Τo AIDS αφορά όλους μας

11853

«Η ζωή μου τελείωσε την ημέρα που το έμαθα. Και όμως, πρόσεχα… Ήμουν ενημερωμένη. Πάντα χρησιμοποιούσα προφυλακτικό, όχι μόνο για να αποφύγω μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αλλά πάνω απ’ όλα για να προφυλαχτώ από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Αυτήν τη μοναδική φορά… Δεν του άρεσε το προφυλακτικό. Δεν ήθελε να το χρησιμοποιήσουμε. Δεν ήξερα τι να κάνω. Ήταν μια υπέροχη βραδιά, είχαμε πιει και λίγο. Ενέδωσα. Δεν μπορώ ακόμη να το πιστέψω. Δεν είναι δυνατόν να έχει συμβεί αυτό σ’ εμένα. Με μόνο μία φορά. Είμαι φορέας του AIDS».

Αυτή είναι η μικρή εξομολόγηση μιας φοιτήτριας της Νομικής. Ένα χαστούκι στο πρόσωπο. AIDS, μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. Πάνω από 20 χρόνια έχουν περάσει από τότε που τα πρώτα κρούσματα του ιού ΗIV έκαναν την εμφάνιση τους. Το ΑIDS δεν κάνει κοινωνικές, ηλικιακές ή φυλετικές διακρίσεις. Όσοι δεν παίρνουν προφυλάξεις στις ερωτικές τους σχέσεις, όσοι χρησιμοποιούν κοινές σύριγγες για ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών είναι πιθανοί φορείς. Το AIDS επηρεάζει σημαντικά τις ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές. Δημιουργεί οδυνηρές οικονομικές, κοινωνικές και ψυχοσωματικές επιπτώσεις, καθώς οι ασθενείς με AIDS αντιμετωπίζονται εχθρικά, με φόβο, και τελικά περιθωριοποιούνται. Παρατηρείται το φαινόμενο ο ασθενής να προσπαθεί να κρύψει τη διάγνωση της ασθένειας του από την ή το σύντροφο του, τους φίλους του, τον εργοδότη του, την οικογένεια του, αλλά και η ίδια η οικογένεια, δυστυχώς, όχι μόνο δεν παρέχει την απαραίτητη στήριξη αλλά κρύβει το πρόβλημα για να μη στιγματιστεί. Με τη σωστή ενημέρωση θα μάθουμε όχι μόνο πώς να προφυλαχτούμε αλλά και πώς να συμπεριφερθούμε ή να φροντίσουμε κάποιον ασθενή. Το AIDS δεν κολλάει με την κοινωνική επαφή, το αγκάλιασμα, το φιλί ή τη χειραψία. Δεν κινδυνεύουμε από αντικείμενα κοινής χρήσεως, τις τουαλέτες, το βήχα ή το φτέρνισμα. Η ενημέρωση των γονιών και των ενηλίκων είναι απαραίτητη για να ξεπεράσουν τα ταμπού και τις προκαταλήψεις και να προστατεύσουν τα παιδιά τους αλλά και τους εαυτούς τους. Η ενημέρωση επιβάλλεται στις νέες και στους εφήβους που ξεκινούν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα, ώστε να κατανοήσουν τους κινδύνους και να τροποποιήσουν τη σεξουαλική τους συμπεριφορά, με στόχο την αποφυγή ή την ελάττωση του κινδύνου της μόλυνσης.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας καθιέρωσε διεθνώς την 1η Δεκεμβρίου ως Ημέρα κατά του AIDS, προκειμένου να θυμίζει σε όλους την ύπαρξη της απειλής αυτής. Η ενημέρωση και η προφύλαξη σώζουν ζωές. ΤΟ AIDS ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ