλα τα προβλήματα σε κάθε επιμέρους κλάδο, που έλυσε παθογένειες δεκαετιών, έδωσε λύσεις, ικανοποίησε δίκαια αιτήματα. Ξεπέρασε όλες τις προκλήσεις με επιτυχία, ενίσχυσε την εξωστρέφεια και το κύρος της Ελλάδας ως κορυφαίου παγκόσμιου προορισμού, που δημιούργησε ευκαιρίες για όλους μέσα από τον τουρισμό.

Ποτέ πριν  ο τουρισμός δεν αποτελούσε προτεραιότητα.  ούτε τα χρόνια πριν την αρχή της ελληνικής κρίσης, ούτε και μετά έως το 2015.Από το 2012 άρχισε να κινείται ανοδικά, με δυναμική όμως περιορισμένη, με αποσπασματικές ενέργειες, και  ήταν εμφανές ότι δεν υπήρχε προσήλωση και σχέδιο.

Ο πρωθυπουργός μας Αλέξης Τσίπρας μου εμπιστεύτηκε αυτό το σημαντικό  παραγωγικό υπουργείο  στις αρχές του 2015,  μία χρονιά με πολλές αντιξοότητες, οπότε σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε  την πρώτη στην Ελλάδα ενιαία εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική:

 • Με όραμα και στόχο 365 ημέρες τουρισμό στην Ελλάδα
 • Με πυρήνα μας τη βιώσιμη ανάπτυξη
 • Με επίκεντρο τον άνθρωπο
 • Και με σκοπό μας να δημιουργήσουμε νέα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη, που στήριξαν την οικονομία μας στα πιο δύσκολα χρόνια της κρίσης και έδωσαν νέα πνοή σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Για  πρώτη φορά προωθήσαμε την Ελλάδα όχι μόνο ως κορυφαία επιλογή για τον ήλιο και τη θάλασσά της, αλλά ως παγκόσμιο τουριστικό προορισμό που προσφέρει μοναδικές αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες όλο το χρόνο.

Με τη στοχευμένη στρατηγική μας αναδείξαμε  τα ανταγωνιστικά πλεονέκτημα κάθε περιφέρειας, κάθε προορισμού σε όλη την Ελλάδα, για την ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη μέσα από

 • Την επέκταση της τουριστικής περιόδου
 • Την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών
 • Την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού
 • Το άνοιγμά μας σε νέες αγορές επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης,
 • Την προσέλκυση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Επιδιώξαμε τη σταθερή ετήσια αύξηση των εθνικών μας μεριδίων μέσα από

 • στρατηγικές συνεργασίες με ξένους τουριστικούς ομίλους και αεροπορικές εταιρείες
 • δράσεις διείσδυσης σε ξένες αγορές, παραδοσιακές και νέες που ανοίξαμε
 • Στοχευμένο πρόγραμμα προβολής και προώθησης με πολλαπλάσια αποτελεσματικότητα, μέσω του ΕΟΤ που ισχυροποιήσαμε
 • Την καθιέρωση νέων απευθείας πτήσεων, που σε ετήσια βάση οδήγησαν σε αύξηση κατά 1-2 εκατομμύρια επιπλέον αεροπορικές θέσεις για την Ελλάδα.

 

ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ & ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 4ΕΤΙΑΣ  – ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΙΑ

Με ενέργειες που σχεδιάσαμε και αναλάβαμε άμεσα, ξεπεράσαμε συνεχείς δυσκολίες, και με την τουριστική στρατηγική μας σε ορίζοντα τετραετίας, φέραμε από το 2015 και μέχρι σήμερα, συνεχή ρεκόρ όλων των εποχών σε αφίξεις, σε έσοδα και σε όλα τα τουριστικά μεγέθη.

Το 2015, ήταν μία δύσκολη χρονιά, με τις  διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και το δημοψήφισμα, με  οικονομική ασφυξία που είχαν επιβάλλει οι θεσμοί, την κινδυνολογία για το Grexit, τα capital controls στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, και ένα πρωτοφανές κύμα εκτεταμένης αρνητικής δημοσιότητας στο εξωτερικό και πολλές από τις βασικές ξένες τουριστικές  αγορές σε πτωτική πορεία.Καταφέραμε με τις ενέργειές μας όχι μόνο να αποφύγουμε την κατάρρευση του τουρισμού μας, αλλά διατηρήσαμε τη ζήτηση ισχυρή και  η χρονιά έκλεισε με 2 εκατομμύρια επιπλέον διεθνείς αφίξεις, όπως είχαμε θέσει στόχο, στα 26 εκατομμύρια.

Το 2016,  ενεργήσαμε μέσα στις  έκτακτες συνθήκες του προσφυγικού ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη, και όπου η Ελλάδα στάθηκε με πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια,  στέλνοντας ένα παγκόσμιο μήνυμα φιλοξενίας, αλληλεγγύης και πολιτισμού.Με πολιτικές επιχειρησιακές και επικοινωνιακές ενέργειες, θωρακίσαμε τον τουρισμό μας, και με δυναμικά προγράμματα προβολής τους και με νέες συμφωνίες στο εξωτερικό για την τόνωση των νησιών όχι μόνο ανατρέψαμε την αρνητική εικόνα, αλλά φέραμε συνολικά στην Ελλάδα 2 ακόμη εκατομμύρια επιπλέον διεθνείς αφίξεις, στα 28 εκατομμύρια. Και τα δύο τελευταία χρόνια οι  πανέμορφοι αυτοί προορισμοί ανέκαμψαν πλήρως τουριστικά και κατέγραψαν ρεκόρ.

Το 2017, ξεπεράσαμε όλους τους κλυδωνισμούς από τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε γειτονικές χώρες και τα  τρομοκρατικά χτυπήματα στην καρδιά της Ευρώπης, και με  τις στρατηγικές μας συμφωνίες στην Ευρώπη και με  την άντληση νέων μεριδίων από μακρινές αγορές, φέραμε άλλα δύο εκατομμύρια επιπλέον επισκέπτες, που για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα  30 εκατομμύρια.

Το 2018, χρονιά με συνεχείς απρόβλεπτες εξελίξεις, λόγω της καλοκαιρίας στην Ευρώπη, του Μουντιάλ, και φυσικών καταστροφών,   η στρατηγική μας απέδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα σε ορίζοντα τετραετίας και ήταν η καλύτερη χρονιά στον ελληνικό τουρισμό.  Φέραμε 3 εκατομμύρια επιπλέον επισκέπτες, στα  33,1 εκατομμύρια  και νέο ιστορικό ρεκόρ εσόδων. Στηρίξαμε επίσης την κρουαζιέρα, που επηρεάστηκε σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στις γειτονικές μας χώρες. Με επαφές, αλλά και με κεντρικές συμφωνίες, με διεθνείς ομίλους, αλλά και ειδικότερα με  ομίλους της ευρωπαϊκής κρουαζιέρας για 20% αύξηση των επιβατών από την Ευρώπη, συγκρατήσαμε τα μερίδιά μας, και εξασφαλίσαμε αύξηση  των επισκεπτών και των εσόδων από την κρουαζιέρα το 2018.

Την τετραετία αυτή,  αυξήσαμε πάνω από  35% τον τουρισμό στην Ελλάδα, με ρυθμούς τουριστικής ανάπτυξης σε επίπεδα 7-9% ετησίως, σταθερά διπλάσιους του παγκόσμιου μέσου όρου, και συνεχή ιστορικά ρεκόρ στις  διεθνείς αφίξεις, στα  33,1 εκατομμύρια το 2018, σε απόλυτα νούμερα 9 εκατομμύρια περισσότερες από το 2014.

Τα τουριστικά έσοδα ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 18,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC).

Ο   τουριστικός τομέας της Ελλάδας το 2018

 • αναπτύχθηκε με 6,9%, ρυθμό ανάπτυξης 3,5 φορές υψηλότερο από το σύνολο της εθνικής μας οικονομίας , που ήταν 2,0% και του ευρωπαϊκού ρυθμού ανάπτυξης 2,4%.
 • H συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα και είναι  το 20,6% του ΑΕΠ της χώρας.
 • Ένα στα πέντε ευρώ προέρχονται από τον τουρισμό, στηρίζοντας συνολικά την οικονομία με  37,5 δις. ευρώ.

Η θεαματική αυτή   τουριστική αύξηση που κινητοποιήσαμε συνέβαλε καταλυτικά στην εθνική προσπάθεια της κυβέρνησής μας να βγάλει  τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια, να την οδηγήσει στην ανάπτυξη,να προσελκύσουμε μεγάλο αριθμό επενδύσεων, περισσότερα από 400 επενδυτικά τουριστικά σχέδια σε όλη τη χώρα, και περισσότερες από 55.000 νέες κλίνες σε μονάδες υψηλών κατηγοριών.

Λόγω  της αύξησης του τουρισμού τα δύο τελευταία χρόνια είχαμε  διψήφια αύξηση κερδών στα ξενοδοχεία της χώρας, +51,6% το 2017 με βάση τους δημοσιευμένους ισολογισμούς τους ως το Νοέμβριο του 2018, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες. Επίσης το 2018 σημειώθηκε, αύξηση 28,4% του κύκλου εργασιών των ταξιδιωτικών γραφείων σε σχέση με το 2017, η υψηλότερη επίδοση της τελευταίας τετραετίας.

Επιπλέον ο τουρισμός συμπαρέσυρε στην ανάπτυξη και όλους τους παραγωγικούς κλάδους, όπως οι μεταφορές, το εμπόριο και οι εξαγωγές, οι κατασκευές, η κτηματαγορά. Ενδεικτικά, το 2018, με βάση τα επίσημα στοιχεία είχαμε

 • αύξηση 12,6% των επισκεπτών στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους , περισσότεροι από 18,6 εκατομμύρια, και αύξηση 12.5% στις εισπράξεις.
 • Αύξηση 20% στις tax-free αγορές με μέσο όρο συναλλαγής πάνω από 330 ευρώ.
 • Αύξηση 10% στον κλάδο ενοικίασης αυτοκινήτων, σε ιστορικά υψηλά για τη χώρα
 • Αύξηση 10% της οικοδομικής δραστηριότητας ως προς τον αριθμό των αδειών, λόγω των νέων επενδύσεων,
 • Αύξηση 17% στις επενδύσεις στον κλάδο της αγοράς ακινήτων και της κτηματαγοράς

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Το πιο σημαντικό όμως είναι  η καταλυτική συμβολή του τουρισμού μας στη  στη μείωση της ανεργίας κατά 8 και πλέον μονάδες και στη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων  θέσεων εργασίας που κινητοποιήσαμε την τελευταία τετραετία, με την τουριστική ανάπτυξη που δημιουργήσαμε την τετραετία αυτή. Ο τουρισμός

 • Καταλαμβάνει την 1η θέση στη συνολική αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα,
 • αντιπροσωπεύει το 25,9% των θέσεων εργασίας.
 • Μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας είναι στον τουρισμό
 • Η συνολική απασχόληση στον τομέα της φιλοξενίας υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο το 2019, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του WTTC.
 • Ενώ, σύμφωνα και με την τελευταία μελέτη της Alpha Bank ο τουρισμός είναι ο κυρίαρχος τομέας στη δημιουργία θέσεων εργασίας τη φετινή χρονιά.
 • Ενώ και τα πρόσφατα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ έδειξαν ότι το φετινό Μάιο, περισσότερες από 48.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στον τομέα των καταλυμάτων, και  581 στις υπηρεσίες εστίασης.

Oι εργαζόμενοι είναι η ψυχή του ελληνικού τουρισμού. Έδωσαν και δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό ώστε η χώρα μας να ξεχωρίζει διεθνώς και να διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο της φιλοξενίας μας.

Για την κυβέρνησή μας η στήριξη τους αποτέλεσε προτεραιότητα. Δεν  αρκεί να έχουμε ευχαριστημένους επισκέπτες, ευχαριστημένους  κατοίκους στις τουριστικές μας περιοχές, πάνω από όλα πρέπει να έχουμε εργαζόμενους που να νιώθουν ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι από τη  δουλειά τους και την καριέρα τους. Συνεργαστήκαμε στενά με το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Εργασίας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στον τουρισμό, την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, και διεκδικήσαμε επίμονα τη βελτίωση των  όρων και συνθηκών εργασίας. Εντείναμε τους ελέγχους. Μειώσαμε την αδήλωτη εργασία κατά 10 μονάδες, στο 9% από 19%. Με την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και την  επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, συμβάλλαμε ώστε πολλές από τις  δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήσαμε, να είναι  πλέον πλήρους απασχόλησης. Ο τουρισμός ήταν από τους πρώτους κλάδους που επιδιώξαμε και εξασφαλίσαμε την επέκταση των κλαδικών  συμβάσεων εργασίας. Με τις συμβάσεις εργασίας,  την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού  και την αύξηση του κατώτατου μισθού, διεκδικήσαμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες ,και πετύχαμε υψηλότερες αμοιβές  και καλύτερες εργασιακές συνθήκες για τους εργαζομένους στα επαγγέλματα που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με τον τουρισμό.

 

ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ – ΕΙΚΟΝΑ 2019

Όσον αφορά το 2019, είχαμε επισημάνει από την αρχή ότι θα ήταν μία χρονιά ιδιαίτερη και απαιτητική, λόγω πολλών εξωγενών και αστάθμητων παραγόντων που επηρέασαν και επηρεάζουν όλη την ευρωπαϊκή οικονομία και αγορά. Γεγονότα στην καρδιά της Ευρώπης όπως τα κίτρινα γιλέκα, η αναστάτωση γύρω από το Brexit, τα οικονομικά προβλήματα αεροπορικών εταιρειών, ο αυξημένος ανταγωνισμός και οι επιθετικές επιδοματικές πολιτικές γειτονικών χωρών, οι προβλέψεις για την καλοκαιρία στην Ευρώπη- και όπως είδαμε αυτές τις ημέρες οι συνθήκες καύσωνα σε πολλές χώρες-  είναι εξελίξεις που προβλέψαμε ότι θα δημιουργήσουν μία πιο ρευστή εικόνα και επιδιώξαμε να προετοιμαστούμε εγκαίρως.

Το  πρώτο τετράμηνο του 2019 συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού  με διψήφια αύξηση πάνω από 10% στις αεροπορικές αφίξεις και πάνω από 22% στα τουριστικά έσοδα, σε συνέχεια των περσινών ιστορικών ρεκόρ. Εργαστήκαμε  σκληρά τα προηγούμενα χρόνια, με όραμα, με σχέδιο, με στρατηγική που απέδωσε και συνεχίζει να αποδίδει. Μία στρατηγική που σε παγκόσμιο επίπεδο έχει  αναγνωριστεί ως πρότυπο στην τουριστική ανάπτυξη, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού, και όλους τους διεθνείς φορείς.

Η διεθνής αναγνώριση που πλέον η χώρα μας απολαμβάνει στον τουρισμό, συνοδεύτηκε και από σειρά βραβείων που για πρώτη φορά κατακτήσαμε.

Η Ελλάδα διακρίθηκε στους κορυφαίους παγκόσμιους θεσμούς βραβείων στο εξωτερικό ως:

 • ο καλύτερος προορισμός αναψυχής παγκοσμίως
 • Τα καλύτερα νησιά του κόσμου,
 • ο πρώτος προορισμός για κρουαζιέρα,
 • η πρώτη επιλογή για οικογενειακές διακοπές,
 • και το βίντεο μας, παραγωγής του ΕΟΤ για την προώθηση και προβολή της Ελλάδας ως προορισμού 365 ημέρες το χρόνο ψηφίστηκε ως το καλύτερο βίντεο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, έλαβε το κορυφαίο βραβείο στην ψηφοφορία του παγκόσμιου κοινού και 7 συνολικά διακρίσεις σε διεθνείς διοργανώσεις.

Έλαβα προσωπικά  από το  Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού  WTTC, το βραβείο   του παγκόσμιου πρωταθλητή στον τουρισμό «Global Champion 2019» και το βραβείο της καλύτερης Υπουργού Τουρισμού της χρονιάς παγκοσμίως στη Διεθνή Έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου,  για την επιτυχημένη τουριστική στρατηγική μας που  έφερε την Ελλάδα στο επίκεντρο της προσοχής της παγκόσμιας ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

 

ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής μας, εκτός από την πολύ μεγάλη ανάπτυξη που φέραμε στον τουρισμό τα 4 τελευταία χρόνια, πετύχαμε με τις  παρεμβάσεις μας  η  Ελλάδα, που στο παρελθόν ήταν απούσα, σήμερα  να έχει  αποκτήσει ισχυρό θεσμικό ρόλο στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό, και πολύ μεγάλη εξωστρέφεια. Με πρωτοβουλίες που ανέλαβα

 • Θέσαμε για πρώτη φορά υποψηφιότητα και εκλεγήκαμε μέλος στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για το 2018 έως το 2021, όπου για πρώτη φορά συμμετέχει η Ελλάδα στην χάραξη των παγκόσμιων πολιτικών.

Σε συνέχεια αυτής της πολύ μεγάλης επιτυχίας, διεκδίκησα και εξασφάλισε η Ελλάδα να αναλάβει την Προεδρία και της Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την Ευρώπη για την επόμενη διετία.

 • έχουμε αναλάβει θέση αντιπροεδρίας στην Επιτροπή Τουρισμού του ΟΟΣΑ για το 2019, σε συνέχεια της πολύ επιτυχημένης προεδρίας για πρώτη φορά της Ελλάδας, που είχα την τιμή από τον ΟΟΣΑ να προεδρεύσω  στην 100η επετειακή συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού το 2017 στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι
 • συνεργαζόμαστε στενά με όλους τους διεθνείς φορείς και συμμετέχουμε ενεργά στη χάραξη των πολιτικών για τον τουρισμό παγκοσμίως.
 • Με πρωτοβουλία που ανέλαβα και στήριξε ο πρωθυπουργός μας Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ιδρύεται για πρώτη φορά με έδρα την Ελλάδα διεθνής οργανισμός, ο ISTO for P&P, που θα προωθεί μέσα από τον τουρισμό και τον αθλητισμό, την ειρήνη και την ευημερία παγκοσμίως. Ήδη πολύ μεγάλος αριθμός χωρών έχει ανταποκριθεί θετικά για να ενταχθούν στον Οργανισμό.
 • Αναβαθμίσαμε το ρόλο της Ελλάδας, ως ηγέτιδα δύναμη στην τουριστική ανάπτυξη της Μεσογείου για τα επόμενα χρόνια. Με διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες μας σε κορυφαίο επίπεδο, συνεργαζόμαστε με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, την Ιορδανία, και πρωταγωνιστούμε στη δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων, ώστε να προσελκύσουμε νέες τουριστικές ροές από μακρινές αγορές- στόχους, νέα έσοδα, νέες επενδύσεις και αναπτυξιακά έργα στον τουρισμό.
 • Συμμετέχουμε ακόμη στο Ίδρυμα Τουρισμού της Μεσογείου, μία πρωτοβουλία της Προέδρου της Μάλτας, με την οποία συνεργαζόμαστε για κοινές πρωτοβουλίες, με στόχο  την οικονομική και κοινωνική πρόοδο και ευημερία στη Μεσόγειο, και την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών μέσα από τον τουρισμό.
 • Με πρωτοβουλία που ανέλαβα και σε άμεση συνεργασία με την Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες, πετύχαμε ο τουρισμός να μπει στην ατζέντα των ειδικών συνεδριάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δεν προβλεπόταν αρχικά, και να υπάρξει σε τεχνικό επίπεδο πλέον έγκαιρη προετοιμασία όλων των κρατών- μελών για τη θωράκιση της ευρωπαϊκής τουριστικής αγοράς απέναντι στο BREXIT.

 

ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ

Θέλω ιδιαίτερα να σταθώ σε μερικές από τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε που εξάλειψαν παθογένειες δεκαετιών, ενδυνάμωσαν το τουριστικό μας προϊόν, και με τις οποίες θέσαμε τις βάσεις για το αύριο του ελληνικού τουρισμού,  για την ισχυρή ανάπτυξή του τα επόμενα χρόνια.

Στο αναπτυξιακό κομμάτι, δημιουργήσαμε ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων. Μετά από πρόσκλησή μας κορυφαίοι επενδυτικοί όμιλοι του εξωτερικού, ξενοδοχειακές αλυσίδες και τουριστικοί οργανισμοί, διερεύνησαν τις νέες ευκαιρίες και πραγματοποιούν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.

Ταυτόχρονα με τις μεγάλες και στρατηγικές επενδύσεις, και την προώθηση μεγάλων έργων που λίμναζαν για δεκαετίες και εμείς ξεμπλοκάραμε,  στηρίξαμε τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις για να αναβαθμιστούν, να καταστούν πιο ανταγωνιστικές, και χιλιάδες νέες να δημιουργηθούν.

Εξασφαλίσαμε πόρους άνω των 710 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των μικρομεσαίων στον τουρισμό μέσα από τα  δύο προγράμματα μέσω του ΕΠΑΝΕΚ με πόρους του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμός πενταπλάσιος από ότι προβλεπόταν αρχικά, για επενδύσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού τους, και για την δημιουργία νέων επιχειρήσεων

Προχωρήσαμε σε εμβληματικά έργα.

Ολοκληρώσαμε την κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας  100 και πλέον ετών ετών, που αποτελεί έργο – παρακαταθήκη για τον ελληνικό τουρισμό, δημιουργώντας ένα  ξεκάθαρο, πλήρες, σύγχρονο και ψηφιακό πλαίσιο, ενημέρωσης για την ισχύουσα νομοθεσία για τον τουρισμό.

Καταργήσαμε το αναχρονιστικό καθεστώς των Περιοχών  Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης, ώστε μικρότερες μονάδες ξ 1 – 3 αστέρων, και ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα να μπορούν να εκσυγχρονιστούν, να αναβαθμιστούν ποιοτικά και να ενταχθούν σε αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά προγράμματα.

Πολύ  σημαντική ήταν η κατάρτιση του πρώτου στην Ελλάδα νόμου για το θεματικό τουρισμό, το Δεκέμβριο του 2018. Η Ελλάδα απέκτησε   για πρώτη φορά στην εθνική νομοθεσία ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη, την οργάνωση και την εποπτεία των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και της επιχειρηματικότητας στον θεματικό τουρισμό.

Ουδέποτε στο παρελθόν είχε υπάρξει θεσμικό πλαίσιο για το θεματικό τουρισμό και τις ειδικές μορφές τουρισμού, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να λειτουργούσαν χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο αδειοδότησης, χωρίς θεσπισμένους όρους και κανόνες λειτουργίας και χωρίς ρητές προδιαγραφές για όρους ασφάλειας.

 • Ορίσαμε όλες τις ειδικές μορφές τουρισμού,
 • Θεσπίσαμε προδιαγραφές πιστοποίησης και κανόνες ασφαλείας
 • Και δημιουργήσαμε νέα πεδία για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στα θεματικά τουριστικά προϊόντα και, νέες επαγγελματικές δραστηριότητες,

Ο νόμος αυτός έβαλε νέες βάσεις ώστε να  ενισχύσουμε την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος, να ενθαρρύνουμε συνέργειες ανάμεσα σε επαγγελματίες μεταξύ διαφορετικών κλάδων,  και με τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλούστευση των διαδικασιών, να προσελκύσουμε νέα επιχειρηματικότητα και νέες επενδύσεις.

Με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων λύσαμε προβλήματα  δεκαετιών στη  λειτουργία της εγχώριας τουριστικής αγοράς, και την εκσυγχρονίσαμε.

Θεσπίσαμε σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας για όλες  τις κατηγορίες τουριστικών καταλυμάτων,  και διευκολύναμε την αδειοδότηση ειδικών υποδομών σε όλη την Ελλάδα, όπως τα χιονοδρομικά κέντρα και τα ορειβατικά καταφύγια.

Ρυθμίσαμε ζητήματα στη λειτουργία του κλάδου των τουριστικών γραφείων, για την ανταγωνιστικότητά τους στη διεθνή αγορά. Αλλά και ιδιαίτερα στηρίξαμε τον κλάδο  των ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, όπου προχωρήσαμε στην αναβάθμιση της κατάταξης τους  σε πέντε κατηγορίες κλειδιών, με νέες προδιαγραφές λειτουργίας και νέες προδιαγραφές πιστοποίησης, και αυξήσαμε τη δυναμικότητά τους ώστε να μπορούν να ενταχθούν στα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ.  Οι μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις, είναι η καρδιά της «ελληνικής φιλοξενίας», και η ευημερία τους, άμεσα συνδεδεμένη με την ευημερία των τοπικών κοινωνιών σε όλη την Ελλάδα.

 

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δώσαμε προτεραιότητα στην αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, διότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι η μεγαλύτερη επένδυση στο μέλλον μας και δίνει προστιθέμενη αξία στον ευρύτερο τομέα της φιλοξενίας. Στο παρελθόν η τουριστική εκπαίδευση δεν ήταν προτεραιότητα και είχε απαξιωθεί.

Εμείς δεσμευτήκαμε και ανοίξαμε τη Σχολή Ξεναγών της Αθήνας που είχε κλείσει το 2010 μετά από μεγάλη προσπάθεια που εξασφαλίσαμε τους απαιτούμενους πόρους. Το 2019 προγραμματίσαμε και θα επαναλειτουργήσει η Σχολή Ξεναγών της Θεσσαλονίκης. Και με νομοθετικές παρεμβάσεις, δώσαμε έμφαση στην αναβάθμιση του του έργου και του ρόλου των  ΑΣΤΕ Ρόδου και Κρήτης και των  8 ΙΕΚ Τουρισμού, που αντιμετώπιζαν συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών.

Επίσης, με πόρους που εξασφαλίσαμε μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες, φροντίσαμε και ξεκίνησαν προγράμματα μετεκπαίδευσης για ανέργους και εποχιακά εργαζομένους, για την υψηλή κατάρτισή τους, σε όλη την Ελλάδα, από 4 πόλεις στο παρελθόν.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ

Ολοκληρώσαμε το  θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και την αξιοποίηση του ιαματικού πλούτου, που δημιούργησε  τις συνθήκες για να αναπτυχθούν δήμοι και περιοχές σε όλη τη χώρα ως ιαματικοί προορισμοί.

 • Δώσαμε νομοθετική λύση, αποχαρακτηρίζοντας τα ιαματικά νερά, που στο παρελθόν χαρακτηρίζονταν στο παρελθόν λύματα,  και αυτή η νομοθετική λύση εξάλειψε τα προβλήματα που εμπόδιζαν τις επενδύσεις.
 • Προχωρήσαμε στην ταχεία αναγνώριση των ιαματικών πηγών, περίπου 120 σε όλη τη χώρα είτε έχουν αναγνωριστεί ή βρίσκονται σε τελικό στάδιο αναγνώρισης.
 • Εισήγαμε σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας των υποδομών ιαματικού τουρισμού.

 

AΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στον αγροτουρισμό, μετά από δεκαετίες που ήταν αρρύθμιστο το πεδίο αυτό και υπήρχε θεσμικό κενό, δημιουργήσαμε  το πλαίσιο  για τη λειτουργία των αγροτουριστικών επιχειρήσεων, με  δικό τους ΚΑΔ και ορίσαμε Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού. Για πρώτη φορά υπήρξε πολιτική βούληση και υπήρξε και αποτέλεσμα, και οι επίσημοι φορείς του αγροτουρισμού μας ευχαρίστησαν δημόσια που στηρίξαμε έμπρακτα την ανάπτυξη του κλάδου.

Επίσης  ορίσαμε νέες προδιαγραφές λειτουργίας οινοτουριστικών επιχειρήσεων και νέο Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου.

Και με το  νέο νόμο για το θεματικό τουρισμό, ανοίγουμε νέες δυνατότητες στην ανάπτυξη του τουρισμού υπαίθρου, και στη διασύνδεση του τουρισμού  με την αγροτική παραγωγή και τα τοπικά προϊόντα.

Με πυρήνα μας τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, επιδιώκουμε να μπουν ακόμη πιο δυναμικά σε όλη την αλυσίδα της φιλοξενίας τα ελληνικά προϊόντα, με την υψηλή προστιθέμενη αξία, και να στηρίξουμε τις τοπικές επιχειρήσεις, τους παραγωγούς και επαγγελματίες, και τις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα, με νέες πηγές εσόδων, νέα επαγγελματική δραστηριότητα, και νέες θέσεις εργασίας.

 

ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θέσαμε στρατηγική προτεραιότητα να αναδείξουμε την Ελλάδα  σε κεντρική δύναμη στο θαλάσσιο τουρισμό, στην κρουαζιέρα και το γιώτινγκ,  στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συστήσαμε από κοινού με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής την πρώτη στην Ελλάδα Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας το 2016, με έργο τη  χάραξη εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του τομέα.Ενισχύσαμε το  home-porting με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Συμμετείχαμε σε όλα τα μεγάλα διεθνή γεγονότα και εκθέσεις για το θαλάσσιο τουρισμό,  στην Ευρώπη και την Αμερική, όπου στο παρελθόν δεν είχαμε παρουσία.

Χτίσαμε σχέσεις με την παγκόσμια βιομηχανία της κρουαζιέρας και διαπραγματευτήκαμε την ένταξη περισσοτέρων ελληνικών προορισμών στα προγράμματά τους.

Προωθήσαμε και προβάλλαμε την Ελλάδα  ως πιο πολυνησιακή χώρα της Ευρώπης με περισσότερους από 100 προορισμούς, και  40 λιμάνια.

Εκδώσαμε  στην Ελλάδα Προεδρικά Διατάγματα για τις μαρίνες Αλίμου, Χίου και Πύλου, ξεμπλοκάραμε σειρά έργων μαρινών σε όλη την Ελλάδα, και με νόμο επιλύσαμε γραφειοκρατικά προβλήματα,  στη χωροθέτηση, κατασκευή και αδειοδότηση. Έτσι ανοίξαμε το δρόμο για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των υποδομών και την προσέλκυση επενδυτών.

 

ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ – ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της κυβέρνησης, καταρτίσαμε και καταθέσαμε ήδη από τα τέλη του 2018 τις προτάσεις μας που αφορούν στο   νέο αναπτυξιακό μας σχέδιο για την επόμενη ημέρα στον ελληνικό τουρισμό, με στόχο να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την πολύ θετική τουριστική δυναμική της χώρας, σε συνέχεια των εξαιρετικών αποτελεσμάτων που πετύχαμε τα τέσσερα τελευταία χρονια.

Σε αυτό, συμπεριλάβαμε  προγράμματα ώστε να κινητοποιήσουμε τουρισμό όλο τον χρόνο, και να παραμένουν ανοικτές οι επιχειρήσεις και αγορές 365 ημέρες το χρόνο , σε νησιά και  περιοχές ώριμες τουριστικά να το υποστηρίξουν Και σε αυτά τα προγράμματα  είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή ων επαγγελματιών και της τοπικής κοινωνίας, που θα έχουν άμεσα οφέλη, από την προσέλκυση επισκεπτών έως και όλο το χρόνο.

Επιδιώκουμε να αναδείξουμε προορισμούς και ολόκληρες νέες περιοχές  που έχουν προοπτικές ανάπτυξης μέσα από τον τουρισμό, με όρους βιωσιμότητας.

Να ενθαρρύνουμε τη διεύρυνση της προσφοράς σε θεματικά τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως οι υποδομές  υγείας και ευεξίας, τα συνεδριακά κέντρα, τα θεματικά πάρκα και δραστηριότητες, με επίκεντρο τις αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες για την προσέλκυση τουριστικού ρεύματος όλο το χρόνο

Να δημιουργήσουμε ένα πιο ανταγωνιστικό πλαίσιο για επενδύσεις  σε νέα ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών,  στον ιατρικό και ιαματικό τουρισμό, στη δημιουργία θεματικών πάρκων και τουριστικών χωριών.

Και καθώς είναι στρατηγική μας επιλογή η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη των λιμανιών ως προορισμών κρουαζιέρας και δικτύου μαρινών.

Επίσης στις προτάσεις μας συμπεριλάβαμε τη δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου εξειδίκευσης στα θεματικά τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες, με επιπλέον κίνητρα για την επιχειρηματικότητα, εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης, και  δημιουργία νέων εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.

 

Φίλες και Φίλοι,

Το έργο μας στον τουρισμό έχει συνέχεια. Η μεγάλη μας επιτυχία έχει αναγνωριστεί από όλους τους διεθνείς φορείς ως παράδειγμα προς μίμηση. Μας προσκαλούν στις μεγαλύτερες διεθνείς συναντήσεις και στους παγκόσμιους φορείς, για να μεταφέρουμε την εμπειρία αυτή και να ενημερώσουμε για τη στρατηγική μας ως παράδειγμα σε άλλες χώρες.

Και πλέον με τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχτισα στο εξωτερικό με τους μεγαλύτερους οργανισμούς και φορείς, με το ευρύ δίκτυο επαφών και με την εμπειρία μου αυτή θα εργαστώ και ως ευρωβουλευτής, στο νέο μου αυτό ρόλο στην Ευρωβουλή ώστε η Ελλάδα σε όλους τους τους τομείς αλλά και ιδιαίτερα στον τουρισμό να έχει ισχυρό ρόλο και λόγο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις και να πρωταγωνιστήσει στις πολιτικές για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Από τη νέα μου θέση, και με τις  διαρκείς επαφές μου με τους θεσμικούς φορείς στην Ευρώπη, θα συνεχίσω να εργάζομαι προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως και στο παρελθόν με ομιλίες και παρεμβάσεις μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οπότε και επιδίωξα  η Ελλάδα να βγει μπροστά και ο τουρισμός να μπει υψηλά στην ατζέντα όλων των κυβερνήσεων. Συνεχίζουμε και πιέζουμε

 • να δημιουργηθεί για πρώτη φορά μία συγκροτημένη ευρωπαϊκή πολιτική για τον τουρισμό, και να συνδεθεί πιο ουσιαστικά με όλες τις τομεακές πολιτικές για την οικονομία, το περιβάλλον, την απασχόληση
 • όπως επίσης να συμπεριληφθεί δυναμικά ο τουρισμός στο Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για μετά το 2020,

Και διεκδικούμε

 • η βιώσιμη, ισόρροπη και δίκαιη τουριστική ανάπτυξη να καταστεί προτεραιότητα σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης
 • περισσότερη στήριξη για τις μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις, που είναι η ραχοκοκαλιά του τουρισμού, για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, προκειμένου να δημιουργηθούν νέα έσοδα και θέσεις εργασίας
 • την ψηφιακή μετάβαση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών που αποτελεί παγκόσμιο στοίχημα για τον τομέα των ταξιδίων και του τουρισμού Επιπλέον, στόχος μας είναι η στήριξη των  start-up επιχειρήσεων στον τουρισμό, όπου υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση.
 • αναπτυξιακά έργα, έργα βελτίωσης και αναβάθμισης των υποδομών,
 • έμφαση στην τουριστική εκπαίδευση και στην απασχόληση,
 • καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες για όλους, και ειδικά για τις γυναίκες και τους νέους

 

Ο ελληνικός τουρισμός με το έργο της κυβέρνησής μας τα τέσσερα αυτά χρόνια απέκτησε νέες δυνάμεις, νέες ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές και ευκαιρίες που μπορούμε όλοι μαζί να αξιοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια που έρχονται. Πετύχαμε την έξοδο της χώρας μας από την κρίση και τα μνημόνια. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού μας Αλέξη Τσίπρα έγιναν πράξη,  για την σταδιακή ελάφρυνση και των τουριστικών επιχειρήσεων στα οικονομικά και φορολογικά ζητήματα. Διαμορφώσαμε  το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο και με τον ισχυρό ρόλο που έχουμε στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό, μπορούμε και θα πρωταγωνιστήσουμε ως χώρα τα επόμενα χρόνια στη βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Θα αγωνιστώ στην Ευρωβουλή, όπου θα  συνδιαμορφώσουμε τις πολιτικές στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο για την ανάδειξη και ενίσχυση του τουριστικού τομέα, τη διασύνδεσή του με  όλους τους παραγωγικούς τομείς, ώστε όχι μόνο να  καταστήσουμε την Ελλάδα την παγκόσμια τουριστική δύναμη που της αξίζει να είναι, αλλά για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη. Και μέσα από τον τουρισμό και τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται και να  εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον, με οικονομική και κοινωνική ευημερία , με ίσες ευκαιρίες και με πρόοδο για όλους, και ειδικά για τους νέους και τις νέες και τις γενιές που ακολουθούν.

Σας ευχαριστώ